İnsan zekasını taklit ederek elde edilen verilerle kendisini geliştirme ve yenileyebilme niteliklerine sahip makineler yapay zekayı oluşturur. Zeka ve akıl gerektiren sorunlar yapay zeka sayesinde bilgisayar yardımıyla etkili bir biçimde çözülebilir.
Otomatik hale getirilmiş muhakeme, evrimsel hesaplama, makine öğrenimi gibi alt dalları olan yapay zekaya örnek olarak; Apple'ın Siri'si, Google'ın kişisel asistanı Google Now ve Tesla'nın sürücüsüz otonom araçlarını verebiliriz.
Yapay zeka terimi, ilk kez 1956 yılında Dartmouth Konferansı'nda Prof. John McCarthy tarafından kullanılmıştır. IBM tarafından geliştirilen "Deep Blue" isimli bilgisayarın 1997 yılında dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov'u yenmesi insanların yapay zekaya bakış açısını değiştirmiştir. 2011 yılında ise IBM'in "Watson" adındaki bilgisayarının bir televizyon yarışma programında rakiplerini yenmesi, yapay zekanın matematiksel konular haricinde de insanları yenebileceğini göstermiştir. 2016 yılında Google Deepmind, insanların oyunları nasıl oynadığından esinlenerek, öğrenen bir yapay sinir ağı geliştirmiştir. Şirketin geliştirdiği "AlphaGo" adlı program dünya "Go" şampiyonu Lee Sedol'ü yenmiştir. Böylece yapay zekanın satrançtan çok daha karışık oyunlarda da başarılı olacağını ortaya koymuştur.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan "Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 2021-2025"'e ilişkin 2021/18 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 20/08/2021 tarihli ve 31574 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca Türkiye’de yapay zeka konusunda ilk sivil toplum kuruluşu 2021 yılının şubat ayında Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) kurulmuştur.
Yapay zeka çalışmaları, sıklıkla insanın düşünme yetisini taklit eden yapay yöntemler geliştirmeye yöneliktir. Ancak bununla sınırlı değildir. Öğrenebilen ve gelecekte insan zekasından bağımsız gelişebilecek bir yapay zeka kavramına doğru yeni yönelimler oluşmaktadır. Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT de teknoloji dünyasında büyük bir yankı uyandırmıştır. Bu ileri derece akıllı robot; insanların şaşırmasına, korkmasına, derin düşünmesine ve kurallarını aşmalarına neden olmuştur.
Teknoloji artık katsayılı bir hızda ilerlerken muhtemelen dünyadaki mesleklerin yarısından fazlası da tarihe gömülecektir. Çünkü insanoğlu yapay zekanın gelişimiyle birlikte gelecekte üretimin makinelere kaydığı bir sisteme entegre olacaktır. Düşük nitelikli her işi makineler yapacak ve insanoğlu tüm vaktini AR-GE, iş geliştirme gibi önemli iş kollarına harcayacaktır. Gerçi bazı bilim adamlarına göre, bilgi çalışmalarının sonunun başlangıcı olacaktır.
Günümüz dünyasında sistemlerin içinde kalıcı olabilmek için çok akılcı davranmak gerekir. Ekonomik reformlarla gücüne güç katabilmek, dünya ile yol almak hatta önüne geçmek milletlerin hedefidir. Yapay zekâyı reddeden coğrafyalar ise diğer gelişmiş ülkeler ile rekabete edemeyecektir.
Bilgi çağı sona doğru yaklaşırken, yükselen ve durmaksızın gelişen teknolojiyle birlikte insanlığın Yapay Zeka Çağı başlamıştır. Yapay zekayı reddetmek demek gelecekten kaçmak demektir.