SICAK GERİ DÖNÜŞÜM YÖNTEMİ BÜYÜK İVME KATAR

Çok çeşitli asfalt kaplama problemleri söz konusudur. Çatlaklar söz konusu olduğunda, timsah sırtı çatlaklar, yansıma çatlakları, boyuna çatlaklar, kenar çatlamaları türleri gelişebilmektedir. Trafikten kaynaklanmayan nedenlerle blok tipi çatlaklar gelişebilmektedir. Aynı şekilde trafik araç düşüklüğü olsa da diğer nedenlerle boyuna ve enine çatlaklar gelişebilmektedir. Bunların dışında sökülme, soyulma gibi problemler, tekerlek izleri söz konusu olmaktadır. Farklı kaplama problemlerinin söz konusu oluşu, geri dönüşüm yöntemlerinin uygulanabilmesini sınırlandırmaktadır. Bu anlamda, sıcak geri dönüşüm yöntemi her tür asfalt bozukluğundaki kazınmış kaplamalar için uygun olmaktadır. Dolayısıyla sıcak geri dönüşüm tekniğinin uygulanması Belediyeler için çok büyük opsiyonellik oluşturacaktır.

Asfalt kaplamalar, servis koşullarında iklimsel ve trafik etkileri bakımından hasara uğramakta ve çeşitli bozulma biçimleri ortaya koymaktadır. Bozulma türüne göre, doğru geri dönüşüm yönteminin seçilmesi gerekmektedir. Geri dönüşüm yöntemleri olarak, soğuk düzeltme, sıcak geri dönüşüm, sıcak yerinde geri dönüşüm, soğuk yerinde geri dönüşüm ve tam derinlikli geri kazanım uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Kaplamada görülen bozucu mekanizmalar, sökülme ve cilalanma gibi yüzey kusurları, tekerlek izi oluşumu gibi kalıcı oturma problemleri, çeşitli biçimlerdeki trafikten kaynaklanan ve kaynaklanmayan çatlama problemleri, yamalar, yama ve kabarma problemleridir. Belirtilen kaplama problemleri noktasında, geri dönüşüm yöntemi olarak sıcak geri dönüşüm yöntemi tüm kaplama tipi bozulmaları için geçerli görülmektedir.

Mevcut altyapıların da buna uygunluğu noktasında kapasite oluşturmak üzere sıcak geri dönüşüm yöntemi bir an önce uygulanmaya başlamalıdır. Tam derinlikli geri kazanım yöntemi de benzer şekilde yüzey kusurlu kaplamalar hariç olmak üzere rahatlıkla kullanılabilir. Soğuk yerinde geri dönüşüm uygulamaların da, bununla birlikte bölgenin iklimsel özellikleri ve yağış durumu düşünüldüğünde, emülsiyon teknolojisine geçişle birlikte “soğuk yerinde geri dönüşüm teknikleri” uygulanabilecektir. Bu konu daha sonra değerlendirilecektir.