ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, Karadeniz Bölgesi'nde ciddi bir tehdit haline gelen kahverengi kokarca zararlısı hakkında açıklamalarda bulundu. Kazım Yılmaz, “Özellikle Karadeniz Bölgesi ve illerinde, kahverengi kokarcanın bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiği tahmin ediliyor. Bu zararlının verdiği hasar nedeniyle 2023 hasadının ardından fındıkta randımanın düşmesiyle bazı üreticilerimiz fındığını satmakta hayli zorlandı. Kahverengi kokarca başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan gibi ekonomimiz için stratejik öneme sahip bitkilere oldukça zarar veriyor” dedi.
“Uluslararası fındık ticaretine yansıyacak”
Yılmaz şöyle devam etti:
“Bilindiği üzere bölgemizin ekonomisinin büyük bir payı çok uzun yıllardır fındığa dayalıdır. Fındıkta üretim, nakliye, işleme ve alım satım gibi ticaret yapan binlerce aile geçimini bu yollar ile sağlıyor. Diğer önemli bir nokta ise gerçekleşen fındık ticaretinin ilçemiz, bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir öneme sahip olmasıdır. Bu durum aynı zamanda fındıkta dünya üretiminin büyük bir kısmını karşılayan ülkemiz için de olumsuz sonuçlara sebebiyet verecektir. Bahçelerde başlayan kokarca sorunu hasat sonrası fındık sezonuna ve ardından da uluslararası fındık ticaretine yansıyacaktır. Hızlı bir şekilde tedbir alınmazsa zarar daha da artacak.”
“Zirai mücadele arttırılabilir”
Yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Kahverengi kokarca için hazırlanan Zirai Mücadele Teknik Talimatı, ilaçlı mücadele için bitki koruma ürünleri ruhsatlandırılmasının ardından zararlının mücadelesinde kullanılacak olan yumurta parazitoidi salımı için kitlesel çalışmalar tamamlandı. Üreticilerimizin zararlı ile mücadelede eğitimi şarttır. Konunun yüz yüze, afiş ve broşürlerle üreticilerimize anlatılmasına devam edilmelidir. Yaptığımız toplantılar ve bilgilendirmeler neticesinde her zaman ifade ettiğimiz gibi evimizde, depomuzda ve benzeri yerlerde kahverengi kokarcaları gördüğümüzde imha etmeliyiz” şeklinde konuştu.
Kahverengi kokarcanın nisan ayına kadar evlerde ve depolarda kışlayarak tarımsal alanlara yayıldığını söyleyen Yılmaz, kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için o bölgenin tarım ve orman il ve ilçe müdürlüğü ile irtibata geçilerek, ilaçlanması gerektiğini vurguladı.
Yılmaz: "Kahverengi kokarcaya karşı tedbir alınmazsa zarar daha da artacak”
Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, "Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde kahverengi kokarcanın bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiği tahmin ediliyor. Kahverengi kokarcaya karşı tedbir alınmazsa zarar daha da artacak” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir