YAZ OLİMPİYATLARI

Tarihinde ilk defa ertelenen olimpiyatlar, 23 Temmuz 2021 cuma günü Japonya'nın başkenti Tokyo'da yapılması planlanan olimpiyat oyunları, yaz ve kış olimpiyatlar olmak üzere iki kategoride, 4 yıl da bir düzenlenen, uluslararası çok branşlı spor etkinlikleridir. Bu devasa organizasyonda, 220 ülkenin sporcuları katılıp kendi ülkelerinin bir yerde reklamlarını yapacaklardır.

Bu etkinlikler,  dünyanın en kapsamlı spor aktiviteleri konumunda kabul edilmektedir. Olimpiyatı temsil eden beş halka şeklindeki bayrak, beş kıtayı, renkler ise tüm ülkeleri sembolize etmektedirler.

Dünyaya spor da kendini kabul ettiren ülkeler birincilik kürsüsüne çıkmak için kıyasıya yarışacaklardır. Bu da şunu gösteriyor bu ülkeler öyle turistik gezi için değil ülkelerinin reklamını en iyi bir şekilde yapıp dünyaya tanıtmak amacıyla katılmaktadırlar.

Katılan ülkeler kendi reklamlarını yapabilmek için tabii ki, birincilik kürsüsüne kesinlikle çıkıp ülkesini öyle tanıtabilmesi ve ülkesini temsil etmesidir. Aksi takdir de, siz ülke olarak isterseniz yüz-iki yüz sporcuyla katılın eğer 1.lik kürsüsüne sporcunuz çıkamıyorsa, siz ülke olarak dünya devletlerinin asla dikkatini çekemezsiniz, dolayısıyla ülkenizi dünya devletlerine tanıtamazsınız.

Yani ülke olarak katıldığın bütün branşlarda elenirseniz, turistik bir gezi yapmış olursunuz ve ülkeyi de ekonomik yönden büyük zarara sokarsınız.

Şimdi de olimpiyatlara katılma yaşının eğer doğruysa 40'a kadar olduğu söylenmektedir.

40 yaşına kadar hiç bir derecesi olmayan sporcular boksta geri kalmış ülkelerin boksörleriyle olimpiyat vizesi almak için yarıştırılacak es kaza olimpiyat vizesi 40 yaşında alan sporcu öyle veya böyle ülkemizi temsil etmeye hak kazanacaktır.

Enteresandır 40 yaşına kadar olan sporcuların geçmişlerine bakıldığında müsabıklık süresince kayda değer bir başarıları olmadığı gibi olimpiyatlarda ilk maçta elenecekleri şimdiden tahmin etmek kâhinlik değildir.

Yukarıda da belirttiğim gibi, ne ülkenin reklamını yapabilecek nede ekonomik yönden bir yarar sağlayabilecektir. O zaman ülke olarak olimpiyatlara sadece formalite olarak katılmış olacaktır. Bir kaç sene önce, spor bakanlığı yapan bir ismin olimpiyatlar için şöyle bir demeç verdiğini sporla ilgilenenler hafızalarını yokladığında hatırlayacaklardır.

Sayın bakan şu ifadeleri kullanmıştır. “Olimpiyatlarda mühim olan derece yapmak değil, kalabalık bir kafileyle katılmak derece almaktan önemlidir.” Mantaliteye bakın, bir bakan ülkeler arası spor organizatörlüklerini sadece bir formalite şeklinde düşünmektedir. Yukarıda da belirttiğim gibi, sayın bakan şunu bilmiyor. Küsüye çıkıp Türk bayrağını göndere çektirip İstiklal Marşı’mızı dünya devletlerine dinletemezseniz sizin orada o kalabalıkla Türkiye'nin reklamını asla yapmış olmazsınız ve orya katılmanız turistik gezi dışında hiçbir esprisi olmaz.

O kadar masrafa rağmen ülkenin reklamını yapamıyorsanız yazık giden gariban milletin paralarına. Onun için ülke reklamı söz konusu için bu tip devasa organizasyonlara katılabilmek için antrenör bazında en bilgili bilimsel çalışma yapabilecek antrenörler yetiştirip bunların başına getirerek asla ahbap çavuş ilişkilerinin ön plana çıkarmadan vatanperverlik göstermek her idarecinin dikkat edeceği hususlardır.

Allah (c.c.) ne buyuruyor? “Emaneti ehline veriniz.”