Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, kurulum çalışmaları süren toplam 67.7 MW’lık 3 güneş enerji santralinin (GES) devreye alınmasıyla belediyenin tüm enerji giderlerinin buralardan karşılanacağını, yılda enerjiye harcadıkları 420 milyon TL’nin de belediyenin kasasında kalacağını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi, Ladik ilçesinde yapımını sürdürdüğü 45 MW’lık GES inşaatını 2024 Nisan ayında tamamlamayı hedefliyor. Vezirköprü ilçesinde 20 MW’lık GES yapmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, Yabancılar Çarşısının çatısına da 2.7 MW’lık GES kurdu. Üç proje tamamlandığında belediye toplam 65 MW’lık GES'lere sahip olacak ve ihtiyacı olan tüm elektriği üretir hale gelecek.
“420 milyon TL kasada kalacak”
Ladik’te tamamlanmasına kısa bir süre kalan GES’in yanı sıra Vezirköprü’de de GES projesine başlayacaklarını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Elektrik tüketimlerimizde mahsuplaşma diye bir yetkimiz var. Şu anda Ladik’te 45 MW gücünde GES’i 2024 Mart-Nisan aylarında tamamlayacağız. Yeni bir proje çalışması daha başlattık. Vezirköprü’ye de 20 MW’lık yeni bir GES inşa edeceğiz. Büyükşehir Belediyesinin ihtiyacı olan tüm elektriği üretir hale geleceğiz. Belediye olarak elektrik için daha para ödemeyeceğiz. Şu anda elektrik giderlerine yılda 420 milyon TL para ödüyoruz. GES projelerimiz bittiğinde yılda 420 milyon TL’miz kasada kalacak. Nisan ayında Ladik GES devreye alındığında ilk etapta 280 milyon TL her yıl kasamızda kalacak” dedi.
Yabancılar Çarşısı’nın çatısından günde bin 500 haneye yetecek elektrik üretilecek
Büyükşehir Belediyesi tarafından Yabancılar Çarşısı’nın 19 bin metrekare büyüklüğündeki çatısına güneş enerji santrali(GES) kuruldu. 2.7 MW güce sahip GES ile bin 500 hanenin tüketimine denk gelen elektrik üretilecek. Çarşıyı onarıp, modern bir hale kavuşturduktan sonra çatıdan elektrik üretmek için başlattıkları projenin sonuna yaklaştıklarını ifade eden Başkan Demir, şunları söyledi:
“Çarşının çatısı problemliydi. Çatıyı yaptırdıktan sonra güneş enerji sistemini monte ettik. 19 bin metrekare yüzey alanı olan çatıya kurduğumuz GES ile 2.7 MW elektrik üreteceğiz. Projenin maliyeti 40 milyon TL. Yıllık olarak bize getirisi 9 milyon TL civarında olacak. Yanı 4-4,5 yıl sonra yatırım maliyetini telafi edecek. Ondan sonraki süreçte de sürekli her yıl bugünkü paralarla 9 milyon TL belediyemize kazanç sağlayacak.”
Büyükşehir Belediyesi, yıllık 420 milyon liralık enerji giderini GES’lerden karşılayacak.
Samsun Büyükşehir enerjisini güneşten alacak, 420 milyon TL kasada kalacak
Enerji birim fiyatlarındaki yüksek maliyetleri azaltmanın yanı sıra kentteki toprak, hava, su kirliliğini minimuma indirmeyi hedefleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji yatırımlarını sürdürüyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir