KARADENİZ’İN EN ÖNEMLİ ÜRÜNÜ OLAN FINDIKTA ÜRETİCİNİN FİYAT BEKLENTİSİ YÜKSEK
Başkan Bekar, “Fındıkta bu yıl rekolte 738 bin 931 ton olarak açıklandı. Üretici bahçeye girmek için gün sayıyor. Bir an önce fiyat açıklanmalıdır. Maliyet hesabı yapılıp üzerine üreticinin karı da konularak, destekleme hariç fındığın kilogram fiyatı 160 TL olmalıdır. Bunun altında bir fiyatı kabul etmiyoruz.” dedi
Ülkemizin ve Karadeniz’in en önemli ihraç ürünü olan fındıkta rekolte, tahmin komisyonları tarafından ülke genelinde yürütülen çalışmalar sonucunda 2024'te 738 bin 931 ton olarak öngörüldü.
Üretici hasat için gün sayıyor ama fındık fiyatı hala açıklanmadı. Trabzon Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar fındıkta taban fiyatın bir an önce açıklanması gerektiğini belirterek, “Fiyatın geç açıklanması piyasada fındık fiyatının düşüş nedenlerinden bir tanesidir. Dolayısıyla fındık fiyatının bir an önce açıklanması gerekiyor. Açıklanan rekolteye bakıldığında fındık bu yıl var. Bizim ziraat odaları olarak olmazsa olmazımız fındıkta kaliteli ürün. Bu bize ihracatta yüksek gelir kazandırıyor. Dünyada fındık ihtiyacının yüzde 75’ini Türkiye karşılıyor. Fındık stratejik bir üründür. Biz daha önce yaptığımız açıklamalarda da fındığın milli ürün statüsüne alınmasını ısrarla önerdik. Eğer bu yapılırsa o zaman fındık daha çok korunup değer görecek. Bu ısrarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
KİLO BAŞI MALİYET 135 TL
Son birkaç yıldır aşırı fiyat artışlarının yaşandığını ve ekonomik olarak bir sıkıntının olduğunu anlatan Başkan Bekar, fındık fiyatının belirlenmesinde bunların da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Bekar, “Fındığın bakımı, hasadı, harmandan pazara indirilmesine kadar yapılan bütün işlemler hesap edilerek bir maliyet ortay çıkıyor. Buna göre bu yılki maliyetler de bir hayli yüksek. Batı Karadeniz’de maliyet hesabı yapıldı, kilo başına 125 TL maliyet çıkarıldı. Ama Batı Karadeniz ile Doğu Karadeniz’in arazi yapısı aynı değil. Dolayısıyla bu maliyet hesabı Doğu Karadeniz için daha yüksektir. Bu da 140-150 civarındadır. Bu maliyetlerin ortalaması alınmalı ona göre ortak bir maliyete ulaşılmalıdır. Bu ortak maliyet 130-135 civarındadır. Bu maliyetin üzerinde üreticinin cebine para girmeyecekse o zaman üretici için fındığı toplamanın da bir anlamı olmayacaktır. Kaldı ki dönüm başı üretim 59 kiloya kadar düştü, bu çok vahim bir durumdur. Yani bir dönümden 250-300 kilo fındık alma imkanı varken bu 59 kiloya düştü.” diye konuştu.
TMO PİYASAYA GİRMELİ
Tüm bu maliyetler göz önünde bulundurularak fiyatın açıklanması gerektiğini belirten Başkan Bekar, “Giresun ve Ordu’da Ziraat Odaları toplantılar yaparak fındıkta bir bedel ortaya koydular. Fındıkta fiyatın 160 TL’nin altında olmaması lazım. Bu fiyatın içinde alan bazlı destekleme yok, o hariç. Biz açıklanacak fiyatın 160 TL’nin altına düşmemesini özellikle ve ısrarla istiyoruz. Bunun altında verilecek bir fiyat fındık bahçelerinin bakımını bitirir. Üretici fındıktan beklediği fiyatı alamazsa o zaman gelecek sezon için fındık bahçesine harcama yapamaz. Verilen destekleme maliyetin çok altında, hiçbir şeyi karşılamıyor. Üretici kredi çektiğinde de bunu geri ödeyemiyor. Maalesef bunlar gerçekler.” şeklinde konuştu. Başkan Bekar, TMO’nun da alımlarda piyasaya girmesi gerektiğini kaydederek, “Üretici özel sektörün insafına bırakmamalı. Daha fazla bekletilmeden yapılacak fiyat açıklaması hem üreticiyi hem de fındık piyasasını rahatlatacaktır. Fındık üreticisi piyasada fiyat istikrarı oluşmadan fındığını pazara indirmesin, emanete dahi vermesin. ” dedi.