TÜRSAB BAŞKANLIĞINA ÜÇ ADAY



Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu gereği 14 Eylül 1972 tarihinde resmen kurulan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) 50’nci kuruluş yıl dönümünü seçim yarışı ortamında kutluyor. Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutarak 50’yı aşkın sektöre destek olan turizmin meslek örgütü olan TÜRSAB, uzun yıllar seçimlerini yasa gereği hep Ankara’da yapıyordu ve Anıtkabir de toplu ziyaret ediliyordu. Genel kurulların İstanbul’a alınmasıyla bu ziyaretler unutulmuştu.
İki dönemden fazla aday olmam diyen ancak tekrar aday olduğu için rakip iki aday tarafından eleştirilen TÜRSAB’ın şu andaki Başkanı Firuz B. Bağlıkaya Anadolu’daki Bölge Temsil Kurullarını ziyaret ettikten sonra, son olarak tüm yöneticilerle birlikte Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Anıtkabir’deki manevi huzuruna çıktıktan sonra TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u da ziyaret ettiler.
İYİ Partili bir heyeti TÜRSAB’da kabul eden Bağlıkaya bu ziyaretle arasının açık olduğu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a karşı siyasi bir destek kazandı diye yorumlandı.
Birlik ve odalarda mutlaka söz sahibi olmak isteyen AK Parti’nin Bağlıkaya ve ekibine karşı tarafsız olduğu söyleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan eskisi gibi destek görmediği ileri sürülen Firuz Bey’in muhalefete de yeşil ışık yakarak olası bir hükümet değişikliğinde konumunu daha sağlama almayı düşündüğü de iddialar arasında. Firuz Bey, daha önce aday olup kazanamayan Çetin Gürcün ve Davut Günaydın’ı da ekibine kattı. Derler ki, seçimden sonra da başkanlığı Davut Bey’e bırakıp, Turizm Bakanlığı koltuğuna oturmak istiyormuş.
Şurası bir gerçek ki, bu tür seçimlerde koltukta oturan aday, diğer adaylara göre her zaman daha şanslı olmakta.
Şöyle ki, seçim sath-i mailinde yapılan ziyaretler seçim gezisi gibi algılanıyor. Kurumun olanakları ve personeli de bu gezilerde kullanılıyor diyen rakipleri bu konuda haklı olabilirler fakat bu geziler geçmişte de hep aynı şekilde yapılırdı.
Bağlıkaya’nın yakın çalışma arkadaşı Ali Bilir’in Başkan Yardımcılığı görevinden istifasının elbette bir sebebi olsa gerek. TÜRSAB’ın 50 yıllık tarihinde en uzun süre başkanlık yapan Başaran Ulusoy ise hiçbir adaya açık destek vermeden tarafsızlık modunda hareket ediyor.
Bölge Temsil Kurulları seçimleri Kasım ayında yapılacağına göre genel kurul tarihi de açıklanmalı. Başkan adayları belli de yönetim kurulu listeleri ve güncel üye listeleri henüz ortada yok. Neden? Yıpranmasınlar diye mi açıklanmıyor?
Malumun ilanına gerek yok kabilinden ilk aday haliyle Bağlıkaya olurken, Tamer Çiçek “Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi” sloganıyla adaylığını açıklamıştı.
Kendisine adaylığını açıklaması için TÜRSAB salonu verilmeyen Aydın Yaylacıklılar “Aydınlık TÜRSAB” sloganıyla başkanlığa aday olduğunu açıklayan şimdilik son isim oldu. Sektörü iyi tanıyan bir isim olarak Yaylacıklılar ve ekibi sosyal medya üzerinden yoğun bir performans sergiliyor. Şu anda oy oranı önde olan Bağlıkaya’yı en çok zorlayan isim Aydın Yaylacıklılar olacak derim.
Seçime iki ay kala yeni adaylar çıkabilir, şu anki adaylardan herhangi biri aday olmaktan feragat edebilir veya adaylar arasından herhangi biri başka bir aday ile son anda birleşerek sürpriz yapabilir. Burası Türkiye, her an en zayıf ihtimal bir anda en kuvvetli ihtimal olabilir derler. Bekleyelim görelim.