TBMM’de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bütçe görüşmelerinde İYİ Parti Grubu adına Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın söz aldı. Araklı’daki tesisin çevreyi kirlettiğini ve bölgede yaşayan hemşehrilerimizin sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Aydın, turizm cenneti olan Santa Harabelerine kötü kokular eşliğinde gidildiğini söyledi.
“UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE OYNANDI”
Tesisin yapılabilmesi için uydu görüntüleriyle oynandığına dikkat çeken Yavuz Aydın,
“Araklı Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi, bölgemizde hem denizi hem de çevreyi, olumsuz etkilemektedir. Katı atık tesisine 250 metreden daha yakında, yerleşim yeri olmaması gerekmektedir. Raporu yazan şirketin, ÇED raporu alabilmek için, tesise 250 metreden daha yakında olan evlerin, uydu görüntülerini, sildiği anlaşılmıştır. Bunun yanında, çevrede bulunan, tarım alanlarının bulunduğu ve bu yönde açılan davada, yürütme durdurma kararı verilmesine rağmen, tesis halen faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu duruma seyirci kalmanız, bölgedeki hemşehrilerimize kötü kokuyu reva görmekte, ve salgın hastalıklara davetiye çıkarmaktadır diyen Aydın, tesis kurulmadan önce mesire alanı olan yerler, tesis kurulduktan sonra vahşi depolama alanı haline, getirilmiştir. Buna kim izin vermektedir? Sormak istiyorum Sayın Bakan, bu illegal duruma kim göz yummaktadır? ‘’TRAB-Rİ-KAB’’ işletmesinin yaptığı anlaşmaya göre, Rize’de yaşayan vatandaşlarımızın çöpleri, Araklı’ya getirilerek, bertaraf edilmektedir. Anlaşmaya göre katı atıklar; ilk 10 yıl Trabzon’da ikinci 10 yıl Rize’de toplanacaktı. Fakat bu konu üzerinde uzlaşılamayarak, yeni bir anlaşma yapıldı. Ve Rize’de ki çöplerin 25 yıllığına Araklı’da ki tesiste, toplanmasına karar verildi. Bu nasıl bir iş bilmezliktir? Çöplerin Araklı’ya getirilme maliyeti hiç düşünülmedi mi? Karadeniz turizminin göz bebeği olan, Santa Harabeleri’ne giden yol, pis kokuların içerisinden geçmektedir. Turistlere şehrimizi bu şekilde mi tanıtacağız? Bu görülmüş bir şey değildir? İnanın anlam vermekte güçlük çekiyorum. Sayın Bakan, bu konunun bir an önce çözüme kavuşturulması elzem ve acil bir durumdur” şeklinde konuştu.
“TURİZM CENNETİ OLAN SERA GÖLÜ’NÜN TEMİZLENMESİ KONUSUNDA BAKANLIĞINIZCA YAPILAN BİR ÇALIŞMA VAR MIDIR?”
Sera Gölü’ndeki kirliliği vurgulayan Yavuz Aydın, “Çevre kirliliği konusuyla alakalı olarak Sayın Bakana bir soru önergesi verdim, ama maalesef yanıt alamadım. Akçaabat İlçemizde bulunan Sera Gölü’nün kirlilik sebebini sorduğum önergeyi; Şimdi burada bir kez de sözlü olarak sormak istiyorum. Turizm cenneti olan Sera Gölü’nün temizlenmesi konusunda Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır? Sera Gölü’nü; Evsel, tarımsal ve kimyasal atıklardan korumak için hangi çalışmaları yürütmektesiniz? Diye soran Aydın, Gölü besleyen ırmakların, alüvyon ve gölün yapısını bozacak maddeleri taşımaması için Bakanlık olarak herhangi bir çalışma yürüttünüz mü? Sizden sadece daha iyi bir çevre için cevap bekliyorum. Kaldı ki, soru önergelerine cevap vermeyerek, bu sorunları görmezden gelemezsiniz. Araklı’da yaşanan çevresel kirlilik ve Sera Gölü’nün, kirliliğine bir an önce çözüm bulmalısınız. Bu kirliliğe kalıcı bir çözüm üretmek, Bakanlık olarak üzerinize düşen bir görevdir.” Şeklinde sözlerine son verdi.