SÜRMENE FIRSAT MI TEPİYOR?

Büyüklerimizden işitmişsinizdir; “fırsatlar insanların ayağına karınca hızı ile gelir, ışık hızı ile gider” derler. Çok doğru bir söz olduğuna hepimizin kefillik edeceğine inanıyorum. Bundan önceki bir yazımızda Sürmene Çamburnu liman sahasına Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Türkiye denizlerindeki 9. Deniz üssünü kuracağını belirtmiştik. 2012 yılından itibaren bizzat bölgemizin evladı, Trabzon Deniz Komutanımız Albay Bünyamin Dayıoğlu tarafından başlatılan ve ısrarla takip edilen çalışmalar, Deniz Kuvvetleri komutanlığının uygun görmesi ve Sürmene’nin önde gelen kanaat önderleri, siyasiler ve Belediye başkanının da gayretleri ile 2018 yılında bizzat deniz Kuvvetleri Komutanının Çamburnu’na gelmesi ile “deniz üssü kurulması kararı” kesinleşmişti.

Yaklaşık 40 dönüm liman arazisi üzerinde kurulması planlanan deniz üssünün, bu alanın yeterli görülmemesi üzerine 60 dönümlük bir liman arazisinin daha deniz kuvvetlerine tahsisi gerçekleşmişti. Hatta tahsis ve takas edilen alan üzerinde ünlü işadamı Yaşar Kaptan Çebi’ye ait malzemeler de Deniz Kuvvetleri’ne hibe edilmişti.

 Ülkemizdeki ulusal basında manşetten duyurulan, Trabzon yerel basınında detayları ile anlatılan, Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak, bölgemizin de ekonomisine bir hayli katkı sağlayacak bu proje için kolları sıvayan askeri yetkililer, bizzat Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın emri ile donanma üssünü açmak üzere hummalı bir çalışmaya giriştiler. Vakti evvelinde bu liman yapılırken burada balıkçı barınakları bulunan esnaflarımıza barınak kurulması sözü verilmişti. Bu balıkçılara şimdiye kadar verilen sözlerle ilgili bir yardım yapılmadı. Üstelik sön düzenlemeler ile askeri alan içerisinde kalan barınaklarının da en kısa zamanda taşınması mecburiyeti ortaya çıktı. Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. Çevreden aldığımız duyumlara göre, bir cenaze merasimi için Sürmene’ye gelen Ulaştırma Bakanı’na durum anlatılmış, balıkçıların problemlerine çözüm bulunamadığı için, önce, balıkçı barınaklarının da içinde bulunduğu, Deniz Kuvvetleri’ne tahsis edilen 60 dönümlük arazinin tahsisinde yanlışlıklar olduğu gerekçesi ile bu tahsis iptal edilmiş, sonra da bu önemli projenin şimdilik askıya alındığı bölge sakinleri tarafından dillendirilmeye başlanmış.

Okuyucularımız hatırlayacaklardır, yakın bir geçmişte de, Çamburnu liman çalışmaları başlangıcında ve çalışma sürecinde, bu limanın öncelikle Sürmene’ye ve bölgeye önemli katkılarının olacağı, bölgenin “ekonomik bir üs” olacağı çokça söylenmişti. Ancak liman yapıldı, bitti, ardından hiçbir gelişme sağlanamadı. Aynı liman sahasına yapılacak olan lojistik üs kararı son anda değiştirilerek Rize’ye verildi. Sürmene bu gelişmeler ile büyük ekonomik kayıplar yaşadı. Şimdi ise, bütün bu ekonomik ve stratejik kayıplardan sonra, kapıya dayanan “donanma üssü kurulması” imkânının da birkaç balıkçıya barınak yeri gösterilememesi bahanesi ile heba edilmesi akılların alacağı bir iş değildir!

Başta Belediye Başkanı Rahmi Üstün olmak üzere; limanın yapılması aşamalarında Çamburnu Belediye Başkanı olan ve limanın burada yapılmasına büyük destek ve katkıları olan, şimdiki Sürmene Belediye Başkan Yardımcısı Müh. Hüseyin Alioğlu ve tüm Sürmenelilerin ayaklarına gelen bu önemli fırsatı tepmemeleri gerektiğine inanan bir insanım. Ortaokul ve lise öğrenimini burada tamamlayarak tam 10 yıl Sürmene Lisesi’nde Tarih öğretmenliği yapan ve belki de Sürmene’de her evde bir öğrencisi olan eğitimci olarak benim de buna gönlüm razı olmamaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanımız Oramiral Adnan Özbal ile Karadeniz Bölge Komutanlığı’na yeni atanan Tuğamiral Sami Uyar komutanımızın projeyi kaldığı yerden devam ettirmeleri en büyük arzumuzdur. Ulaştırma bakanımız Cahit Turan Bey’in de balıkçı barınaklarını en kısa zamanda yaptırarak, projenin önünde engel olmaktan çıkarması ve balıkçı esnafımızın da mağdur edilmemesi en büyük beklentimizdir.

Yoksa insana sorarlar;

Sürmene fırsat mı tepiyor?