STRES VE DİNİ İNANÇ

Stres kelimesi terim olarak yeni sayılır ama ifade ettiği hal, ilk insandan bu yana vardır. Terim olarak yeni olması, stres denen hallerin büyük bir ciddiyetle ele alınışının, yeni olmasındandır. Bu kelime yalnız hekimlere değil, aydın kesiminde de sık sık kullandığı bir kelime olmuştur.

İnsan için önemli bir sorun olan stres nedir? Stres, dıştan gelen bir saldırı, baskı, etki karşısında insanda oluşan bir gerilim, bir alt üst olma, normalin dışına çıkma halidir. İnsanın dış teshirine karşı, bir reaksiyondur. Bu hal hem beden de hem de ruhta görülür. Bir kaza, bir ameliyat ya da bir bakteri hücumu, vücuttaki dengeyi bozar, bir alevlenme olur, işte bu hal strestir. Ruh yapısında da öyle, herhangi bir dış etken kişide korku, endişe, heyecan üzüntü doğurur. İşte bu haller de strestir.

Ruhi alandaki stressin, kansere kadar birçok hastalığın sebebi olduğunu yetkili tıp adamları salik vermektedirler. Diğer taraftan herhangi bir hastalığın iyileşmesinde stressin oynadığı olumsuz rol de bilinen bir realitedir. O halde sağlık açısından, stresten kurtulma veya etkisini azaltma, insan için hayati bir sorun olarak meydana çıkmaktadır.

Stresten kurtulmak veya hiç olmazsa etkisini azaltmak için, başvurulacak tedbirler vardır. Örneğin; ferde, dıştan yapılan yardımdır. Tabii ki en etkili yol, kuşkusuz tıbbi müdahaledir. İkincisi, ferdin stres doğurabilecek sorunlarını kendi kendine çözme yoludur.

Dini inancın, insanın ruhsal hayatındaki olumlu etkisi bilinen bir gerçektir. Mümin bir kişi, dini inanç yolu ile stresten nasıl kurtulduğunu yaşanmış tecrübe ile bilir. Her birimiz, çevremizde, stres doğurabilecek büyük hadiseler karşısında, dindar kişilerin nasıl mukavemet gösterdiğine şahit olmuşuzdur. Nevroz; yani sürekli sıkıntı içerisinde bile, akıl hastalıklarına verilen addır. Aynı zaman da psikolojik hastalıklarına verilen addır. Dindarlardan daha çok ateist ve agnostik, yani ilahi veya doğaüstü varlıkların bilinmediği, bilimsel olarak ispatlanmadığı, bilinmez olduğunu savunan felsefedir.

Nice filozof ve bilim adamı, dinin inancın olumlu etkisini belirten ifadelerde bulunmuşlardır. William James “Şüphesiz, üzüntünün başlıca ilacı din ve imandır.” Gandi ise “Dua ve ibadet olmasaydı, ben çoktan çıldırırdım.”

Mazhar Osman , “Mutedil, Salih bir itikat a malik dindar bir şahıs, sinirlerini metin bir zırh ile muhafaza etmektedir.” Demek ki, stres üzerinde dinin olumlu etkisi tartışılmazdır.

Lütfen! Temizlik, maske, mesafeye sağlığımız için dikkat edelim.