İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda, Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Ersoy’un başkanlığında ve İl Müdürü İsa Kaplan’ın ev sahipliğinde, küçük aile işletmelerine yönelik desteklerin ele alındığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, çeşitli birlikler, tarım sektörü temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, çiftçiler ve teknik personeller katıldı.

Toplantıda, Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması ve yerli üretimin teşvik edilmesi amacıyla hazırlanan yeni destekleme modeli hakkında bilgiler verildi. Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Ersoy, 2024-2026 döneminde geçerli olacak yeni hayvancılık destekleme programı kapsamında belirlenen kriterleri karşılayan işletmelere ilave destekler sağlanacağını belirtti. Bu destekler, yerli hayvan genetik kaynaklarının korunması, verimliliğin artırılması, hayvan hastalıklarıyla mücadele gibi birçok alanda katkı sağlayacak.

Yeni modelde, küçük aile işletmelerinin desteklenmesi ve köye dönüşün hızlandırılması hedefleniyor. Büyükbaşta 21, küçükbaşta ise 101 hayvandan az hayvan varlığına sahip işletmelerin bu kapsama girdiği açıklandı. Trabzon’da tarımsal işletmelerin %92’sinin bu tanıma uyması sebebiyle Trabzonlu yetiştiricilerin bu destekten büyük ölçüde faydalanacağı müjdelendi. Aile işletmelerinde doğan buzağı ve malaklara temel destek olarak 1000 TL sağlanırken, hastalıktan ari işletmelerde doğan dişi buzağı ve malaklar için bu destek miktarının 4 katına çıkarılarak 4000 TL olarak verileceği belirtildi. Bu desteklerin, damızlık üretimini ve dişi sperma kullanımını artırmayı amaçladığı vurgulandı.

Toplantıda ayrıca, kadın ve genç üreticilere ilk defa pozitif ayrımcılık yapıldığı ifade edilerek Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy ve S.S. Tonya ve Tüm Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Üyesi Cengizhan Cora, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya bu ilave desteklerden dolayı teşekkür etti.

İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Doğu Karadeniz’de özellikle Trabzon’da küçük aile işletmelerinin %92 gibi yüksek bir oranla hayvancılık desteklemelerinden büyük avantaj elde ettiğini belirtti. Sunumun ardından, sektörle ilgili çeşitli sorular yanıtlanarak STK ve üreticilerden gelen talepler değerlendirildi.

Fındık fiyatı serbest piyasada 125, Tarım Kredi’de 140, raflarda ise 500 lira Fındık fiyatı serbest piyasada 125, Tarım Kredi’de 140, raflarda ise 500 lira

Toplantı sonrası Daire Başkanı Fatih Ersoy, Akçaabat ilçesinde faaliyet gösteren bir hayvancılık işletmesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve üreticilerle bilgi alışverişi yaptı.

Editör: Gözde Üçüncü