TRABZON'DA KÜLTÜR!..


Büyük devlet adamları.
Büyük tarih, kültür ve sanat adamları..
Büyük mimar ve mühendisler ..
Büyük din adamları.
Büyük yazarlar.
Büyük basın-yayın kuruluşları...
Büyükşehirciler  v.s.
Büyüklük kendi kendine olmaz..
Şehirler de çocuklar gibi, ağaçlar gibi emek verilirse ilimle büyürler.
Beslemekle ve medeniyetle büyürler.
Bu nedenle bütün büyük etkinlikler büyük çalışmaların, büyük emeklerin, büyük  uygulamaların sonucudur.
Bunu da büyük adamlar yapar.. İşte son zamanlarda bilhassa Trabzon Büyükşehir ünvanını çağdaş bir şekilde yeniden aldıktan sonra Büyükşehir Kültür ve Turizm Müdürümüz İsmail Kansız ve ekibi hem İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, hem İl Halk Kütüphanesi bünyesinde, hem de ilçelerde ve hem de Büyükşehir’in çeşitli yerlerinde Büyükşehir’e yakışır kültür ve turizm etkinlikleri yapmaya başlamıştır.
Bu son derece sevindiricidir..
Bunların hepsine bizzat şahit oldum ve bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.:
Trabzon’da Dede Korkut ve  hanlarının destanlarını tanıtmak:
Bu üç şekilde uygulanmaya konulmuştur:
1-Dede Korkut kitaplarına destek vermek:
Boğaç Han Derneği’nin yayınladığı “Doğu Karadeniz’de Dede Korkut” kitabının sunuş yazısını bile İl Kültür ve Turizm Müdürümüz İsmail Kansız  yazarak Türkiye’de Dede Korkut’un Doğu Karadeniz’de geçen yedi destanının tanıtımını sağladı.
2-Dede Korkut Konferansı:
Boğaç Han Derneği ve Trabzon Yazarlar Derneği’ne Trabzon İl Halk Kütüphanesi’nde Trabzon tarihinde ilk defa yer verdirildi. Ayrıca, Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Akgün ve ekibi, Trabzon’da Dede Korkut afişlerini Trabzon kültür tarihine  resmî amblemleriyle yayınlayarak kazandırdılar.
3-İl Halk Kütüphanesi’nde Dede Korkut Destanları’nı öğrencilere tanıtmak:
Trabzon Yazarlar Derneği Başkanı olarak şahsımın  Dede Korkut Destanları’ndan  yazıp masallar olarak sahneye uyarladığı “Dede Korkut’tan Çocuklara Masallar” projesi  gereği yine Trabzon tarihinde ilk defa Trabzon İl Halk Kütüphanesi’nde çocuklara Trabzon Büyükşehir Tiyatro Derneği Başkanı Erkan Köse tarafından seslendirilmesi  ve oynanması sağlanmıştır.
 Kitap okuma günleri: 
Trabzon’daki okuma günleri; nice yöneticileri ve de çocuklarla ailelerini, hatta öğretmenlerini Trabzon parklarında kitaplarla buluşturmuştur. Öyle ki, Türkiye’nin başka şehirlerinde olan ve de ulusal basınla dünyaya tanıtılan görüntülerinden çok daha güzellerinin Trabzon’da ortaya çıkarıldığı, topluma kazandırıldığı herkesçe anlaşılmıştır.
 Kitap sergileri:
Trabzon’da İbiş, Keloğlan, Nasreddin Hoca, Temel, Keloğlan ve Dede Korkut tiplemelerinin, afiş çizim ve görüntülerinin  sergilerinin izlenmesi Trabzon tarihinde ilk defa başlatılan ve de çok tutulan boyama kültür olayları olmuştur. Bu bakımdan 2015 yılı Trabzon’da sanat için bir milât sayılmıştır.
 Trabzonlular olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Halk Kütüphane Müdürlüğü’nü cân-ı gönülden tebrik ederekim.
Çünkü bu kültür-sanat ve turizm bütünleşmesi Büyükşehir Trabzon’un var olmasına daha çok katkı sağlamaktadır.