Yerel basında yer alan haberlere göre şu an Trabzon İl Kültür Müdürlüğü binasında bulunan Trabzon’un tek çocuk kütüphanesi kapatılıyormuş. Kapatılma sebebi ise, Trabzon İl Kültür Müdürlüğü’nün kullandığı binadan taşınacak olması. Başka bir deyişle Trabzon İl Kültür Müdürlüğü’nün yeni taşınacağı binada kütüphane için uygun yer yokmuş. Trabzon bir kültür şehridir. Bu şehirde çocuklara okuma imkânı sağlayan ve onları okumaya teşvik eden böyle bir mekânın kapatılması, Trabzon’un kültür şehri özelliğiyle bağdaşmamaktadır. Şehre bu niteliğini veren ise, geçmişten günümüze Trabzon’da sanata, edebiyata ve sosyal bilimlerin farklı branşlarına insanımızın gösterdiği ilgilidir.

Kütüphaneler, bizi biz yapan kültürümüzü, geçmişimizi ve kısaca değerlerimizi yeni kuşaklara aktaran kitapları barındırırlar. Bunun dışında bu kurumlar, çocukların boş zamanlarını kaliteli bir şekilde değerlendirme, ders çalışma, araştırma yapma, okuma zevki ve alışkanlığı geliştirme gibi pek çok imkânı da okuyucularına sunarlar. Kütüphanelerin diğer bir özelliği ise küreselleşmeyle beraber ilgileri farklı alanlara kayan ve kolayca zararlı alışkanlık edinebilme imkanı bulabilen çocukları koruma fonksiyonudur. Zararlı alışkanlıklardan koruma görevi yanında özellikle teknolojik ve ekonomik açıdan gelişmiş dünyada kütüphaneler iyi yetişmiş elemanlarıyla öğrencilerin bilgi okuryazarlığını da geliştirirler. Yerleşik toplumların temel kurumlarından olan kütüphanelere Trabzon gibi bir kültür şehrinde yer bulunamaması ve siyasilerimizin sık sık kullandıkları marka şehir olma iddiasını da zayıflatıcı bir unsurdur.

Bu noktada Sayın Valimiz Abdil Celil Öz’ün şehrimizin tek çocuk kütüphanesinin kapatılmaması için gerekeni yapacağını ümit ediyoruz. Bırakın şehrimizin tek çocuk kütüphanesini kapatmayı, şehrimizin çocukları için yenilerinin açılmasını bekliyoruz.