Trabzonspor Kulübü’nün bugünkü Başkanı Muharrem Usta sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabı ile taraftarlara gönderdiği bayram tebrikinde, “....Nasıl ki dibe çöküş bir anda olmadıysa çıkış da aniden olmayacak” ifadesine yer verdi.
Bu coğrafyada yaklaşık 3000 yıllık liman kenti kültürüne sahip, yine 100 yıllık bir futbol geçmişi ile ülkenin futbol patronlarından biri olan Trabzonspor’un dibe çöktüğünün kendi başkanınca dile getirilmesi, önemli bir tespit olup, sorgulanmalıdır.
Deyimin anlamına baktım - çökme işi veya biçimi. Devletler veya uygarlıkların son bulması, mahvolması - anlamları taşıdığı bilgisini edindim.
Ancak, Türk Dil Kurumu’nun yer verdiği bu açıklamadan başka, merak edilen, Başkanın kulüpteki çökme tanımlanmasının ne anlama geldiğinin bilinmesidir. Her Trabzonlu’nun Başkanın yaptığı çöküş tanımlamasının, Trabzonspor özelinde ne anlam ifade ettiğini bilgi edinme hakkı vardır. Başkan, dibe çöküş sürecini ne zaman tespit etmiştir. Dibe çöküş ile ne anlatmak istiyor? Kulübün, hangi yapısal özelliklerinde çöküş yaşamıştır? Bu çöküş ne zaman başlamıştır? Akyazı Projesi bir çöküş nedeni midir? Bu konuları Başkanının açıklaması elzemdir.
1966’da başlayan başarı dolu sürecin bir çökme “eğer varsa” ile sonuçlanmasını hiçbir Trabzonlu hak etmemiştir ve bu sonuca neden olan sorumluları öğrenmek ister.
Forma renkleri, 1966 yılında kırmızı-beyaz, 1967 yılında bordo-mavi olarak tescil edilerek amatör bir yaklaşımla profesyonel ligde yer aldı. Bu yer alma Trabzon’daki futbol özgüçlerinin kendilerinin değil ama siyasetin ülke futbola ilişkin bir yaygınlaştırılma politikasının uygulamasıydı. 1966 ve sonrası yer aldığı 2.Türkiye Futbol Liginde her sene yükselen bir performans ile 1973-74 sezonu 1. Lig’e çıkmayı başarmış ve ardından geçen 2 sezon sonra da Türkiye 1. Futbol Ligi’nin şampiyonluğuna erişmiştir.
Trabzonspor ile aynı sezon liglerde yer alan ve dönemin başarılı futbol takımları olarak tanımlanan takımları bu gün liglerde görülmemektedir.
Türk futbolunda, Trabzon futbolu ve Trabzonspor moda değildir, bir futbol klasiğidir.Trabzonspor kulübü de moda kulübü değildir. Onu klasik hale getiren de bu topraklardan yetişmiş, bu coğrafyanın özellikleri ile oluşmuş karakterlerini futbol ile bütünleştirme becerisine sahip insanlarımızdır. Futbolcusu, antrenörü, yöneticisi, taraftarı, gazetecisi, Trabzon futboluna ve Trabzonspor’un değer olmasına katkı verenlerdir. Böyle bir gen yapısına sahip olan bir yapının çökmesi olası değildir.
Sivil toplum kuruluşu olan spor kulüplerinin toplumsal, siyasal ve ekonomik gelişmelerden soyutlanmaları mümkün değildir. Geçmiş dönemlerde toplumsal, siyasal ve ekonomik konularda günün koşullarının oluşturduğu zorluklar yaşanmamış mı? Tabi ki yaşanmış ancak, karşılaşılan sıkıntılar, darboğazlar dönemin Başkanlarınca, asla bir çöküş, dibe vuruş gibi karamsar bir olarak tanımlama ile dile getirilmemiştir. Aksine, benzer konulardaki problemlerin var olduğu ve çözümün taraftarlar ile birlikte gerçekleşebileceği içerikli söylemler ile aşılmıştır.
Bugünlerde içinde bulunulan olumsuz koşulların da bu şekilde tanımlanması ve kamuoyu ile paylaşılması yerinde olacak bir Trabzonspor Kulübü Başkanı açıklaması olması bakımından daha etkili olabilecekti. Etkili olması bir yana çöküşün, yeniden inşaya dönüşmesi için taraftarlardan istenilen sabırlı davranışı daha da anlamlı kılabilecek ve buna olumlu yanıt verecek bir taraftar ve Trabzonlu kitlesi oluşturabilecektir.
SABIR PROJESİ
Teknik sorumlunun temeli çökmüş, Başkanının dibe çökmüş olarak tanımladıkları kulübü yeniden inşa etmeye başlanılan süreç için taraftardan beklenen sabrın neler getireceği konularında da açıklama yapmaları beklenmektedir. İfade tarzları uygun olmayan bu söylemlerden ayrı bir önem arz eden konuda, yeniden inşa süreci sonrası nelerin hedeflendiğinin bir proje yaklaşımında, söylemlerin sahipleri tarafından spor kamuoyuna aktarılması, sabır kitlesi ile paylaşılması, Trabzon kent kültürüne ve futboluna yakışan örnek bir gelişme olacaktır.
Yanıt bekleyen başlıklar; sabıra yönelik bir proje ‘SABIR PROJESİ’ var mıdır? Ne kadar bir süre sabır edilecektir? sabrın sonu ile “Selamet gelecek mi?” Hedefler belirlenmişmi ve gerçekleşebilecekmidir? Gönül rahatlığı ile denilebilecek mi? 50. kuruluş yılında “2017-2018 sezonu” Süper Lig şampiyonuz. Ya da artık Trabzon spor futbol takımı gelecek yıllarda ulusal ve uluslar arası futbol piyasasının tüketicisi değil marka değeri olan ve ulusal ve uluslararası futbol piyasasında tercih edilen futbol üreticisi olacaktır. Bu üretkenliği ile de Türkiye liginde ve Avrupa liglerinde başarıda sürekliliği olan bir takım olabilecektir.