YOMRA VAKASI VE AK PARTİ’DEKİ YARIŞ

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, mahkeme kararı ile halka açılması tescillenen dolgu alanını çeviren çitleri sabaha karşı yıkarak alanı halka açtı. Başkan Bıyık, Avrasya Üniversitesi’nin önüne denk gelen bölgede de önemli bir miktar araziyi, şimdilik üniversitenin kullanımına bıraktıklarını kaydetti. Bu sorunu artık Yomra’nın gündeminden çıkarmak istediklerini kaydeden Bıyık, geri aldıkları alanı kısa sürede düzenleyerek halkın hizmetine sunacaklarını ifade etti.

Yıkımın ardından Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız ise basın açıklaması yaparak, “Yomra Belediyesi’nin yaptığı bu icraat kelimenin tam anlamıyla bir eşkıyalıktır, bir ilçede yer alan bir yüksek öğretim kurumunun ne anlam taşıdığından habersiz olmaktır, öğretime ve bilhassa yüksek öğretim kavramlarına, Yomra halkına, Avrasya Üniversitesi’nin öğretim üyeleri, memurları ve öğrencilerine saygısızlıktır. Bu nedenle zorbalık ve eşkıyalık yapan Yomra belediye Başkanının bu icraatını protesto ediyor ve kınıyoruz” ifadelerini kullandı. Yıldız, ‘Ben Vali’yi tanımıyorum, Kaymakam’ı tanımıyorum’ anlamına gelen kabul edilemeyecek ifadeler de kullandı.

Peki, Yomra’da bu noktaya nasıl gelindi? Asıl ortaya konulması gereken bu. Bizim anladığımız önceki dönem Avrasya Üniversitesi’ne yasalara aykırı bazı imtiyazlar verilmiş.

Herkese bu imtiyazlar veriliyor mu? Hayır. Avrasya Üniversitesi tabi ki bu şehrin bir değeridir.

Ömer Yıldız bir ilke imza atmıştır.

Bunu yaparken hangi zorluklarla savaştığını ama Trabzon’daki kurum, STK ve siyasetçilerden de nasıl destekler gördüğünü bilenlerdeniz.

Avrasya Üniversitesi, Yomra için de bir değerdir. Kimse bunu da inkar edemez. Etmiyor da zaten. Ama kimse yasaların üzerinde de değildir!

Ortada bir sorun var ve bu sorun yasaların ve mevzuatın öngördüğü şekilde çözülmelidir.

Yomra Belediyesi bize göre yasaların emrettiği şekilde hareket etmektedir. Sabaha karşı yıkım biraz yanlış olsa da sonuçta belediye mahkeme kararını uygulamış, halkın malını halka açmıştır. Olayı alakası olmayan başka noktalara çekmenin bir anlamı yoktur.

***

AK Parti’de kongre sürecinde sona geliniyor. 25 Ekim’deki Ortahisar kongresiyle ilçe kongreleri tamamlanacak ve il başkanlığı seçimleri için süreç başlayacak.

Of ve Ortahisar dışında şimdilik sorun gözükmese de herkes Çarşıbaşı’nda Cumartesi günü yapılacak olan kongrenin sonucuna kilitlendi. Çünkü çift liste ihtimali var. Trabzon’da daha önce de böyle vakalar yaşanmış, nasıl sonuçlandığını herkes görmüştü. Peki İl Başkanlığı’nda yarış nasıl noktalanacak?

İl Başkanlığı için süreç aynı işleyecek, genel merkez tek adayla seçime gidecek. Genel Merkez kimi işaret ederse etsin iki listeli bir seçim olmayacak. Bu kesin. Çünkü adaylardan hiçbiri böyle bir yarışa girmez, ya da girebilecek güce sahip değil. Bugüne kadar bunu yapabilmiş tek bir kişi var. Onu da herkes biliyor.

İl Başkanlığı için ağırlıklı görüş mevcut il başkanı Haydar Revi’nin devam edeceği yönünde... Yomra ve Arsin’den sonra Çarşıbaşı’nda da yaşanabilecek sıkıntı Revi’nin geleceğini etkileyebilir. O da bunun farkında.

Ancak Revi olmazsa Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Selahaddin Çebi, Of İlçe Başkanı Hakan Terzioğlu, İl Başkan Vekili Hasan Dilekoğlu, Büyükşehir Meclis Üyesi Mehmet Karaoğlu isimlerine il yöneticisi Enes Aslan ismi de eklendi.

Enes Aslan kuruluşundan bu yana AK Parti’nin içerisinde. Yedek olarak başladığı yönetimlerde son 6 yıldır başarılı bir şekilde aktif görev alıyor.

Enes Aslan da sürpriz bir şekilde çalışmalarına başladı.

Aslan’ın diğer isimlerden farkı herhangi bir isme angaje olmamış bir isim. Gerek bakanlarla gerekse de bütün milletvekilleriyle diyaloğu iyi. Bu noktada iyi bir altyapısı var.

Aslan, önümüzdeki günlerde ilçe kongreleri bitmeden adaylığını ilan edecek.

Bakalım bu süreç kime yeni bir yol çizecek?