TÜRK FUTBOL KÜLTÜRÜNÜN BELİRLEYİCİLERİ…(2)
Futbol kültürümüzde yer alan önemli gelişmelerden bir de 1959 yılında başlayan “Milli Lig” düzenlenmesidir. Bu süreçte belirleyici olan Orhan Şeref Apak’tır. Orhan Şeref Apak’ın siyasi iradenin de desteği ile futbol kültürümüze belirleyici olarak sağladığı bir diğer katkı da 1963-64 sezonunda düzenlemesini yaptığı 2.Türkiye ligi organizasyonudur. Bu düzenleme ile Türk futbolunun Anadolu’da profesyonel kent kulüpleri olarak yaygınlaşması bakımından milattır. Siyaset kurumları, futbol kulüpleri ilişkisi ile her ilde amatör kulüplerin yönetim ve ekonomik olanaklarının elverişliliğine bakılmaksızın,birden fazlası birleşerek ve anlaşarak tespit ettikleri renk ve logolar ile kulüp oluşturma dönemidir bu dönem.
Siyasilerin her ili temsilen bir takımı lige alma vaatleri, stat yapımı vaatleri çabası ile kent kulüpleri “Trabzonspor, Samsunspor, Kütahyaspor ” doğrudan 2.lige alınmaya başlanmıştır. Kulüplerin, eğitimsiz, plansız, başıbozuk ve en önemlisi de yeterli ekonomik yapıya sahip olmaksızın lig sürecine dahil edilmeleri, futbolun kendi öz güçlerinin bir talebi değil, siyasilerin projesi olarak gelişen bir süreç olmuştur.
Bu sürecin futbolun özgüçleri -futbolu oluşturan tüm unsurlar; yönetici, futbolcu, antrenör, hakem vb. ile gerçekleştirilmemesinin yansıması da futbol oyunu felsefesini anlamadan sadece sonuç ile ilişkilendirmelisini öne çıkartan bir futbol kabulümüz olmasını sağladı. Sonuca bağlı anlayış ile futbol oyunu değerlerine uymayan “şike” sapmaların da başladığı bu dönemde, futbol kültürümüzde ilk kez şike konusu yer edinmiştir.
Bu dönem yaşanan Karşıyaka -Kasımpaşa şikeli maçında (24 Mayıs 1964) dönemin federasyonu tarafından, şike yaptığı gerekçesiyle bir alt lige düşürülen Karşıyaka’nın siyasilerin hamiliği ile tekrar lige alınması ve şikeye karşı sert önlemler alınmaması bugünlere değin uzanan maraza neden olmuştur.