TRABZON’DA KÜLTÜR SANAT

Trabzon'un eski geçmişi ile yakın geçmişi arasında bir hayli mesafe var; yaşam ve sosyal donatılar bakımından.

Hemen herkesin kendine göre oluşturduğu anıları içerisinde “geçmişteki yaşantı” ile başlayıp, anlata anlata bitirilemeyen saatler. Her yaşın kendine göre yaşantısından aldığımız geçmiş günlerin bugünkü ortam içerisinde farkındalığı ise bambaşka düşleri bizlere sunmaktadır. Trabzon'da maalesef yapılmakta olan ucu açık konseptler, sosyal alan ihtiyacını karşılamaktan uzak görünse dahi, yerel idarecilerin sürekli attan ihtiyaçları görmezlikten gelme lüksü olmadığına göre bu yaşamsal istekleri bir bir hayata geçirmelidirler.

Nedir bu ihtiyaçlar diye açılım yapmadan, toplum vicdanına uyan her şeydir demek daha doğru olacaktır.

Bu ilin bugün, her geçen gün artan sosyal ihtiyaçlarını sıralarsak ilk sırayı, Trabzon Kültür ve Sanat Merkezi alır. Her türlü ihtiyaçlarını karşılamak mantığıyla, sinema salonları, tiyatro salonları, kütüphanesi ve sanat dernekleriyle aynı çatı içerisinde oluşacak alanların bu ile biran önce kazandırmak çok gereklidir.

Bu güzel düşüncelere ışık olacak sanat, tiyatro, karikatür, kültür ve edebiyat dernekleri, ressamlar, kültür ve sanat merkezi için birliktelik yapmaları gerekmektedir.

Aksine birkaç aynı amaçlı ve çok sayıya çıkartılan aynı amaç taşıyan derneklerin, “sanatsallığını” koruyamayacağı gibi, kamusal destek talebinde bulunmaları da mantık içerisinde düşünülemez.

Kısacası siyaset üstü, her görüşün kabul etmek mecburiyetinde olabileceği, Trabzon'a kültür ve sanatına, sosyal hayatına, geçmişine ve geleceğine saygı olunması için bu kentin yaşanabilirliğine katkı koymak adına tüm Trabzon'un geleceğe ışık olması gerekiyor.

Artık tek bakış açısıyla değil, çoğulcu bakış açısıyla bu ile hizmet vermek mecburiyetindeyiz. Hislerden uzak ve düz düşüncelerle yol alacak, mantığa odaklanmak en akılcı yoldur. Aksine geleceğe bırakacağımız hiçbir objemiz olmaz.