TRABZON

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan flaş uyarı! "Alın terinizi..."

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı dolandırıcılara karşı, "Alın terinizi ve emeğinizi dolandırıcılara kaptırmayın" diyerek vatandaşı uyardı

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından en sık karşılaşılan bilişim suçlarına ilişkin vatandaşa bilgilendirme yapıldı. Yapılan bildiride şu ifadelere yer verildi;

En sık karşılaşılan Bilişim suçları ile dolandırıcılık suçları ;
*Müştekinin olay tarihinde aracına parça araştırması yaptığı, facebook isimli sosyal medya sitesinde parçayı bulduğu, tıkladığında facebook messenger bölümüne attığı, burada facebook adı ... olan şahısla görüşmeye başladığı, şahsın kendisine araba parçasının fotoğrafını attığı, şahısla 0536 572 62 26 GSM numarası üzerinden görüşerek 5.000 TL'ye anlaştıkları, şahsın bildirdiği.....isimli şahsa 500 TL kaparo gönderdiği, daha sonra şahsın kendisini arayarak paranın tamamını göndermesini istediği, kendisinin de kalan 5.000 TL'yi de gönderdiği, daha sonra şahsa ulaşamadığı, bu şekilde dolandırıldığı.

*05.10.2021 günü Facebook uygulamasında sayfaları gezerken ..... Sigorta şirketi isimli sayfaya girdiği, sayfaya linkine tıklayınca telefonunun ekranına bir şifre geldi ve çekiliş kazandığının yazdığı, sonrasında.... isimli internet adresine yönlendirildiği, bu siteye kayıt yaparken kullanmış olduğum telefon hattını yazdığını, şifreyi girdiğinde ise numarasına........ nolu hattan 25.000 TL kazandığı şeklinde mesaj geldiği, bu numarada adını E... olarak söyleyen şahısla bu tarihe kadar sık sık görüşmelerinin olduğu, hatta whatsapp üzerinden mesajlaştıkları, yapmış oldukları görüşmeler sonrasında 25.000 TL parayı alması için müştekiden 912 TL ve KDV ücreti istediği, şahsın vermiş olduğu farklı bankalara ait IBAN numaralarına bankadan kartsız işlem yaparak yaklaşık 75.700 TL parayı yatırdığı, ancak kendisine söylenen 25.000 TL paranın yatırılmadığı. her seferinde parayı alması için farklı sebepler söyleyerek müştekiyi ikna ettikleri ve dolandırdıkları

*Müştekinin olay tarihinde instagram isimli sosyal sitede paylaşım gördüğü, paylaşım içeriğinde evde paketleme işi yaparak para kazanabileceğinin yazdığı, kendisinin de .... numarasını kullanan şahıs ile whatsapp üzerinden görüştüğü, kendisine bir miktar malzeme göndereceklerini ve karşılığında kaparo ve depozito olarak 6.000 TL istedikleri, kendisine bildirilen A... T... isimli şahsın hesabına 6.000 TL gönderdiği, daha sonra şahısların kendisini engellediği, bu şekilde dolandırıldığını anladığı.

*Müştekinin olay tarihinde Gürcistan'da çalıştığı esnada facebook arkadaşından "... Adlı marketten hediye çeki kazandığına, telefonla banka hesap bilgisini kendisine vermesi durumunda paranın hesabına tanımlanacağına" dair mesaj geldiği, arkadaşı olması sebebiyle güvenerek bilgileri verdiği, bu şahsın V... Ç.. adına kayıtlı hesaba 4.980 TL'yi hesabından (müştekinin) gönderdiği, şahsın yönlendirmesi üzerine bu işlemi onayladığı, daha sonra arkadaşının hesabının çalındığını öğrendiği, hesabına baktığında 4.980 TL'nin V...Ç... adına kayıtlı hesaba gönderildiği, bu şekilde dolandırıldığını anladığı

*Müştekinin, olay tarihinde www.twitter.com isim sosyal paylaşım sitesinde gezerken .....bankasına ait bir reklam gördüğü, çekilişe katılmak için reklamda belirtilen linke tıkladığı, daha sonra telefonuna kod geldiği telefonuna gelen koda girdiği, daha sonra 1680 TL tutarında dolandırıldığı

*Müştekinin, Instagram.com isimli sosyal paylaşım sitesinde iddia kuponu ile ilgili bir sayfa gördüğü ve sayfada yer alan GSM hat ile irtibata geçtiği, adına kupon oynayacaklarını söyledikleri, kendisine söyledikleri hesaba önce 800 TL, sonrasında arayıp kuponun tuttuğunu ve banka masrafı olarak 1.880 TL daha yatırmasını söyledikleri, yine başka hesaba havale ve EFT yaptığı, bu kuponun 68.000 TL tuttuğunu ve son 680 TL daha dosya masrafı istediklerinde dolandırıldığını anladığı"

*13.03.2021 günü Trabzon Havaalanında bulunan ... Rent Acar isimli işyerine gelen ve kendisini farklı kişi olarak tanıtan şüphelinin C.... K.... adına düzenlenmiş üzerinde kendi fotoğrafları bulunan tüm aramalara rağmen ele geçirilemeyen sahte kimlik ve ehliyet ibraz ederek işyeri çalışanından 61 .... plakalı Opel İNSİGNİA marka aracı 7.250 TL ücretini ödeyerek kiraladığı, 13.03.2021 tarihinde kiralama sözleşmesine C... K... ismiyle imza attığı, teslim aldığı aracı Trabzon Gümrükten ihale yoluyla aldığını söyleyerek 160.000 TL karşılığında C... K..."ye haricen sattığı, C... K...'nin araç kiralama şirketini araması ile durumun fark edildiği, müştekinin defalarca aramasına rağmen şüpheliye ulaşamadığı, aracın ele geçirildiği ve müştekiye teslim edildiği

*Müştekinin 26.04.2018 günü sahibinden.com sitesi üzerinden K... isimli bir şahsın ikinci el konteyner sattığını gördüğü, şahısla iletişime geçtiği, ürün için şahsın kendisinden kaparo istediği, şahsın bildirdiği O... B... isimli şahsın hesabına eşinin hesabından 500 TL kaparo gönderdiği, daha sonra şahsa ulaşamadığı, dolandırıldığını anladığı"

*Müştekinin internet üzerinden ..... Bank'a 10.000TL kredi çekmek için başvuruda bulunduğu, kullanmış olduğu telefonuna krediniz onaylanmıştır, yetkililer en kısa sürede sizinle irtibata geçecek şeklinde mesaj geldiği, sonrasında ..... nolu telefon numarasından kendisini arayan şahsın "krediniz onaylandı size whatsaptan ödeme planı atıyorum, ödeme planına bakın bize geri dönüş yapın” dediği, kendisinin de kredi şartları uygun olunca telefon numarasını aradığı, karşı tarafın kredi işleminin gerçekleşebilmesi için sigorta pirimi, dosya masrafı adı altında paralar yatırmasını istediği, 500TL, 750TL, 1000TL, 700TL olacak şekilde karşı tarafın bildirmiş olduğu hesaplara para gönderdiği, karşı tarafın para istemeye devam etmesi üzerine dolandırıldığını anladığı"

*Müştekiyi .... numaralı hattan arayan şahsın 0,49 faiz oranı ile özel bir kredinin bulunduğunu, 30.000TL ye kadar kredi kullanabileceğini söylediği, kendisine .........bank üzerinden sürekli mesaj geldiği için arayan kişiden şüphelenmediği, telefondaki şahsın kendisine mobil bankacılığını açmasını ve gelen kodu onaylaması gerektiğini söylediği, sonrasında konuşma devam ederken telefonuna ......bank'tan mesaj geldiği, telefonu kapatıp mesaja baktığında hesabından 7.005 TL çekildiğini gördüğü, şahsı aradığında şahsın kendisine hesabına bloke koyduğunu, yarın krediyi aktardığı zaman hesabın açılacağını ve paranın geri yatacağını söylediği, durumdan şüphelendiği ve bankaya gittiği, bu şekilde dolandırıldığını anladığı."

*Müştekinin olay tarihinde Trabzonspor-Antalyaspor maçına gitmek için internetten bilet araştırdığı, facebook üzerinden yaptığı araştırmada .......... İsimli kullanıcı adıyla aynı gün bilet ilanı gördüğü, şahısla telefon üzerinden iletişime geçtiği, daha sonra anlaştıkları ve şahsın verdiği hesaba 1.200 TL gönderdiği, daha sonra şahsın kendisini engellediği, dolandırıldığını anladığı"

*Müştekinin olay tarihinde aradığı, erkek bir şahsın .... Bankasından bireysel emeklilik için aradığını, kartından bireysel emeklilik kesintisi olduğunu, iptalini isteyip istemediğini sorduğu, kabul ederek kredi kartının ön yüz bilgelerini ve arka yüz bilgilerini bu şahsa verdiği, ayrıca telefonuna gelen mesajdaki şifreleri de verdiği, akabinde kredi kartı ile....... isimli mağazadan4168 TL’lik alış veriş yapıldığı, dolandırıldığını anladığı"

*Şüpheli .... Şti.'de 2012-2016 yılları arasında çalıştığı, olay tarihinde şüphelinin şirkette kullanılan hattan müştekiyi aradığı, müştekinin sağlık hizmetlerinden faydalanmadığı için ceza geleceğini, ceza gelmemesi için sigortayı iptal edeceği bahanesi ile müştekiden kredi kartı bilgilerini öğrendiği, daha sonra müştekinin kredi kartından 475 TL tutarında harcama yaptığı"

*Müştekinin olay günü erkek bir şahsın kendisini arayarak, Denizbank Genel Müdürlüğünde çalıştığını ve bankalarından alınmış olan kredi masraflarını geri iade ettiklerini, 1.236,00 TL alacağının olduğunu, telefonuna gelen şifreyi kendisine söylemesi halinde parayı yatırabileceğini, bunun üzerine telefonuna gelen şifreyi arayan şahsa söylediği, işlemleri tamamladıktan sonra paranın yatacağını söyleyerek telefonu kapattığı, sonrasında hesabından 4.000TL fastpay ile para çekildiği"

*Müştekinin olay tarihinde telefondan aranarak arayan kişinin kendisini banka çalışanı olarak tanıttığı, bankacılık işlemleri için aradığını, hesabından 1500 TL'nin başka bir hesaba havale edilmek istendiğini, bunu gösteren bir mailin hesabına gönderildiğini, hesaplarının bloke olduğunu söyleyen şahıslara, gelen maili görmesi ve yine farklı bir numaradan banka güvenlik birimi olarak aratmaları üzerine müştekinin inanarak internet bankacılığı şifresini ve sms onay şifresini söylediği, bu şekilde müştekinin Vakıfbank’a ait hesabından şüpheliye ait .......bank hesabına 9.800,00 TL havale yapıldığı, yine müştekinin Finansbank’a ait hesabından şüpheliye ait .......Bankası hesabına 1.500 TL havale edildiği"

-Şüpheliler tarafından müştekinin kullanmış olduğu GSM numarasının aranarak kredi kartı aidatlarının iadesi hususu vb. söylemler kullanılarak mağdurların banka ve kart bilgilerinin temini, telefonlarına gelen onay kodlarının öğrenilmesi ile yine mağdurların bilgisi ve rızası dışında banka veya kredi kartlarından çeşitli miktarlarda harcama yapılıp ve ATM üzerinden nakit olarak para çekilmektedir. Başkasına Ait Banka veya Kredi Kartının İzinsiz Kullanılması Suretiyle Yarar Sağlama suçu (TCK 245/1) yaygın şekildedir.

-Şüpheliler tarafından müştekilerin banka, sigorta, çalışanı olarak aranarak kredi çıkartılacağı, yapılmış olan sigortanın iptali ya da yenilenmesi hususu adı altında aranarak mağdurların bilgisi ve rızası dışında telefonlarına gelen onay kodlarının öğrenilmesi ile mağdurların banka ya da kredi kartlarından başka firmalar aracılığı ile harcama yapılmaktadır. Başkasına Ait Banka veya Kredi Kartının İzinsiz Kullanılması Suretiyle Yarar Sağlama suçu (TCK 245/1) yaygın şekildedir.

-Şüpheliler tarafından güvenilir olmayan sitelerden özelikle facebook ve instagram gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden mağdurlara ait profillerin ele geçirilerek mağdurlara ait hesaplar üzerinden hesap üzerindeki arkadaşların dolandırılmaya çalışılmaktadır. Bir Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleyen veya Bozmak (TCK 244/1) yaygın şekildedir.

-Şüpheliler tarafından güvenilir olmayan sitelerden özellikle facebook ve instagram gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden mağdurlar ile iletişim kurarak oynamış olduğu oyunun iyileştirmesi, oyun üzerindeki hesaplarına item (güç, vs.) yüklemesi yapılması adı altında mağdura güven sağlayarak mağdurun oyun şifrelerinin ele geçirilerek oyun hesapları çalınmaktadır. Bir Bilişim Sistemindeki Verileri Bozan, Yok Eden, Değiştiren veya Erişilmez Kılan, Sisteme Veri Yerleştirmek suçu (TCK 244/2) yaygın şekildedir.

-Şüpheliler tarafından ATM cihazlarına aparat takılmak suretiyle mağdurlara ait banka ya da kredi kartlarının kopyalanarak sahte banka veya kredi kartı üretip mağdurların banka ya da kredi kartlarından bilgileri ve rızaları olmaksızın harcama yapılmaktadır. Başkalarına Ait Banka Hesaplarıyla İlişkilendirilerek Sahte Banka veya Kredi Kartı Üretme, Satma vb. Suçu (TCK 245/2) yaygın şekildedir.

Vatandaşlarımız bu ve bunun gibi dolandırıcılık eylemlerine maruz kalmamak için;
1- Vali,  kaymakam, hakim, Cumhuriyet savcısı, polis, asker, vb. kamu görevlileri tarafından telefon üzerinden kesinlikle vatandaşlardan hiçbir şekilde para talebinde bulunulmayacağı göz önünde bulundurularak bu şekilde arayıp vatandaşlardan para isteyen kişilerin dolandırıcı olduğu bilinmeli, kesinlikle bu kişilere itibar edilmemeli ve hiçbir şekilde bu kişilere para gönderilmemeli, kimlik bilgileri, banka hesap bilgileri veya  kart bilgileri bu kişilere verilmemeli.

 2- Telefonla arayıp kendisini savcı, polis veya asker olarak tanıtıp “Fetö ve Pkk Terör örgütü, uyuşturucu veya kara para aklama, gibi olaylara adınız karıştı, sizinle ilgili soruşturma başlatıldı, sizin suçsuz olduğunuzu biliyoruz ancak bunun için adınızı temize çıkartmak için söylenenleri yapmalısınız, söz konusu olaylar ile ilgili operasyon yapacağız,  sizin de bize yardımcı olmanız gerekecek" gibi sözler söylenerek bankadaki paraların belirtilen hesaplara gönderilmesi veya kredi çekilip belirtilen hesaplara gönderilmesi gibi taleplerin kesinlikle dolandırıcılık eylemi olduğu bilinmeli ve bu şekildeki talepler kesinlikle dikkate alınmamalı,

 3- Ucuz altın, uygun ev ve arsa vaadi, yüksek kar payı veya yüksek kazanç vaadi içeren ilan veya söylemlere itibar edilmemeli, bu tür ilan veya vaatlerin dolandırıcılık eylemleri olduğu kesinlikle unutulmamalı.

4- Sosyal medya hesaplarında "hediye para kazandınız, hediye çeki kazandınız, bedava tatil kazandınız" gibi reklam amaçlı yayınlanan içeriklere kesinlikle itibar edilmemeli, bu ilanların dolandırıcılık ilanları olduğu bilinmeli, bu ilanlardaki para veya hediyelere sahip olmak uğruna hiç kimseyle irtibata geçilmemeli,  kimseye para veya kart ve kimlik bilgileri gönderilmemeli.

5- İnternet üzerinden ve sosyal mecralardan alışveriş yapılırken güvenli olmayan sitelerden veya sosyal mecralardan alışveriş yapılmamalı, güvenli sitelerden alışveriş yapılırken ise bu ilanların gerçekte var olup olmadığını araştırılmalı, gerçek satış olduğunun tespit edilmesi halinde satışa çıkarılan ürün teslim edilmeden kesinlikle  ücret gönderilmemeli.

 6- İnternet üzerinden veya sosyal medya mecralarında değerinin çok altında ürün satışı reklamlarının dolandırıcılık eylemi olduğu akıldan çıkarılmamalı, bu tip ilanlara kesinlikle inanılmamalı ve satın almak için reklam veya ilan verilen kişiler ile irtibata geçilerek para gönderilmemeli.

7- Sosyal medya hesaplarında kayıtlı bulunan arkadaşlardan hediye veya kampanyalı ürün yada çek kazındınız gibi mesajlar alındığında veya borç para istendiğinde ilgili  arkadaşın hesabının çalınmış olabileceği düşünülerek kesinlikle bu mesajlara inanılmamalı, telefon ile ilgili arkadaş ile görüşülüp durumun tespit edilmesinden sonra hareket edilmeli.

 8- Araç alım satım ilanlarında yoğun bir şekilde dolandırıcılık eylemi gerçekleştiğinden, araç alan kişi veya araç satan kişi bizzat aracı alan veya satan kişi ile irtibat kurmalı, bu kişiler dışında başka herhangi bir kişi ile görüşmemeli, internet üzerinden veya sosyal mecralarda çok fazla sayıda sahte araç ilanlarının bulunduğu akıldan çıkarılmamalı, aracın ücreti her ne sebeple olursa olsun ruhsat sahibinden başkasının hesabına gönderilmemeli, ruhsat devri ile ücretin ödenmesi aynı anda gerçekleşmeli, ruhsat devri sırasında ileri tarihli banka havaleleri kabul edilmemeli, banka havalesinin ileri tarihli olması halinde ruhsat devrinden sonra dolandırıcılar tarafından söz konusu havale iptal edilerek vatandaşlarımızın mağdur edildiği bilinmeli,  

9- Bankalardan gelen "size özel kampanyalı kredi, bireysel emeklilik, sağlık sigortası vs. kampanyaların sağlanacağı gibi aramalara veya mesajlara itibar edilmemeli, bu kişilerle görüşülmemeli ve irtibat kurulmamalı, gerekiyorsa en yakın banka şubesine müracaat ederek kampanyanın gerçekliği konusunda bilgi edilmeli. Ayrıca bankalardan aradığını söyleyen kişilere kesinlikle itibar edilmemeli, bu kişilere kimlik bilgileri, hesap bilgileri ve kart bilgileri verilmemeli, böyle durumlarda hemen ilgili banka şubesine giderek veya telefonla bizzat müşteri hizmetleri aranarak konu hakkında irtibata geçilmeli, 

 10-Vatandaşlarımız kendilerine ait kimlik bilgilerini, banka hesap kartı veya kredi kartına ait kart numarası ve kart şifreleri gibi kişisel bilgiler her ne suretle olursa olsun kesinlikle başka kişiler ile paylaşmamalı. Bu bilgilerin paylaşılması halinde dolandırıcılık eylemine maruz kalacakları, banka hesaplarındaki paralarının boşaltılabileceği veya kredi kartlarından yüksek miktarlarda alışveriş yapılarak mağdur edilebileceği veya kişisel bilgileri kullanılarak suç içeren eylemde bulunabilecekleri akıldan çıkarılmamalıdır.

 -Vatandaşlarımızı dolandırıcılık olaylarında daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.

 -Lütfen alın terinizi ve emeğinizi dolandırıcılara kaptırmayın.