“ŞANA TAKA” ÇIKIYOR

 Bölgemizin hafızası olacak, Trabzon’umuzu “kültür-sanat ve edebiyat” zenginliği ile öne çıkaracak “Şana Taka” kültür, edebiyat ve sanat dergisi “dijital ortamda” dünyanın her tarafından ulaşılacak kolaylıkta 1 Kasım 2022 tarihinde yayın hayatına başlıyor.

Değerli kültür insanı Bahattin Kabahasanoğlu’nun öncülüğünde ve çok sayıda, akademisyen, yazar ve sanatçının katılımı ile Şana “Park Dedeman” da yapılan ilk toplantı ile “yayın ilkeleri” belirlenen dergi, iki ayda bir çıkacak ve süreli yayınlar kategorisinde olacak. Derginin yayın hayatına başlangıç organizasyonunu yapan Bahattin Kabahasanoğlu açılış konuşmasında;

“Bu toprakların insanı olarak, bu topraklarda yaşayan insanlara borcumuz var. Günlük siyasi çekişmelerin uzağında durarak, kültür, sanat ve edebiyat” çalışmaları ile bu borcumuzu ödemeye kararlıyız” dedi. Trabzon’da her şeyin olduğunu ancak, bir şeyin eksik kaldığını söyleyen Kabahasanoğlu; bu eksiğin, kültür, sanat ve edebiyat alanında, Trabzon’un aydın insan birikimlerinin katkıları ile şimdiye kadar ayağı yere basan ciddi bir derginin yayın hayatına girememiş olmasıdır. Biz bu eksikliği gidermek için “gönül paydaşlarımızla” yola çıktık dedi. Derginin, yaşanmışlıklardan yola çıkarak, dünyada Türk insanının yaşadığı hemen her yerde zevkle okunabilecek dolulukta olacağını, bunun için, hatıratlar, bölge kültürü, insan manzaraları, ülke genelindeki kültür sanat faaliyetlerinin kalitesi ve hayatın anlamının önemi özellikle vurgulanacaktır.

Toplantıya katılanlardan KTÜ Eğitim Fak. Eski dekanı Prof. Dr. Mustafa Özdemir Beyde bir konuşma yaptı. Bu toplantıya katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Balık ağaca çıkamaz ama su da harikalar yaratır, kedi ağaca çok iyi tırmanır ama su da boğulur.” diyerek, kültür, sanat ve edebiyat çalışmalarının bu ince çizgiyi ortaya çıkaracağını söyledi. Ülke kalkınmasında eğitimin önemine işaret eden Özdemir, ancak bizde; eğitimin yerlerde süründüğünü 2-3 bin kelime ile eğitim yapıldığını, halbuki kalkınmış ülkelerde bizdeki kelime sayısının 10-15 katı kelime ile öğrencilerin hayata hazırlandıklarını söyledi. Kültür, sanat ve edebiyat çalışmalarının ancak iyi bir eğitimle tamamlanabileceğini söyleyen Prof. Özdemir, “dil ve matematik” eğitimi eksik kalırsa, kalkınma olmaz dedi.

Annesi için yazdığı şiirini gözyaşları içerisinde okuyarak konuşmasını sürdüren Prof. Özdemir; bu çalışmanın Trabzon kültürünü taçlandıracağını söyledi. Toplantıya katılan bütün konuşmacıların söz alarak görüş belirtip, “Şana Taka” kültür, sanat ve edebiyat dergisinin; “Ruhun gemisi” görevini yapacağına inandıklarını belirttiler.

Bizlerde bu güzel çalışmayı alkışlayarak, toplantıda söz alıp, ihtiyaçlarına mahkum edilmiş insanların sadece midelerini doldurmaya yönelik siyasal eylem ve söylemlerin yerine, onun ruhunu doyuracak ve “dilimiz, annemizin ağzımızdaki sütüdür” diyen Rahmetli Yahya Kemal Beyatlı’nın tanımına uygun faaliyetler içerisinde olmamızın çok önemli olduğuna inandığımı belirterek, bu çalışmanın Trabzon’a çok yakışacağına inandığımı belirttim.

Öncülük edenleri ve paydaşlarını kutlayarak, 1 Kasım 2022 tarihinde yayın hayatına başlayacak olan “Şana Taka” kültür, sanat ve edebiyat dergisinin ilk sayısını heyecanla beklediğimizi buradan sevinçle belirtmek isterim.