Yaş büyütenler emekli olabilecek mi?
Sosyal Güvenlik uygulamalarında bu durumda olanların erken emeklilik hakları zorlaştırılarak sigortalı olunan tarihteki yaşa bakılmaya başlanmıştır.
5510 sayılı Kanun gereğince uzun ve kısa vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanmada sigortaların yararlanmaya başlamadan önceki yaş düzeltmeleri kabul edilmekte, sigortalılıkları başlatılanların sigortalılık başlangıç tarihinden sonra yaptıkları yaş düzeltmeleri ise dikkate alınmamaktadır.
Bu durumda yaş düzeltmelerine ilişkin mahkeme kararlarına istinaden tescil kütüklerinin tashihli yaşla ilgili bölümleri düzeltilecek ancak, uzun ve kısa vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortasına tabi olunduktan sonra yapılan düzeltmelerde sigortalılık hak ve mükellefiyetinin düzeltilmeden önceki yaşa göre belirleneceği sigortalılara bildirilecektir.
İsteğe bağlı sigortada yeni uygulamalar
Herhangi bir işte çalışmayan veya part-time çalışanlarla ev hanımlarının emeklilik haklarını devam ettirebilmeleri için isteğe bağlı sigorta hakkı getirilmiştir. SGK 2014-5 sayılı genelgesi ile uygulamada bazı değişiklikler yapmıştır.
4/(b) bendi kapsamında ilk defa 1/10/2008 tarihinden sonra zorunlu sigortalı olarak tescilleri yapılan (4 numaralı alt bendi hariç) ve daha sonraki bir tarihte zorunlu sigortalılıkları sona erenlerin isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunmadan prim ödemeye devam etmeleri halinde primlerinin karşıladığı süre ile sınırlı kalmak kaydıyla ödemiş oldukları sürelerin 7isteğe bağlı sigortalılık süresi’ olarak değerlendirilecektir. Buna göre, kendilerine veya hak sahiplerine aylık bağlananlar ile prim iadesi alanlar hariç olmak üzere yeniden değerlendirme talebinde bulunanların 1/10/2008 tarihinden sonra yatırmış oldukları primler karşılığı süre ile sınırlı kalmak kaydıyla ‘isteğe bağlı sigortalılık süresi’ olarak değerlendirilecektir.
Yapılan değerlendirme neticesinde sigortalılığı sona erdirilenlerin, isteğe bağlı sigortalı olmak istemeleri halinde yazılı talepte bulunma şartı aranacaktır.
Ülkemizle imzalanmış ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre Fransa, İngiltere, İsveç ve İsviçre’de bulunanlar ile bu ülkelerde sigortalı olanlardan Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaksızın isteğe bağlı sigortalı olma şartlarını yerine getirenlerin ülkemizde isteğe bağlı sigortaya prim ödemeleri mümkündür.
1479 sayılı Kanun kapsamında zorunlu sigortalılıkları sona erenlerin isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunmadan prim ödemeye devam etmeleri halinde primlerinin karşıladığı süre ile sınırlı kalmak kaydıyla sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi işlemlerine 1/10/2008 tarihinden sonra da devam edilecektir.
Bu değişiklikten önce 30/9/2008 tarihi itibariyle değerlendirme işlemleri sona erdirilen sigortalılardan kendilerine veya hak sahiplerine aylık bağlananlar ile taraflarına prim iadesi yapılanlar hariç olmak üzere yeniden değerlendirme talebinde bulunanların 1/10/2008 tarihinden sonra yatırmış oldukları primler karşıladığı süre ile sınırlı kalmak kaydıyla sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
Vatandaş 17 Aralık’ı nasıl görüyor?
Geçen hafta Başakşehir Belediyesi’nin mali müşavir meslek mensuplarıyla yaptığı ve Eski Çalışma Bakanı Ömer Dinçer hocamın da bulunduğu bir toplantıya katıldım.
Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal mutat olduğu üzere bir konuşma yaptılar.
Mevlüt Başkan konuşmasında halkımızın paralel suç ve şantaj örgütüne bakışını gösteren çok önemli bir şey anlattı. Şahintepe Mahallesi’nde belediye hizmetlerinin çalışmalarını incelerken yaşlı bir amcaya selam vererek belediye hizmetleriyle ilgili bir talepleri olup olmadığını sorduğunda, yaşlı amca “Başkan bırak yolu, kaldırımı, parkı. Bunların hepsi yapılır. Siz gidin Devleti kurtarın” diyor.
Bunun da vatandaşın son günlerde yaşanan olaylara bakışını ve 17 Aralık paralel operasyonunu nasıl algıladığını gösteren güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum.
Başakşehir Şahintepe’de yaşanan bu olay milletimizin devletine bağlılığını ve paralel suç ve şantaj örgütüne itibar etmediğini açık bir şekilde gösteriyor.