TDT Müdürü Ahmet Uzuner, 24’üncü Uluslararası Karadeniz Festivali ile 12 günde toplamda 15 bin seyirciye ulaştıklarını, sadece Haluk Ongan Sahnesi’nin kapasitesinin 343 olduğunu açıkladı.

Uzuner, Trabzon’da daha geniş bir tiyatro salonuna ihtiyaç duyulduğunu, bu konuda çok yakında güzel gelişmelerin olabileceğine işaret etti. 24.Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali ile ilgili değerlendirme yapan Trabzon Devlet Tiyatro Müdürü Ahmet Uzuner, “2 Mayıs’ta başlayan festivalimiz 15 Mayısta sona erdi. Puntila Ağa ve Uşağı Matti oyunuyla açıldı festivalimiz. Öncesinde Meydan Parkı’ndan tiyatro binasına kadar kortejimiz oldu. Ulaştırma Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu, Devlet Tiyatro Genel Müdürümüz Tamer Karadağlı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç, Valimiz Aziz Yıldırım, CHP Milletvekilimiz Sibel Suiçmez, geçmiş dönem milletvekillerimiz bizi yalnız bırakmadı. Bütün protokolümüz oradaydı. Yağmur altında başladık yürüyüşümüze. Genel Müdürümüz yürümek istedi. Uzun Sokak ortalarında yağmur durmuştu zaten. Korteje halkımız da katıldı. Tiyatromuzun bahçesine yöresel yemeklerden oluşan stantlar kurmuştuk. Kuymak, karalahana sarması, turşu kavurması, kaygana gibi… Halk oyunları oynandı. Herkes çok keyif aldı.” diye konuştu.

TRABZON’DA BİR İLKİ YAŞATTIK

Yapılan etkinlikler ile ilgili bilgi veren Uzuner, festivalin Trabzon’da ilk kez geniş alana taşındığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “25 oyun, 55 temsil oldu bu festivalde. Türkiye ile birlikte 6 ülke katıldı. Bunun yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri ve atölye çalışmaları yaptık. İlkokullardan ve sevgi evlerinden arkadaşlarımız geldiler. Çamurdan maskeler, sihirli şapkalar atölye çalışması, Hacivat Karagöz yapım, Ejderha yapalım atölyesi ve atık malzemelerden kukla yapalım atölyesi faaliyetleri yürütüldü. Zorlu Grand otelde oyunculuk atölyeleri oldu. Profesyonel oyuncular katıldılar. Sanat Teknik Müdürümüz Hakan Dündar’ın sanatsal yaratım ve dönüşüm atölyesi oldu. Atık malzemelerden kostüm yaptılar. Bunları da fuayemizde sergiledik. Festival dolu dolu geçti. Akçaabat Erol Günaydın Kültür Merkezi, Trabzon Üniversitesi Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi, Hamamizade İhsan Bey, Hüseyin Kazaz Kültür Merkezleri, Trabzon Sanat Evi ve Haluk Ongan Sahnesi’nde farklı zaman diliminde çeşitli oyunlar sergilendi. Bütün salonlarımız doldu taştı. Biletlerimiz 10 gün öncesinde bitmişti. İlk kez festivalde üniversitedeydik. Bu festival ilk kez bu kadar geniş alana yayıldı. Devlet tiyatrolarının bu yıl ilk kez yaptığı Genç Sahne projesi üniversitede öğrencilerle buluştu. Erol Günaydın Sahnesi de uluslararası festival kapsamına katıldı. Akçaabat’a ev sahipliği için teşekkür ediyoruz. Bu tür kültür sanat faaliyetleri Akçaabat’ta hiç bitmiyor. 13 gün boyunca tüm Trabzon’a bu faaliyetleri yayarak dolu dolu yaşatmaya çalıştık. Festival sabah 10’da başlayıp gece 00.00’a kadar yaşadı. Programların çakışmaması için gayret sarf ettik. Bir programdan çıkan diğerine gidebiliyordu. Son gün saat 18.00’da hem Yunanistan, hem Ankara Devlet Tiyatrosu, hem de İstanbul Devlet Tiyatrosu aynı anda perde açtı. Bu Trabzon’da bir ilktir. ”

ÇOK ETKİLEYİCİYDİ

Uzuner, “Devlet Halk Dansları Topluluğunun son gün ‘Zafere Doğru Cumhuriyet Doğuyor’ adlı gösterisi Avni Aker Millet Bahçesinde sergilendi. 55 kişilik dev kadro. Bizlere muhteşem gösteri sundular. Çok etkilendik. Misakı Milli ruhumuzun anlatıldığı, 7 bölge 7 iklim halk dansları sunuldu. Yunanistan ekibi de gelip izledi. Onların oyunları da Haluk Ongan Sahnesindeydi. Uzun ve ağır bir oyundan çıkıp halk danslarını izlemek istediler. 16 Mayıs’ın sabahında son ekiplerimizi de uğurladık. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

BAKLAVA GÖTÜRDÜLER

Uzuner, Yunanistan ekibinin Trabzon ekibini Atina’ya davet ettiğini kaydederek, “Mutlaka gelin dediler. Bizi Atina’da ağırlamak istiyorlar. Trabzon’u çok sevdiler. Misafirperverliğimizden memnun kaldılar. Giderken Trabzon’un ev baklavasından aldılar.” dedi.

ŞEHİR TURU YAPTILAR

Yurtdışından gelen misafirlere şehri gezdirdiklerini söyleyen Uzuner, “Atatürk Köşkü, Kızlar Manastırı, Ganita, Ayasofya Cami, Seyir Terası, Akvaryum ve Sera Gölü’nü gezdirdik. Zamanı olanları da Sümela Manastırı’na getirdik. Biz sadece yaşamayı değil, misafirlerimize bu ruhu yaşatmaya da çalıştık. Tüm şehirde bu hava yaşatılsın istedik.” diye konuştu.

“DEKORLARI BİZ HAZIRLIYORUZ”

Festivale kış aylarında çalışmaya başladıklarını aktaran Uzuner, “Ülkeler Genel Müdürlüğümüze başvuruda bulunuyor. Dış İlişkiler birimimizin havuzunda başvurular toplanıyor. Bu oyunlar inceleniyor. Sahnemize uygun, teknik anlamında yeterli, takvimde sorun olmayan ülkeler kabul ediliyor. Bizim teknik anlamda sorunumuz yok. Yabancı oyunların dekorları neredeyse tamamını biz yaptık. Onlar bize teknik çizim gönderiyorlar. Biz de Ankara’da hazırlayıp getirtiyoruz. 3-4 aylık bir süreç.” şeklinde konuştu.

DAHA BÜYÜK BİR SALONA İHTİYAÇ VAR

Trabzon’un daha geniş kapsamlı tiyatro sahnesine ihtiyacı olduğunu anlatan Uzuner şöyle devam etti: “Kapasite anlamında ihtiyacımız var. Konum açısından çok iyi. Şehrin hafızası da burada. 37 yıldır Haluk Ongan Sahnesi burada. 7’den 70’e herkes tiyatronun yerini bilir. Ancak daha büyük sahnemiz olsa içinde bir kaç tiyatro sahnesinin yer aldığı, imkânların daha geniş olduğu bir salonu yapmayı hepimiz istiyoruz. Böyle bir projeye Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız da destek veriyorlar. Zaten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’a iki tane kültür merkezi sözü verdi. Ortak çalışmayla olacak inşallah. Trabzon Devlet Tiyatro Müdürlüğümüz ve tiyatro binamız Milli Emlak’ın. Bu alan 5 bin 700 metrekare. Güzel gelişmeler olacak. Daha büyük bir salon yapılmasını herkes arzu ediyor.”

Muhabir: Rabia MOLLAOĞLU