Depremlere Karşı Yeni Bilim Merkezi
Açılışta konuşan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Bu merkez, yalnızca KTÜ’ye değil, ülkemizin depremle mücadele stratejisine de önemli katkılar sunacaktır,” dedi. Prof. Dr. Çuvalcı, açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bugün burada, uzun süredir devam eden çalışmalarımızın yeni bir aşamasını simgeleyen Yapı Sağlığı Merkezi’nin resmi açılışını yapıyoruz. Daha önce de araştırmalarımızı sürdürüyor olsak da, bugün çok daha modern ve işlevsel bir mekân kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitemizde böyle güzel bir mekân bulmak her zaman kolay olmuyor. Bu nedenle bu projeye desteğimizi baştan beri esirgemedik.”
Enstitü Kuruluş Süreci ve Hedefler
KTÜ Rektörü, yaklaşık bir buçuk yıl önce Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na projelerini sunduklarını ve YÖK Başkanının çalışmalarını takdir ederek bu girişimin bir enstitü çatısı altında yapılandırılmasını önerdiğini belirtti. KTÜ Senatosu olarak bu öneriyi kabul ettiklerini ifade eden Rektör Çuvalcı, “Şu anda süreç YÖK’te onay bekliyor. Kurulacak enstitü, ülkemize daha büyük faydalar sağlayacak. Medikal kurtarmadan lojistiğe, endüstriden yapı sağlığına kadar pek çok disiplin bu yapının bir parçası olacak. Biz KTÜ olarak her alanda iş birliğini önemsiyor ve bu ortak çalışmaların hem bölgemizin hem de ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz,” dedi.
Uygulamalı Eğitimin Vurgusu
Prof. Dr. Çuvalcı, üniversitelerin temel görevinin bilgi üretmek ve öğrenci yetiştirmek olduğunu vurgulayarak, “Biz KTÜ olarak yalnızca teorik bilgiye değil, uygulamalı eğitime de büyük önem veriyoruz. Yapı sağlığı merkezimiz, bu alanda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere eşsiz bir fırsat sunacak. Buraya gelen öğrenciler, yapısal sağlığı ve depreme yönelik önlemleri sahada deneyimleyecekler. Bundan böyle, bu konuda daha yetkin ve bilgili uzmanlar yetiştirmeyi hedefliyoruz,” dedi.
Yerli ve Milli Üretim
Rektör Çuvalcı, milli ve yerli üretimin önemine de değinerek, “Bir ambargo veya kriz durumunda dahi ihtiyacımız olan teknolojiyi üretebilecek kapasitede olmalıyız. Bu doğrultuda, araştırmalarımızda düşük maliyetli, yerli çözümler geliştirmeyi önemsiyoruz,” şeklinde konuştu. Rektör, konuşmasının sonunda projeye destek vermeye devam edeceklerini belirtti ve “Yeter ki ülkemizin bir problemini çözelim, ihtiyacımız olan bir ürünü burada üretelim. Çalışmalarda emeği geçen başta Ahmet Can Altunışık hocamız olmak üzere tüm hocalarımızı ve ekiplerini tebrik ediyorum. Yapı Sağlığı Merkezimizin üniversitemize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Açılışımıza teşrif ettiğiniz için hepinize teşekkür ederim,” dedi.
Türkiye’nin İlk Yapı Sağlığı İzleme Merkezi
Merkezin müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunişık, açılışta yaptığı konuşmada merkezin bilimsel çalışmaları, deprem sonrası yürütülen faaliyetler ve ileriye dönük projeleri hakkında bilgi verdi. “KTÜ olarak ülkemizin ilk Yapı Sağlığı İzleme Merkezi’ni hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz,” diyen Prof. Dr. Altunişık, TÜBİTAK destekli projeler kapsamında, deprem ve mühendislik yapılarının izlenmesi alanında geliştirdikleri yerli yazılımlar için iki patent başvurusu yaptıklarını açıkladı. Ayrıca, Kahramanmaraş depremleri sonrası yapay zekâ teknolojilerini kullanarak hasar tespiti çalışmalarında önemli ilerlemeler sağladıklarını belirtti. Rize-Artvin Havalimanı ve Yusufeli Barajı gibi kritik yapıları izlediklerini ifade eden Altunişık, “Geleceğe yönelik projelerimizde kamu binalarının izlenmesini ve dijital teknolojilerle entegrasyonu hedefliyoruz. Ekibimiz, Bilim Kahramanları Ödülü, TÜBA Ödülü, ODTÜ Bilim Ödülü ve Teknofest Grand Prix gibi prestijli ödülleri kazandı. Ülkemizin bilimsel altyapısını güçlendirmek için daha pek çok projeye imza atacağız,” dedi.
Açılış töreni yapılan konuşmaların ardından kurdele kesimi ve merkezin gezilmesiyle sona erdi