TÜRKMENLER


Bir tanıyalım Türkmenleri...

İlk kez VIII. yy da bir Sogut mektubunda geçen, X. yy dan itibaren genel bir adlandırma olarak yerleşik hayata geçmiş Türkler için, ağırlıklı olarak da Müslüman Oğuz boyları için kullanılmaya başlanılan Türkmen adı bugün dar manada Türkmenistan Cumhuriyeti'nde yaşayan Türkmenler ile Irak, İran, Suriye ve Anadolu'daki Türkmen boylarına mensup olanlar için kullanılmaktadır.

Türkmenler, İslamiyet'i kabul etmiş Oğuz boylardır. Türkmenler (Oğuzlar) 24 boydan oluşur. Başta Türkmenistan,Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere Afganistan, Balkanlar, Rusya, Irak, Suriye ve İran'da yaşamaktadırlar.Türkiye, Balkanlar, Irak ve Suriye'de yaşayan Türkmenler de, türk olarak adlandırılır. Azerbaycan ve İran'dakiler ise Azeri Türkleri adını almışlardır. Anadolu Türklüğü'nün belkemiğini, Türkmenler oluşturur ve bağları oldukça güçlüdür.

Hazar Deniz'nin ötesinde yaşayan Türkmenlere "Yaka Türkmenleri", Anadolu'da yerleşik Türkmenlere ise "Anadolu Türkmenleri" denir.

Türkmen adı, “ben Türküm”, “Türk insanı”, “Türkler'in yurdu”, “İmanlı Türk”, Tirkeman  “ok atıcı halk”,  “Türklerin esası, hakiki Türk”,  “Türk'e benzer” gibi değişik anlamlarında açıklanmıştır.

 Başka kaynaklarda ise Türklerin şaman geleneklerinden kopup islamiyete geçmelerinden sonra araplar tarafından Terk-i iman (imanını terketmiş) yani eski şaman inançlarını terketmelerinden dolayı bu ismin verildiği söylenir.  Bu da süreç içinde Türkman ve nihâyet Türkmen'e çevrilmiştir. Oğuzlara "Türkmen" veya "Turcoman" denir. Son zamanlarda Türkmen teriminin, Müslüman Türk demektir. Fransız Türkolog Jean Deny görüşüne göre ise “men” kuvvet ekidir ve Türkmen “Türkler'in de Türk'ü', soyca Türk ya da soyu Türk ve öz be öz Türk” anlamına gelmektedir.

Modern Türkmenlerin tamamı, Orta Asya'nın büyük bir kesimini içine alan Batı Türkistan yöresindeki Oğuzların soyundan gelmektedirler. Oğuz kabileleri 7. yüzyılda Altay Dağları'ndan Sibirya stepleri üzerinden batıya hareket etmişler ve Güney Rusya ve İdil içlerine kadar girmişlerdir.

Türkmenlere kimi zaman mezhep gözlüğünün puslu göstermesinden kimi zaman başkaları neder kaygılarından kimi zaman da ilgilenirsek zarar görürler endişesinden öz kardeşlerimize hep şaşı bakmışızdır. Başka coğrafyaların haksızlıklarına isyanımız zaman zaman ayuka çıkarken iş Türkmen'e dayanınca dillerimiz bağlanmıştır. Nedeni ırkçı görünmekten çekinmek, mezhep taasubu ve iş bilen olmayışımızdır.

Herkesi Türkmenlere karşı daha duyarlı olmaya davet ediyorum..