ŞENOL GÜNEŞ’İN EKSİKLİKLERİ!.. VE TRABZONSPOR MÜZESİ

Başlangıçta, “Akyazı Spor ve Kültür Kompleksi” sonradan “Akyazı Spor Tesisleri” olarak isimlendirilerek projelendirilen ve yine başlangıçta bir de kruvazör liman yapımı ile gündeme taşınan tesislerin, stadyum açılışı görkemli bir biçimde yapıldı. 

Dolgu alanı üzerine yapılması, 80 metrekare olan skorboard büyüklüğü, 10 piksel olan saha reklam panolarının işlevi ve UEFA kriterlerine göre 2 bin lux olan saha aydınlatma kriterinin 3 bin lux olması gibi sahip olduğu bir çok farklı özellikleri  ile kamuoyuna takdim edildi. 

Ülkemizin değişik kentlerinde yeniden yapılan  çok stadyumda olmayan bir çok ilk özelliği taşıyan stadyumun ismi de Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. Şenol Güneş.

Böylesine muhteşem ve ilkleri çok olan Şenol Güneş stadyumunun, oynanacak süper lig müsabakaları ve olası UEFA müsabakaları için uygunluğu, TFF stat güvenliği denetleyicilerince yapıldı. Yapılan denetim sonucunda, süper lig ve UEFA maçlarına uygunluğu için yaklaşık 60 kriterin uygun olmadığı tespiti yapılmış ve kulübe bildirilmiştir.

Güvenlik bariyerlerinin yapılmamış olması, kamera odalarının hazırlanmaması, koltukların numaralandırılmamış olması, misafir takım tribünün belirlenmemiş olması ve en önemlisi de e- bilet uygulaması için giriş turnikelerinde elektronik sisteminin düzenlenmemiş olması, belirtilen 60 kriter eksikliği içinde en önemli olanlarıdır.

***

Günümüzde, stadyumlar sadece maç günleri, maç izlemek için gidilen mekanlar olmaktan çıkmıştır. Bazen,  maç günü  bilet satışları ve ürün satışı ile sağladığı gelir çeşitliliği ile ekonomik katkı veren mekanlar bazen, giriş düzenlemelerindeki kurallandırmalar, tribünlerdeki koltuk düzenlemeleri ve devre arası dinlenme-ihtiyaç giderme mekanları ile sosyal ilişkilerin olumlu gelişmesinde toplumsal eğitime aracı olan mekanlar, bazense kentin ve kulübün spora ve futbola ilişkin tarihsel zenginliklerini sergilenmesine fırsat veren müze düzenlemeleri ile kültür değerlerinin sergilendiği mekan olabilmiştir.

Bu farklı özelliklere işlerlik kazandırmak yerel yönetimlerin ya da kulüp yönetimlerinin bu alandaki uygulamaları ile anlam kazanmaktadır.

Sahip olduğumuz Avni Aker futbol hafızasını, yapılan Şenol Güneş stadyumu ile daha da zenginleştirme fırsatı yakalanmıştır. Bu yeni süreçte, yerel yönetimler ile kulüp yönetimlerinin hazırlayacakları projeleri bir an önce uygulamaya geçirmeleri gerekmektedir.

Tesislerin Trabzon halkının yaşam biçimine olumlu katkılar verecek, serbest zamanlarını değerlendirmesine olanak tanıyacak bir mekan olması için gerekli projelerin spor hizmeti veren tüm sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile gündeme taşınması, Trabzon spor kültürüne uygun, örnek bir uygulama olacaktır. 

En önemlisi kent merkezinde yer alan Trabzonspor müzesinin, Şenol Güneş stadyumu ile buluşturulması öncelikli olarak sağlanmalıdır.

Avni Aker’e dayalı Şenol Güneş ile gelişebilecek güçlü ve zengin  bir Trabzon spor kültürü için başlangıcın değerlendirilmesini ıskalamayalım.