TRABZON'DA ESNAFIN EĞİTİMİ ŞART!
Büyükşehir Trabzon’un aynası, vitrini ve kalbi konumunda olan esnafımızın varlığı kent için çok anlamlı ve değerlidir.
Dört bin yıllık tarihi geçmişe sahip Trabzon’da esnaf ne kadar güçlü olursa, esnaf ne kadar huzurlu olursa geleceğe de o kadar güvenle bakacağız demektir.
Trabzon’u ayakta tutan, ekonomisine ve sosyal yaşamına katkı sağlayan esnafımız, bugün içinde olduğu koşullarda ciddi sorunlar yaşamakta..
Haksız rekabet ile başlayan bu süreçte sayılabilecek bir çok sıkıntıyı gündeme taşıyabiliriz..
Dert bir değil iki değil!
Fakat burada tek taraflı düşünmemek gerek..
Evet esnafın günlük yaşamında karşılaştığı problemlerle birlikte kendisinden kaynaklı sorunlarını da unutmamak lazım.
Her şeyden önce esnafımız kendini yenileme, yanlışını ve hatalarını kabul etme, özeleştiri yapma noktasında geri kalıyor, samimi davranmıyor.
Gülen yüz, temizlik, hijyen, saygı ve sevgi ile güven duygusunu kaybeden esnafımızın ne kendine ne de şehre bir katkısı olur..
İşte tam bu noktada eğitim şart diyoruz.
Trabzon esnafının her alanda baştan aşağı yenilenmesi, eksiklerini görmesi ve haksız rekabete karşı direnmesi için iyi bir eğitimden geçmesi gerek..
İyi ile kötüyü ayırt etmek gerekiyor sonuçta.
İşini iyi yapan, müşteri memnuniyetine önem veren, mesleğine sadık esnaf ile her türlü olumsuzluğu beraberinde taşıyan esnaf aynı olabilir mi?
Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu gerçekten yola çıkarak zaman zaman eğitim seminerleri yapıyor, projeler üretiyor.
Bunlardan biri de 15 bin kişiyi yakından ilgilendiren “Ticari Taşıt Sürücülerinin Davranış Modellerinin Değiştirilmesi Projesi..”
Eğitimli şoförlerle “Bize her yer güvenli” sloganı ile yola çıkılan bu proje; oldukça iyi niyetli, iyi tasarlanmış ve amacına uygun belirlenmiş..
Projeyi inceledim, okudum ve dinleme fırsatı buldum!
Trabzon’da toplu taşımada en çok tercih edilen otobüs, taksi, minibüs şoförlerinin eğitimini hedef alan projede emeği olan başta TESOB Başkanı Metin Kara ile proje koordinatörü genç kardeşimiz Erhan Eroğlu’nu tebrik ediyorum.
Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası’nın da desteklediği projeye Şoförler Odası Başkanı Turan Altuntaş ve durak başkanları da katkı sağlayacaklarını her fırsatta dile getiriyorlar.
Sonuçta bu eğitim çalışması bittiğinde her şey lehlerinde olacak.
Çaykara ve Maçka’da start alan kent içi ve 18 ilçede 15 bine yakın şoför esnafını ilgilendiren eğitim çalışması tamamlandığında ne olacak?
Turizmde altın yılını yaşayan Trabzon’da şoför esnafımız en azından turistlere derdini anlatacak kadar yabancı dile sahip olacak.
Belli bir düzen içinde sağlıklı ve güvenli bir hizmet vermeleri ile birlikte nitelikli şoförlerin yetişmesine katkı sağlanacak.
Kayıt dışı istihdam engellenecek, denetimlerin yapılmasında kolaylık sağlanacak..
İyi şoförler ödüllendirilecek, kötüler ise cezaya tabi tutularak deşifre edilecek.
Ve daha çok avantajı beraberinde taşıyan “Ticari Taşıt Sürücülerinin Davranış Modellerinin Değiştirilmesi Projesi” eğitim sonunda şoför esnafı üzerinde önyargıların, eksiklerin ve yanlış anlaşılmaların giderileceğini düşünüyorum.
Şahsen ben her aşamasını takip edeceğim.
Umarım her şey yolunda gider ve proje amacına ulaşır.