TRABZON

"Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi Deneyi" Türkiye'de ilk kez KTÜ'de yapıldı

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Türkiye Yüzyılı’nda yeni uygulamalarla tedbirler alarak dirençli şehirler oluşturma konusunda hepimizin sorumluluğu var” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, TÜBİTAK 1001 Projesi “Enerji Etkin ve Depreme Dayanıklı CLT Kompozit Panel Geliştirilmesi” kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Yeni Nesil Yerli ve Milli Ahşap Yapılarda Deprem Testi” programına katıldı. Programda ayrıca; Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler yer aldı. Başkan Genç, “Çok önemli bilimsel bir çalışmanın merkezi olan üniversitemizde, böyle toplumsal hayatı, insan sağlığını doğrudan ilgilendiren konularla ilgili güzel bir çalışmada bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tabii afete karşı direnç oluşturma konusunda teknikten ve bilimden yararlanmak çok önemli” dedi. 

GURUR DUYUYORUZ
6 Şubat 2023'te yaşanan büyük depremde 53 bin kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Başkan Genç, "Çok sayıda vatandaşımız yaralandı ve kamu kaynaklarımız yok oldu. Yöremizde de benzer afetlerle karşılaşıyoruz. Evvela riski azaltacak tedbirleri almak önemli. Asıl olan, bilgiden ve bilimden istifade edip tedbir almak. Risk oluştuktan sonraki aşamada da ayrıca bu tespitleri yapabilme imkan ve kabiliyetine sahip olmak çok kıymetli. Karadeniz Teknik Üniversitemiz bu manada kuruluşundan itibaren teknik yönüyle ülkemiz sathında ve uluslararası alanda da etkili. Biz de bu yönüyle gurur duyuyoruz. Kıymetli rektörümüz de göreve başladığından itibaren aynı anlayışla buradaki bilimsel çalışmalara bütün gücüyle, imkanıyla ve kabiliyetiyle destek veriyor” diye konuştu.

BURADA ÜRETİLEN BİLGİDEN İSTİFADE EDECEĞİZ
Başkan Genç, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Türkiye Yüzyılı’nda yeni uygulamalarla tedbirler alarak dirençli şehirler oluşturma konusunda hepimizin sorumluluğu var. Bizler de bu sorumluluklarımızı yerine getirirken burada üretilen bilgiden istifade edeceğiz. Bu bilgilerle beraber oluşturulacak yeni buluşlar ve yeni adımlar bütün toplum hayatımıza katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı. 

DEPREM ÜLKEMİZİN GERÇEĞİ
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, deprem konusunda eğitimler verdiklerini ifade ederek, "Bizim alışkanlıklarımız daha küçük şehirlerde olan depremlerde. Özellikle de doğuda. Bu, doğunun kaderiymiş gibi düşünülür. Hepimizin hatırladığı en büyük deprem doğudaki Erzincan depremi. 1999'da bölgesel bir deprem oldu. İstanbul'dan Ankara'ya kadar hissedilen büyük bir deprem ama merkez üssü Kocaeli. Daha sonra merkez üssü Düzce olan ikinci bir deprem. Sonrasında Türkiye'nin hakikaten bir deprem gerçeği oldu ve Türkiye'nin sadece doğu bölgesinde değil her tarafında bunun olabileceğini bir defa daha anladık. Oysa bu gerçek zaten vardı. Birtakım değişiklikler yaptık. 2005 yılında deprem yönetmelikleri değişti. Arkasından 2009, 2014 ve 2018’de yeni yeni değişiklikler oldu. Şu anda bina yapmaya kalksanız 2018’in deprem yönetmeliğine göre yapmak mecburiyetindesiniz. Bunlara dikkat etmek lazım. Bizler ne yaptık? Bizler de bu arada eğitimler aldık ve eğitimler verdik” dedi.

ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise şunları kaydetti: “Üniversitemiz ve ülkemiz için önemli bir gün. Üniversitelerimizin görevlerinden bir tanesi uygulamaya yönelik çalışmalar. Depreme dayanıklı, hafif, ekonomik, ahşap Türkiye’de ilk defa burada yapılacak. Üniversite olarak bu tür çalışmaları destekliyoruz. Hocalarımızın bu tür çalışmalarda görev almasını, ülkemizin problemlerini, bölgemizin problemini çözmesini destekliyoruz. Malumunuz geçen yıl büyük depremde büyük kayıplar yaşadık. Buna alternatif bir malzeme. Yurt dışında büyük oranda kullanılıyor. Ülkemizde de kısmen belki köy evlerinde işte bizim serender dediğimiz yapılarda yıllardır kullanıyor. Şu anda aslında disiplinler arası bir çalışma var. Ama bu yapıların deprem karakteristikleri belli değil, bilgi eksikliği var. Bizim amacımız, yol haritasını belirlemek ve bilgi üretmek daha sonra da bunu topluma yaygınlaştırmak. Öncelikle TÜBİTAK yetkililerine teşekkür ediyorum. Bunun yanında hocalarımızı tebrik ediyorum.” Programın ardından deprem tatbikatı gerçekleştirildi.