GÜNDEM

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi'nden Gülcemal Dolgu Alanı Projesi Hakkında Açıklama

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi, Trabzon kıyılarında süregelen Gülcemal Dolgu Alanı Kentsel Tasarım Projesi'yle ilgili kamuoyuna önemli bir açıklama yaptı.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi'nin yaptığı açıklamada;

Türkiye ve dünyanın iklim krizi başta olmak üzere ekolojik, ekonomik ve sosyolojik tehditlerle karşı karşıya olduğu ifade edilerek, peyzaj mimarlığının bu konularda sunduğu çözümlere dikkat çekildi. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nın ev sahipliği yaptığı 60. IFLA Dünya Kongresi'nde, 2024 yılı teması olarak “Dünya için Kırmızı Kod”un seçildiği, bu kapsamda ekolojik acil durumlar ve sürdürülebilir kent yönetimi üzerine global ölçekte akademisyenler ve uzmanlarla önemli tartışmaların yapıldığı belirtildi.

Şube, Trabzon’daki projelerin ekolojik krizlerin ışığında şekillendirilmesi gerektiğini belirterek, kentte özellikle Sürmene, Araklı ve Arsin ilçelerinde yaşanan şiddetli sağanak yağış sonucu meydana gelen heyelan ve sel felaketlerinden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bilim Dışı Projelere Son Verilmeli

Açıklamada, kentte yapılan projelerin her aşamasında ekolojik, ekonomik ve sosyal boyutların göz önünde bulundurulması gerektiği savunuldu. Peyzaj Mimarları, geçmişte Trabzon kıyılarında gerçekleştirilen düzensiz dolgu çalışmalarının kente verdiği zararların ortada olduğunu belirterek, gelecekteki projelerin benzer hatalara yol açmaması için bilim dışı kararlardan kaçınılmasının önemini vurguladı. Trabzon’da yapılacak her projenin, bölgeyle uyumlu, ekolojik ve sosyolojik katkılar sağlayacak nitelikte olması gerektiğinin altı çizildi.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi, bu bağlamda Gülcemal Dolgu Alanı Projesi hakkında detaylı açıklamalar yaptı. Şube, dolgu alanında süregelen çalışmaların, bugüne kadar bir proje kapsamında yürütülmediğini, alanın bir döküm sahası olarak kullanılması nedeniyle kıyı şeridinin denizle olan bağının kesildiğini ve kent estetiğinin olumsuz etkilendiğini, ayrıca, Büyükşehir Belediyesi'nin tahkimat çalışmalarına başladığını duyurmasına rağmen, bu çalışmaların hangi proje altlıklarına göre ilerlediğine dair kamuoyunun aydınlatılmadığını belirttiler.

Projelerin Ekolojik Katkıları Sorgulanıyor

Basından edinilen bilgilere göre, Gülcemal Dolgu Alanı’na yönelik konsept projelerin hazırlandığı ifade edilirken, bu projelerin hazırlanma sürecinde hangi kriterlerin göz önüne alındığı ve hangi programlama doğrultusunda kararlar alındığı konusunda meslek odası ve kamuoyuyla yeterli bilgi paylaşılmadığı eleştirildi. Peyzaj Mimarları, kent için büyük öneme sahip bu projelerin, iklim krizine karşı dirençlilik ve doğa tabanlı çözümler açısından nasıl bir katkı sağlayacağını merak ettiklerini ifade etti.

Açıklamada, projelerin peyzaj mimarlığı temel ilkelerine uygun olarak yürütülüp yürütülmediği sorgulanarak, ekolojik, kültürel ve sosyal boyutların birbiriyle etkileşim içinde bir sistem olarak ele alınmasının önemi vurgulandı. Geleneksel yaklaşımların ötesine geçilerek, peyzajın yere özgü karakteristiklerinin dikkate alınması ve çok katmanlı bir planlama anlayışının benimsenmesi gerektiği belirtildi.

Trabzon Kıyıları %86 Oranında Yok Edildi

Trabzon’un kıyı şeridinin %86’sının 1950 sonrası düzensiz ve mesnetsiz dolgu çalışmalarıyla yok edildiğine, özellikle Trabzon’un 4000 yıllık tarihi boyunca kıyılarda birçok önemli kalıntının bulunduğu, ancak bu kıyıların flora ve faunaya verdiği zararların yanı sıra taşkınlara neden olduğu defalarca tecrübe edildiği belirtildi.

Peyzaj Mimarları, bu projelerde estetik kaygıların ön planda tutulmasının, kentin karşı karşıya olduğu ekolojik sorunların göz ardı edilmesine yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu nedenle, projelerin bilimsel veriler ışığında şekillendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Ortak Akılla Hareket Edilmelidir

Açıklamada, planlama sürecinde farklı disiplinlerden uzmanların ve yerel halkın görüşlerinin de dahil edilmesi gerektiği Trabzon’un sorunlarını bilen meslektaşlar, bilim insanları ve yerel halkla birlikte kararların alınmasının önemine dikkat çekildi.

Son olarak, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi, kent için hazırlanacak her projeye katkı sunmaya hazır olduklarını, bilimin ışığında yürütülecek her çalışmanın yanında olacaklarını kamuoyuna duyurdu.

Saygılarımızla,
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon Şubesi
4. Dönem Yönetim Kurulu