PROF. DR. NECMETTİN ALKAN

Prof. Dr. Necmettin Alkan bir ilim adamı, bir akademisyen tarihçidir. Almanya’da doktorasını yaptıktan sonra 2004 yılında KTÜ Tarih Bölümü’ne geldi ve o günden bu zamana dek Trabzon’un tarihî ve entelektüel hayatına katkıda bulundu. Çalışma alanları çok boyutlu olmakla birlikte daha çok II. Abdülhamid üzerine yoğunlaşan Alkan, KTÜ Tarih Bölümü’nde yüzlerce öğrenciye tarih ilmi ve bilgisi öğretmekle kalmadı aynı zamanda onlara tecrübelerini aktararak hayata hazırladı. Belli bir tarih felsefesine ve sistematiğine sahip olması ve etkili ders işleme yöntemleri KTÜ Tarih Bölümü’nü seçen öğrenciler için artı kazanım sağladı.

Prof. Dr. Necmettin Alkan, Trabzon’da üniversite şehir bütünleşmesine de olumlu etki yaptı. Trabzon’da birçok belediyenin, eğitim kurumunun ve sivil toplum örgütünün davetleriyle onlarca konferans verdi. Bizim de gerekliliğini sıkça vurguladığımız gibi idarecilere tarih bilgisi ve şuuru aşılamaya çalıştı. Ortaokul ve lise öğrencilerine tarihin önemini hissettirmeye gayret etti. Şehrin entelektüel hayatına kendi donanımıyla destek çıktı. Alkan’ın belki de şehre tarihî anlamda yaptığı en büyük katkı ise yakın dönem tarihimizin önemli simalarından Trabzonlu Ali Şükrü Bey’in ilmî yönden yeniden tanıtılması oldu.

Necmettin Hoca’nın KTÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Üçüncü ile editörlüğünü yaptığı ve bizim de yazar olarak dâhil edildiğimiz kitapla Ali Şükrü Bey’in aslında o zamana dek belli çevrelerin siyasî propagandalarında tanıtıldığı gibi biri olmadığı gösterildi. Ortaya koyulan tarihî gerçekler karşısında farklı kesimlerin olumsuz tepkilerine rağmen Alkan ve Üçüncü kitabın arkasında durarak ilmî hakikatlerin siyasî propagandaya malzeme yapılamayacağı yönünde angaje oldular. Alkan ayıca Ali Şükrü Bey’in daha önce gözden kaçmış yazılarını bir araya toplayıp kitap hâline getirerek ve akademik dergilerde onunla ilgili makaleler hazırlayarak da çalışmalarını sürdürdü. Ali Şükrü Bey’in Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez büyük bir törenle anılmasının ve kendisine yeni kabir yapılmasının arka planında bu şekilde yer aldı.

Prof. Dr. Necmettin Alkan yalnız ilmî değil, insanî ilişkiler bakımından da ileri seviyededir. Burnu havada akademisyen tiplemesinin çok uzağında alçakgönüllü kişiliği yanında odasına gelen ziyaretçileri ve hatta öğrencileri dahi asansöre kadar uğurlayacak kadar nazik yapıdadır. Kendisinin bizim doktora danışmanımız bizim de onun asistanı olmamıza karşın aramızdaki bağ hoca-öğrenci ilişkisinden öte usta-çırak, abi-kardeş ilişkisine dayanır. İlmî yönü ve üretkenliği bizi de etkilemiştir. Dolayısıyla lisans hayatımızdan beri yetişmemizde büyük emeği vardır. Ne kadar teşekkür etsek azdır.

İşte böyle bir ilim adamı ve kişilik olan Prof. Dr. Necmettin Alkan 15 yıl boyunca hizmet verdiği KTÜ’den ve Trabzon’dan özel sebeplerle ayrılmak durumunda kaldı. Giderken Trabzon'da yaşamaktan ve KTÜ'de görev yapmaktan her zaman büyük keyif aldığını söyledi ve bilmeden dahi olsa kalbini kırdığı ve üzdüğü dostlarından ve öğrencilerinden haklarını helal etmelerini istedi. Eksikliği ilerleyen süreçte elbette hissedilecektir. Bununla birlikte gerek üniversiteye gerekse şehre şimdiye dek yaptığı katkılar da unutulmamalıdır. Bir ilim adamına vefâ da ancak böyle ödenir.