Dört bin yıllık yaşam izlerine rastlanılan Trabzon’da birçok oluşumlarda gözlemlenmektedir, iki kale arası, İçkale ve Aşağı Hisar, Yukarı Hisar, Ortahisar gibi geçmişin ayak izlerini barındıran, bu ildeki merkezi yerleşimde bu yönde hareket oluşturmuştur.

Evliya Çelebi’nin Trabzon ziyaretleri ile gün yüzüne çıkan bazı özellikleri bugün maalesef hatıralardan ibarettir.
Katledilen, katlettirilen ecdat yadigarları bugün bile durmak yok mantığı ile devam ediyor, tarihin derinliklerine imza atan ecdadımızın eserleri bir bir yok edilirken, aynı hızla kilise ve manastır tamir yapımı ve onarımı, yer genişletilmesi süratle devam etmektedir.
Çok büyük paralarla onarılıp gelecekle kucaklaştırılmaları sağlanan bu eserlere harcanan, çok büyük paraların harcaması yapılırken, Selçuklu ve Osmanlı eserlerini, Türk eserlerinin yıkımına göz yummak, vicdanı olan herkesi derinden üzmektedir, bu hassas durumun göz ardı edilmesini hiçbir kurum ve kuruluşun yapmaması gereken bir durum olduğu gerçeğiyle, Trabzon’da çok ciddi ve sinsi yürütülen, zamana yayılan bu şuursuzluğu biran önce, Trabzon milletvekilleri, Trabzon Valiliği, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi ve tüm STK’lar önlemeliler. Bu hassas durumdan etkilenen, tarihi camiler, mescitler, çeşmeler, hanlar, hamamlar, konaklar, eski binalar vs.
Artık, turizm derken yabancı eser paranoyasından kurtularak, kendi varoluş mantığına odaklanmak daha akılcı bir düşünce olmalıdır.
Dolayısıyla, bu ildeki tüm değerleri ayrıştırma yapmadan, kendi doğası içerisinde özelliği korunmasının doğru olduğu açıktır, bu özellikleri içinde barındıran, Trabzon’un parlayan yıldızı sera gölü ve vadisi, şehrin içerisinde muhteşem ihtişamı ile turizmde de katkı vermektedir.
Bunun gibi, tarihselliği çok üst düzeyde olan, Akçaabat evleri bu zincirde önemli bir halkadır, Trabzon’un Ortahisar evleri gibi.
Evet, Trabzon’un öncelikleri, bu ilin yaşam standardını belirler, bu ve tüm diğer değerleri gün yüzüne çıkartacak, destek olacak otuz yıllık Trabzon Belediyesi Kültür Araştırma Kurulu’nun yeniden hayat bulmasını sağlamak doğru ve akılcı bir yaklaşım olacaktır.