BİZ TRABZONLULAR ÇOK HEYECANLI VE SABIRSIZIZ

Çocukluğunun ilk dönemlerini Trabzon'da geçiren Oyuncu Hüseyin Avni Danyal o günlerden şöyle bahsediyor: “Yaz mevsimini Karadeniz’in dalgalı sularında geçirirdik. Aktif ve yaramaz bir çocuktum. Yaramazlık yaparken, ailem kaybolduğumu düşünerek belediye hoparlöründen adımı çok anons ettirmiştir. Karadenizli, ille de Trabzonlu çok heyecanlıdır, çok sabırsızdır.”

Trabzon’da geçen hayatından, Trabzonsporlu oluşundan ve sanat hayatından bahseden ünlü oyuncu Hüseyin Avni Danyal ile söyleşi gerçekleştirdik. Sorularımıza kısa ve öz cevaplar veren Danyal açıklamalarını şöyle sürdürdü… “Ankara'dan kaçış dönemim üniversite için İzmir'i tercih etmemle başladı. 1981-85 arası Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde oyunculuk okudum. Tabii, Ankara'dan sonra İzmir bana ilaç gibi geldi. Okul biter bitmez Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaya başladım. Emekli olana kadar yani 26 yıla yakın orada çalıştım.”

Karadeniz’in Efes’i Pompeiopolis, önemli bir turizm rotası haline geliyor Karadeniz’in Efes’i Pompeiopolis, önemli bir turizm rotası haline geliyor

TİYATRO HER ZAMAN
“Tiyatro ile tanışalı yaklaşık yarım asır oldu. Farklı kişilere hayat vermek, seyircilerin nefes alışlarını, ne zaman üzülüp, ne zaman güleceklerini denetleyebilmek ve tıpkı avukatlar gibi, insanların düşüncelerini etkileyebilmek, tiyatronun yapmak istediğim meslek olduğuna karar vermemi sağladı. 2006'da üç arkadaş bir araya geldik ve özel bir tiyatro kurduk. Sonra onlar ayrıldı ve Tiyatro Seyirlik ismindeki bu özel tiyatro bana kaldı. Bugün bir oyuncunun kuracağı dünyada, seyirci ile oluşturacağı etkileşim alanında hikâyenin başlayıp sonlanması çok önemli olan ve bu bütünselliği sağlayabilen sinemada varsak, televizyonda varsak, tiyatrodan geldiğimiz içindir. Bizleri buraya getiren asıl işimizi unutamayız. Sinema olmayabilir hayatımızda, televizyon da olmayabilir. Ama tiyatro her zaman olacak.”

HATIRLA SEVGİLİ
“Hatırla Sevgilide Adnan Menderes'i canlandırmıştım. Bu hem Türkiye'de hem dünyada bir ilk olması adına benim için önemliydi. Oldukça zorlayıcıydı. Adnan Menderes'i canlı olarak görmüş izleyicilerimiz de vardı çünkü. Azizname oyunu benim için çok özeldir. Serüvenimde farklı bir kulvar açtığı için, tiyatro hayatıma farklı bir boyut kazandırıp kariyerime özel tiyatroları eklediği için bendeki yeri başkadır.”

SON MEKTUP VE ÇANAKKALE SAVAŞI
“Yapı olarak biraz tarihe meraklı olduğum için, tarihi severim ve ilgilenirim. Bunun için de Türkiye’nin, bu ülkenin oluşmasında önemli bir köşe taşı olan Çanakkale Savaşı’nı içindeki insanların hikâyeleriyle beraber anlatan bir film olması beni cezbeden tarafı oldu. Ben bugünü değil ama tarihi daha çok seven bir insanım. Onun için de mümkün olduğu kadar bu tip tarihsel projeler geldiğinde pek hayır diyemiyorum.  Yeni bir şey yapmaktansa, tarihsel bir şeyin içinde bulunmayı tercih ediyorum.”

KURTLAR VADİSİ
“Kurtlar Vadisi’nde oynadığım yıllarda, insanların beni görünce, yine sanki belimde silah varmış gibi kaldırım değiştirdiklerini şahit oldum. İnsan bazen küçük de olsa öfkelendiren, evinde televizyonla oluşturduğu dünyanın çerçevesinde kalabiliyor. Mesela canlandırdığım kötü bir karakterden dolayı bir yaşlı teyzenin sokakta beddua etmesi gibi!”

BABAMDAN ÖĞRENDİĞİM
“Dürüst olur, ne yapacağını bilirsen istediğin ayağına gelir felsefesi oldu. Gerçekten de her insanın belirli bir garda bekleyen, adına bilet alınmış bir treni vardır. Önemli olan istek konusunda dürüst olup bu treni bulmaya çalışmaktır. Şu ana kadarki yaşamımdan öğrendim ki insanın bir duruşu, bir omurgası, bir dünya görüşü olması gerek. Bu omurga eğilip bükülebilir tabii ama eninde sonunda eski haline dönmeli.”

KADINLAR
“Onların çok daha ileriyi ön görebildiğini düşünüyorum. Siz bir sonraki aşamayı düşünürken onlar üç-beş aşama sonrasını hesaplayabiliyorlar.”

TRABZONSPOR’U TUTMAK
“Anadolu da doğup İstanbul takımlarını tutacağıma, Trabzonlu olup nerede yaşarsam yaşayayım Trabzonsporlu olurum. Eski veya yeni, şampiyonluklar görmüş biriyim. Son şampiyonluğunun belgeselini de seslendirmek onuruna erişmiş birisi olmak benim için tarif edilemez bir tarihi kayıttır. Trabzonspor’un yaşadığı iniş çıkışların derecesi ne olursa olsun, benim bordo-mavi aşkımı zerre kadar zedeleyemez.”

TRABZONSPOR’A YÖNETİCİ OLMAK
“Hayat felsefem, herkesin bildiği işi yapmasıdır. Ama böyle bir ulvi görevi iyi bir kadro içinde yapabilme şansını yakalarsam, ‘Neden olmasın’ diye de düşünmedim değil.”

HEYECANLI AMA SABIRLI
“Karadenizli, ille de Trabzonlu, hele hele Trabzonsporlu olmak heyecanı azami düzeyde taşımak, dolayısıyla da elde edinmek için sabrı unutmak demektir. Kısa vadede başarı bekleyen bir davranış, yaşam biçimidir. Ancak söz konusu Trabzonspor olduğunda hep kısa vadeli başarıları bekleyerek takımı desteklemeyi tercih etmek yanlıştır. Bir takım sadece bunun için desteklenmez, desteklenmemeli. Sabır ve sebat etmenin başarıya uzanmanın önemli yollarından biri olduğu asla unutulmamalı. Ben de heyecanlıyım, aceleci bir yapıya sahibim. Ama yeri geldiğinde şartlara bağlı kalarak bunları zapt altına almak gerek.”

DİK YAMAÇLARDA FINDIK VE ÇAY
“Şartlar denildiğinde akla çay gibi sudan sonra en çok içilen, fındık gibi dünyaya yedirilen iki geçim kaynağının zor iklim ve arazi yapısında yetiştiriliyor olmasını bir kenara yazmak lazım… Adeta dik yamaçların iki ürünü fındık ve çay diye başlamak gerekiyor… Bu iki değerli, ama yöre insanının vücut yapısına bile etki eden ürünlerin hasadı, toplanması da zor olduğu kadar, sabır da isteyen geçim kaynakları. Bölgede yağmurun çok olması, güneşin az çıkması… Arazilerin dik ve engebeli yapısı. Bu zor şartlar yöre insanını, fırsatını bulduğunda kısa yoldan pratik çözümler üretmeye sevk etmektedir. Başarı da hatırı sayılı ölçüde gelmiyor değil. Ama olması gereken, şartlara, zamana ve mekâna bakarak heyecanlara gem vurmak, sabrın sonunun da selamet olduğunu unutmamaktır.”

HÜSEYİN AVNİ DANYAL KİMDİR?
12 Nisan 1962’de Trabzon’da dünyaya geldi. İlkokula Trabzon İskenderpaşa İlkokulu’nda başladı.  Ailesinin Ankara’ya taşınmasıyla ortaokul ve liseyi Aydınlıkevler Lisesi’nde okudu.  İzmir 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro-Oyunculuk Bölümünden ise 1985 yılında mezun oldu. Mezuniyeti sonrası bir süre İzmir Devlet Tiyatrosu ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nda görev aldı. Daha sonra Bursa Devlet Tiyatrosunda sahneye çıkmaya başladı. Televizyon ile tanışması 1980’li yayınlanan Dost Eller dizisi ile oldu.
Oynadığı Diziler: Ferhunde Hanımlar, Pembe Patikler, Esir Şehrin İnsanları, Hürrem Sultan, Kurşun Yarası, Çemberimde Gül Oya, Aşka Sürgün, Hatırla Sevgili, Kurtlar Vadisi Pusu, Öyle Bir Geçer Zaman ki, Kızım Nerede, Zengin Kız Fakir Oğlan, Acı Aşk, Vatanım Sensin, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz ve Yargı.
Sinema Filmleri:  Beyaz Melek, Güz Sancısı, Aşk Tesadüfleri Sever, Çınar Ağacı, Sağ Salim 1-2-3, Son Mektup, Kırık Kalpler Bankası, Barış Akarsu - Merhaba
İnternet Dizileri: Şahsiyet, Prens
Aldığı Ödüller: 2001 de Sanat Kurumu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, 2012 de Antalya Televizyon Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü.
Yazdığı Oyunlar: Çocuk ve Balık adlı çocuk oyununu yine kendisi sahneye koydu.

Not: Röportaj Trabzon Ticaret Borsası’nın Borsa Haber Dergisi’nden alınmıştır.

Editör: Gözde Üçüncü