Trabzon’un en güzel deniz balkonu mahallesi olan Akyazı’da mütevazi bir mahalle cami olan Ergüneş Yenidoğan Cami’nin hikayesini sizlerle paylaşıyorum…

Hizmete açıldığı 1966 tarihinden beri 2017 tarihine kadar resmi ve gayri resmi on İmam ve Hatiple din hizmetlerine Cennetmekân olan bu cami Trabzon Akyazı Mahallesi Ergüneş Semti’nde ki Yeni Doğan Camiidir. Akyazı (eski adı Suğa ve  Sayfiyedir)Trabzon’un en güzel deniz balkonu mahallesidir. Bu balkonun en güzel yeri de Yenidoğan Camii’nin kurulduğu Ergüneş semtidir. Zira, tarihi İpekyolu üzerindedir. Yenidoğan Camii 1966 yılında hizmete açılmıştır. Fakat kadroya 1973 yılında aynı mahalleden olup Trabzon Ayasofya Camii Şerifinde 1953-63 yılları arasında on sene imamlık yapan Muhammed Şefik Yazıcı hoca efendinin bu camiye resmen tayin edilmesiyle kavuşmuştur. M.Şefik Yazıcı hoca 1976’da emekli olunca diğer birkaç İmam daha tayin olunmuştur. Bunların sonuncusu ise Mustafa Kerimoğlu’ndan görevi alan Musa Bulut hocadır. Bu mahallede ve bu camide şimdiye kadar, ne kadar çok diyanet güzelliği, hizmeti ve gelişmesi olduysa hep bu en son gelen Musa Bulut hoca döneminde olmuştur. İşte bunları O’nun gıyabında araştırmacı bir yazar olarak belgeleriyle bir cami tarih belgeseli olarak halkımızın, okuyucularımızın, cemaatimizin ve de yetkilerimizin bilgilerine sununca herkes bana hak vereceksiniz.

GÖSTERİŞTEN SON DERECE UZAK
Öyle bir cami ki; yüz ölçümü olarak çok büyük değil. Çok gösterişli değil. Fakat mütevazi mi mütevazi, temiz mi  temiz, her tarafı tertemiz. Teşkilâtlı mı teşkilâtlı. Cemaati gürül gürül akan Pınarlar gibi... İlmi çalışmaları, eğitim ve öğretim çalışmaları çok çeşitli... Şehirden gelip ziyaret edenleri de çok fazla. Sadece müftülük dairesi değil, valilikten, Tarım Müdürlükleri’nden, Sağlık Müdürlüğü’nden, çevre teşkilâtlarından çok gelip ziyaret edenler olur. Çünkü bu cami külliye gibidir. Her çeşit hizmeti tam verilmektedir. Caminin yanında şadırvanı var, tuvaleti var. Kur’ân kursu var. Dershanesi var. Kitap okuma salonu var, kadınlar için doğu kısmında camiye ekli namazgâh var. Kuzeyinde altlı üstlü müezzinlik ve sarıkları muhafaza yeri var. Çayhanesinin okuma salonunun ve caminin her yerinin girişinde yeşil paspaslar, güney batısında cenaze namazı kılma alanı ve musallası, ihtiyaç halinde  yedek halılar ve de hoş geldiniz yazıları mevcuttur. Çayhanesi var. Bahçesi var. İmam evi var. Mütevelli heyeti var. Yani her gördüğünüz yer sizi tefekküre sevk eder. Cami cemaati olmaya davet eder. Trabzon Diyanetinde büyük küçük 2000 civarında cami ve mescit var amma burası müstesnadır. İstisnadır. En birincidir.

HERKES NAMAZA KOŞUYOR
Eski İmam Hatibi Akçaabat İlçe Millî Eğitim Müdür Vekili Emin Balta bey idi. Rahmetlik oldu. Şimdi çok hizmet gönüllüleri var. Bütün teknik sistemlere sahiptir. Her taraftan hem sıcak hem ve hem de soğuk sular akar. Her çeşit hoş kokulu sabun ve deterjan, kolonya mevcut.  Görünce, duyunca herkes buraya namaza koşuyor. Bu hizmeti görenler yardımlarını da esirgemiyorlar. Aslında Trabzon Diyanet Teşkilâtımız’ın bu camii bu güzellikleri buranın şimdi ki İmam-Hatibi Musa Bulut sayesinde kazandı. Bugüne kadar elbet  çok hizmet edenleri oldu. İmamları, gönüllü müezzinleri, cemaati.. Mütevelli ekibi, hayırseverleri. Vakfedenleri. Ama  en güzel hizmetler Musa Bulut Hoca Efendi’nin  eseridir.

TRABLUSTAN TRABZON’A YARDIM ELİ
Ondan önce bir hatıramı anlatayım. Yıl 1982… Caminin minaresi yapılmaktadır. Ben Libya’nın Trablus kentinde tercümanlık yapmaktayım. Bir gün bana bir mektup geldi. Halâ saklarım. Kuruluşundan bugüne kadar camiyle ilgilenen mahalle sakini daimi gönüllü cemaat örneği şimdi yaşlı olan Hacı Temel Gemici bu mektubunda diyordu ki: “Hocam camimizin minaresini yapıyoruz. Başladık. Bize para gönder. Ben de acilen Türk konsolosluğu yanındaki evimizde birlikte kaldığımız Adanalı arkadaşlardan hemen bir seksen bin TL tutarında Dinar topladım. Hacı Temel Gemici ağabeye gönderdim. Minareyi yaptılar. 1983 yılında bir buçuk sene üzerine Trabzon’a döndüm. Mayıs ayı idi. Bölge Trafik’ten yukarı valizimle doğru camimizin ve evimizin olduğu Ergüneş Mahallemize çıktım. Bir de ne göreyim. Bizim evin yukarısında mahalle içinde bulutlara uzanan bir minare. O günkü sevincimi anlatamam. Meğer camiler minare ile daha güzel görülüyor. Bir şehadet parmağı ve bir elif gibi güzellik katıyor camiye.. Odur budur bu güzellik devam etmektedir. Bu caminin olduğu mahalleden veya cami yanından Trabzon’a bakınca da Trabzon bir Cennet görülür. Çünkü, Akyazı Trabzon’un balkonudur.

CEMAAT ASPRİNİ: MUSA HOCA
Musa Bulut Hocanın Akyazı’daki camiye geliş tarihi bizzat kendisinin bana verdiği bilgilere göre 28-11-1999’dur. Benim  K.T.Ü. den emekli olduğum sene. Demek ki bu hizmetler on sekiz (18) senede yapıldı. Kadınlar Kur’ân-ı Kerîm kursu  2016’da açılmıştır. Daha öncesinde de yerinde Kur’ân dersanesi ve Halk Kütüphanesi vardı. Fakat şimdi çok modern bir dershane  yapıldı. Çocuklara 1999’dan beri çeşitli dini bilgiler, müezzinlik bilgileri verilmektedir. Vaktiyle bu camide hiç müezzin yok iken bugün cemaatten on civarında gönüllü müezzini vardır. 2000 yılından beri de 70 yaşının üstü  yaşlılara ders verilmektedir ki bunlardan her evde ders verilmiş yaşlı mutlaka mevcuttur. Cami evi altındaki okuma salonu 2014 yılında hizmete açılmıştır. İçinde  ve yakınında hiç kimse sigara içmez. Çayhanede 2015 yılından beri cemaate  ücretsiz çay ikram edilmektedir. Dini bayramlar sabahında 2015’ten beri cemaate kahvaltı dahi verilmiştir. Ramazanda bu mutlaka olur. İl müftüleri  de iftarlara teşrif ederler. Elimizde çok belgeleri var. Ancak sayfamız sınırlı olduğundan sadece örnekler vermekle yetindik. Daha birçok çalışmaları nedeniyle bu hizmetleri yapan Musa Hocaya cemaat, ”CEMAAT ASPİRİNİ” tabirini kullanmıştır.

HİZMETİ ALÂ BİR CAMİİ
Sıcak sular 2008’den beri mevcuttur. Taharet yerlerine ise 2015’te sıcak su bağlanmıştır. İki senedir üst üste Ocak ayı sonunda  bir metre kar yağan Akyazı’da cemaat hiç soğuk çekmemiştir. 2000 yılından beri de temizlik kağıtları da bu hizmetlere eklenmiştir. Cami içi çok güzeldir. Caminin Kubbe altında çok büyük bir şamdan vardır. Daha birçok hayır hasenat da Hocaya destek veren cemaatin eseridir. Cami içi güzel lampiridir. Aynı Mahalleden Muhammet Yazıcı usta tarafından ustalığı yapılmıştır. Cam salonları hep güzel duvar kağıtlıdır. Abartı hiç yoktur. Her şey yüce Allah rızası içindir. Cami imamı ve mütevelli  tarafından ihtiyaç sahiplerine kömür dahi verilmektedir. Öğrencilere giysi ve maddî yardım da yapılmaktadır. Suriye ve Afganlılara da giysi ve yakacak yardımı yapılmış olup 2016 ve 2017’de olanlar bizzat Trabzon İl Müftülüğü’ne teslim edilerek yapılmıştır. Camiye girişte kolonya ikramı vardır. Ayakkabılıklar, şemsiyelikler tertemizdir. Cenazelerde cenaze sahipleri hiçbir ücret ödemezler. Çaylar tüm kalabalığa meccanen ikram edilir. Caminin kömür ihtiyaçları da cami imamlığı tarafından temin edilir. Caminin bir vakfı da vardır. Yani Vakıf arazisi üzerine kurulmuştur. Balta ailelerine aittir. Bu arazinin eski sahiplerinden biri Hünkâr  lakaplı Mehmet Balta idi. Şimdi bu soyadlı sülâleden cami çevresinde Derviş Balta, Mustafa Balta ,Mehmet Balta hayatta olup cami müdavimidirler. Cami ve çevresi çok stratejik bir öneme sahiptir. Zira dört yol kavşağının buluştuğu bir yerdedir. Çok manzaralıdır. Gerekli yerlerde küllük ve çöp kutuları vardır. On seneyi geçmiş halılar hijyen açısından kullanılmamaktadır.

CAMİ SAYESİNDE SUÇLAR AZALDI
Bu hizmetler anlatmakla bitmez. Cami haziresi üzerindeki  vakfın güney batısında  vakfedenlerin vakıf mezarlığı vardır. Her Ramazan’da caminin 30 erkek, 40 kadın mukabele süreni vardır. Camide çoğunlukla canlı vaaz yapılmaktadır. Merkez sistem vaazları azdır. Yatsı namazlarından sonra dini irşâd sohbetleri vardır. Bu nedenle mahallede sorunlar ve suçlar azalmıştır. Gençler cami cemaati olmuşlardır. Vaazlarda en çok anlatılan konular: İslâmda kardeşlik ve barış konusudur. Cami temizliğidir. Çalışmak, alın teriyle geçinmek üzerindedir. Sorulan sorular ise en çok namazlarla ilgilidir. 1973’te bu camiye büyük Ayasofya  kadrosu  gelmeden önce halk geçim darlığında idi. Tutulan özel imamın yıllık 1200 TL maaşını toplayıp veremiyordu. Ben bunlara hep şahit oldum.

İMAMI, CEMAATİ MAHALLESİ…
Zira ilk kadrolu imamı Camii imamı olan benim babam Muhammed Şefik Yazıcı idi. Bu vesile ile bende yüksek tahsilli bir ilâhiyatçı olarak bu cami de birçok defa vaaz yaptım. Namaz kıldım. Cuma ve Bayram hutbeleri okudum. Üç aylarda bu cami dolup taşar. Yaz tatilinde çocuklar namaz öğreniyorlar. Çocuklara ikram yapılıyor. İmamlarla olan bölge toplantılarına katılmak olmazsa olmazdır. Kandil gecelerinde dini sohbetler artar. Hacılar mutlaka uğurlanır. Hizmet sınırsızdır ve de projelidir. En faydalı hizmet projesi “Kur’ân-ı Kerîm okumak ve öğrenmek  bilmeyen  kalmasın” parolasıyla yapılan isteyene istediği vakit Kur’ân öğretmek projesidir. Kitap okuma salonunda da Kur’ân dersleri verilmektedir. Üç yıldan beri Okuma salonunda da çay ücretsizdir. Cami önü ve avlusu, yolları her hafta ilgili Ortahisar Belediyesi tarafından  su ile yıkanmaktadır. Cemaate yapılan ikramlar aynen misafirlere de yapılmaktadır. Bütün bunlar nedeniyle Trabzon Vilâyeti’nin Diyaneti’nde 2000 civarında cami ve cemaat konusunda örnek olan Trabzon Akyazı mahallesi Ergüneş semti Yenidoğan Camii İmamı ve Musa Bulut ve de cemaatini, mahalle halkını tebrik ederek kutluyoruz. Kendilerine bundan sonra da Yüce Allah’tan  bu örnek  üstün hizmetlerinde başarılar daha nice sevaplar diliyoruz.