Karadenizde Sonnokta/Selay SAYKAL-Trabzon’da üniversite öğrencileri, 21 Kasım Dünya Balıkçılık günü kapsamında 'güldüren balıkçı’ lakaplı Ali Osman Erçin ile kısa film çekerek ‘sürdürebilir balıkçılık’ mesajı verdi. Meslektaşlarına ‘denizi koruma’ çağrısında bulunan Erçin de, “Balık potansiyelini artırmak bizim elimizde” dedi.

Deniz Temiz Derneği/TURMEPA’nın gönüllüsü, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimler Fakültesi öğrencileri Ceren Yedican ve Ayşegül Akbaş, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü’nde sürdürülebilir balıkçılığa filmle dikkat çekmek için çalışma başlattı. Kendilerine ‘Deniz elçileri’ adını veren öğrenciler, teknesiyle avlandığı Karadeniz’de ağına takılan, kucağına alıp ısırmaya çalışan, ardından da zarar vermeden yaşam alanına bıraktığı yavru köpek balıklarıyla gülümseten görüntüleri sosyal medyada ilgiyle izlenen, ‘güldüren balıkçı’ lakaplı Ali Osman Erçin’e kısa film çekti. 21 Kasım’da derneğin sosyal medyasında paylaşılacak filme ‘sürdürebilir balıkçılık’ mesajı veren üniversiteliler, bilinçli avlanma ve deniz ekosistemini koruma konularına dikkati çekti.

‘BALIKLARIMIZIN DA SINIRI VAR’

Akçaabat ilçesi Akçakale limanında balıkçılık yapan ve yakaladığı yavru köpek balıklarına zarar vermeden denize geri bıraktığı videolarıyla tanınan Ali Osman Erçin, meslektaşlarına ‘denizi koruma’ çağrısında bulundu. Erçin, “Balıkları severim. Ağımıza vuran yemediğimiz hayvanları incitmeden denize bırakmaya özen gösteririm. İnsanlara tavsiyemdir, denizlerde sürdürülebilir şekilde avlanmalarını rica ediyorum. Bu deniz dışarıdan görüldüğü gibi sonsuz değildir. Her şeyin sınırı olduğu gibi denizin de balıklarımızın da sınırı var. Lütfen fazla tüketmeyelim. Balıkçılardan ricam, denizlerimizi koruyalım. Sonuçta balıkçılığı hep birlikte yapıyoruz. Denize ne kadar balık olursa bizim de o kadar avlanma şansımız olur. Denizde balık arttıkça çalışma gücümüz azalır. Bu zamanda daha fazla ağ kurup daha az balık yakalıyoruz. Balık potansiyelini artırmak bizim elimizde” diye konuştu.

‘VİCDANLI OLMAMIZ LAZIM’

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerle kentte tanındığını anlatan balıkçı Erçin, “Sokakta yürürken birisi gördüğü zaman ‘Köpek balığı nerede’ diye soruyor. Vicdanlı olmamız lazım. Balıkçılığın ruhunda vicdan varsa orada sürdürülebilirlik olur. Küçük balıkları avlamamak ve yemeyeceğimiz balıkları avlamadan geri bırakmak lazım. Burada bir ekosistem var ve her canlı bunun üyesi, birbirini tamamlıyor” dedi.

‘DENİZ SONSUZ BİR KAYNAK DEĞİL’

Çekimlere katılan TURMEPA Deniz Temiz Derneği’nin ‘Deniz Elçileri’ topluluğu danışmanı ve KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Şebnem Atasaral da, “Ali Osman beyin filmimizde söylediği gibi, problemi ve tehlikeyi önceden öngörüp önlemler almak hepimizin elinde. Onun gibi balıkçılarımızın sayısının artmasını çok istiyoruz. Denizin sonsuz bir canlı kaynağı olmadığını, sadece balıktan ibaret olmadığını, onların nefes alabilmeleri için daha sağlıklı denizlere sahip olmaları gerektiğini anlamaları gerek” diye konuştu.

‘GELECEKTE KUTLAMAK İSTİYORSAK ÖNLEM ALMALIYIZ’

Dünya Balıkçılık Günü’nde farkındalık uyandırmayı amaçladıklarını da söyleyen Atasaral, “Avcılık ve yetiştiricilik yapılırken balıkları bir gıda olarak görüyoruz. Bunu yaparken de aşırı avcılığın önüne geçip, bilinçli şekilde balıkçılık faaliyetlerini gerçekleştirdiğimizde kutlanması gereken güzel bir gün olacağına inanıyorum. Gelecek günlerde de kutlamak istiyorsak bugünden önlemlerimizi almalıyız. Yasaklara uyarak daha dikkatli bir balıkçılık faaliyet gerçekleştirmeliyiz. Dağın zirvesinden denizin kenarına kadar her yerde çöp var. ‘Verilerin ışığında da önümüzdeki dönemlerde bugünü kutlayabilecek miyiz?’ diyoruz. Eğer öyle giderse denizden balık yerine plastik avlayabiliriz” ifadelerini kullandı.