Büyükşehir Belediyesi, ilçe merkezleri ile kırsal mahallelerdeki altyapı çalışmalarına devam ederken Canik, Terme ve Bafra’da yaşanan su baskını problemlerini ortadan kaldıracak Yağmursuyu Keson Terfi Merkezi Projeleri de hızla hayata geçiriliyor. Canik ilçesinin eski stat kavşağındaki Çarşamba Caddesi ile Atatürk Bulvarı arasında kalan refüjünde inşa edilen Keson Kuyu Terfi Merkezi’nin yapımını tamamlayarak devreye alan SASKİ, 29 milyon liraya mal edilen keson kuyuda depoladığı yüzey sularını, terfi hattı ile Mert Irmağı’na deşarj ediyor.
Canik'teki projenin devreye alınmasının ardından Terme projesini başlatan SASKİ, Çay Mahallesi’nde de 10 metre çapında ve 10 metre derinliğinde Keson Kuyu Terfi Merkezi inşa ediyor. İlçenin en düşük kotuna sahip Çay Mahallesi’nde yapılan ve yatırım bedeli 26 milyon 500 bin lira olan Keson Kuyu Terfi Merkezi ile yağmursuyu kollektör hatlarıyla toplanan yağmursuları 2 bin 250 lt/sn’lik pompalar ile Terme Çayı’na iletilecek.
“Zayıf noktalara etkili çözüm”
Şiddetli ve ani sağanak yağmurlar neticesinde meydana gelen taşkınlarda belirlenen zayıf noktalar için hızla çalışma yapıp projeler ürettiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Şehrimizin dört bir yanında büyük altyapı çalışmalarını hayata geçirdik. Dev bütçeli projeleri gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. SASKİ ekiplerimizin 17 ilçemizde her noktada içme suyu, yağmursuyu, kanalizasyon çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Ekiplerimiz tarafından yapılan çalışma ile taşkınlardaki zayıf noktalar belirlendi ve hızla projeler üretildi. Eski Sanayi Sitesi ve Gülsan Sanayi Sitesi için de Yağmur Suyu Keson Terfi Merkezi inşaatını tamamladık. Şimdi Terme ilçemizdeki Çay Mahallemizde bir tane yapıyoruz. Ardından Bafra ilçemizde çalışmalar başlayacak. Yeni yatırımlarla, çözüm odaklı projelerle kentimiz için çalışmaya devam ediyoruz" dedi.
“Saniyede 2 bin 250 litre su toplanacak”
Terme ilçesinde yapımı devam eden çalışma ile ilgili bilgi veren SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Görmüş, keson kuyu imalat çalışmalarının planlanan takvimin önünde ilerlediğini belirterek, şunları söyledi:
“Çay Mahallesi bölgenin en düşük kotuna sahip bir yer. Dolayısıyla ani ve aşırı yağışlarda su baskınları yaşanmaktaydı. Biz de mahallemizde biriken yüzey sularını terfi ederek bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla keson kuyu inşa ediyoruz. Ardından her biri saniyede 450 litre olmak üzere toplamda saniyede 2 bin 250 litre suyu toplayacağımız 5 adet pompa yerleştireceğiz. Hızla depolayacağımız yağmur sularını terfi hattı ile Terme Çayı’na ulaştırıp deşarj edeceğiz. Buradaki yatırımın ardından da Bafra ilçemizde yağmur suyu sistemine entegre olacak 10 metre çapında keson kuyu inşaatımız başlayacak.”