Ülkemiz de hava ulaşım anlamında yapılan en önemli yatırımlardan biri olan ve deniz dolgusu üzerine inşa edilen 2. havalimanı olma özelliğini taşıyan Rize-Artvin Havalimanı cumartesi günü açılarak hizmete başlayacak.
Ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı olsun.
Temeli 2017 yılında Başkan Recep Tayip Erdoğan tarafından atılan Rize-Artvin Havalimanı’nda da inşaat çalışmaları 5 yıl sürdü.
Daha erken açılması planlanan havalimanı özellikle pandemi koşullarının çalışmaları yavaşlamasıyla hizmete girme süresi uzadı.
Yapımı tamamlanan Rize-Artvin Havalimanı’nın 14 Mayıs Cumartesi günü Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliev’in katılımı ile açılışı yapılacak.
Havalimanı pistine ilk tekeri Başkan Erdoğan’ın uçağı ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliev’in uçakları koyacak.
Havalimanı inşaatında toplam 100 milyon ton taş dolgu kullanılırken, havalimanı inşaatın da yöresel bazı figürlerde kullanıldı.
Havalimanının giriş kapısı çay yaprağı, kulesi de çay bardağı şeklinde yapıldı. Havalimanı terminal binası için de Çay Müzesi de yer alıyor.
Rize-Artvin Havalimanı 3 bin metreye, 45 metre genişliğinde her ebat da uçağın inebileceği bir pist bulunurken, 120 metrelik de taksi yolu bulunuyor. Havalimanı yaklaşık 48 bin metre kare kapalı alana sahip.
Rize-Artvin Havalimanı ülkemizin 58. havalimanı olma özelliğini de taşıyor.
Yıllık 3 milyon yolcuya hizmet verecek.
Rize-Artvin Havalimanı’nın hizmete girmesi ile birlikte ülke ve bölge ekonomisine başta ulaşım olmak üzere özellikle son yıllarda bölge de büyük bir ivme kazanan, turizme önemli katkılar vermesi planlanıyor.
Rize-Artvin Havalimanı’nın açılışının yapılaması ile birlikte uçak seferleri de başlayacak.
TRABZON HAVALİMANI NE OLACAK?
Rize-Artvin havalimanının hizmete girmesi ile gündeme gelen bir konu ise 1957 yılında beri hizmet veren çeşitli, tarihlerde modernizasyona tabi tutulan Trabzon Havalimanı’nın durumu ne olacak.
Trabzon Havalimanı hava ulaşımı anlamında bölgenin senelerdir yükünü çekiyor.
Her yıl da havalimanına gelen uçak ve yerli yabancı yolcu sayısı artıyor.
Artık Trabzon Havalimanı bu yükü kaldırmak ta zorluk çekiyor.
Yeni bir havalimanı elzem olmuş durumda.
Rize-Artvin Havalimanı’nın açılmasıyla, Trabzon Havalimanı’nın yükü biraz olsun bu havalimanına kaymış olacak.
Ama kesinlikle hele ki turizm sezonun başladığı bugünlerde Trabzon Havalimanı’nın kapanması ile ilgili bir durum söz konusu değil.
Ortada böyle bir söylem dolaşıyor kesinlikle dedikodudan ibaret.
PEKİ YENİ TRABZON
HAVALİMANI NASIL OLACAK?
Yeni Trabzon Havalimanı mevcut havalimanını kuzey kısmına deniz dolgusu üzerine yapılacak.
Ülkemizin deniz dolgusu üzerine yapılacak olan 3. havalimanı olacak.
Deniz üzerine yapılacak yeni Trabzon Havalimanı’nın 2 büyük pisti olacak ve yıllık 4-5 milyon yolcuya hizmet vermesi planlanıyor.
Yeni Trabzon Havalimanı’nın ihale hazırlıkları devam ediyor.
Şimdiden hayırlı olsun.