Futbol takımlarının yıllık antrenman periyotlaması; 1.hazırlık dönemi, 1.müsabaka dönemi , 2.hazırlık dönemi ve 2.müsabaka dönemi gibi ana başlıklar altında ele alınarak planlanır. Her bir dönemin ayrı bir çalışma içeriği olmasına rağmen, müsabaka döneminde yaşananlar hazırlık dönemi ile ilişkilendirilerek açıklanır. Hazırlık dönemi müsabaka dönemi ilişkisini en anlaşılır biçimde “Ne ekersen o’nu biçersin” ata sözü ifade eder. Genellikle 6 hafta olarak planlanan hazırlık döneminde teknik sorumlunun ”varsa bu konudaki uzman ekibin” amacı, düşündüğü oyun anlayışının “savunma-orta alan-hücum” futbolculara benimsetilmesi ve bu oyun anlayışının gerekli kıldığı fiziksel özelliklerin futbolcularda geliştirilmesini sağlayabilmektir. İyi bir hazırlık dönemi planlamasında, futbolcunun ve takımın müsabaka döneminin hangi haftası fiziksel ve taktik bakımdan performansta “form” zirve yapacağını öngörüsü saklıdır. Zirvedeki formun mümkün olan en uzun sürede kalıcılığını sağlayabilmek, müsabaka dönemi yapılacak idmanlar ile mümkün olabilmektedir.
Yıllık periyotlama yapılırken Teknik Sorumluların göz önünde bulundurdukları önemli bir noktada fikstürdür. Zorluk derecesi yüksek olan ”Derbi” maçlar sezonun kaçıncı haftasındadır ? Kolay olabilecek maçlar sezonun hangi haftalarıdır ? Bu bilgiler hazırlık dönemi ile müsabaka döneminin ilişkilendirilmesinde önemli ipuçlarıdır. Takım performansının dorukta olduğu bir zaman diliminin, fikstürün zor denilen müsabakaları ile çakıştırılması, periyotlamanın her zaman yakın hedeflerinden bir olmaktadır. Bu nedenle, müsabaka döneminin “günlük-haftalık-aylık” İdman programlarında özellikle fiziksel yeteneklerin “kuvvet-sürat-dayanıklılık” geliştirilmesinde takımın taktik performansını geliştiren çalışmalar yapılarak, hazırlık dönemi ile oluşturulan fiziksel özelliklerin ve takım oyununun müsabaka dönemi idmanlarında maçsal koşullarda geliştirilmesi hedef olmaktadır.
Hazırlık dönemi sürecine ilişkin bu bilgileri aktarmamın nedeni, gerçekleşen 4 müsabaka sonunda Trabzonspor’un elde ettiği 3 puan ile lig sıralamasında 14. sırada yer almasıdır. Lig sıralamasında bulunulan bu durum ister istemez hazırlık döneminin irdelenmesine neden olmaktadır. Futbol kamuoyunda genel kabul gören durum, yapılan hazırlık maçlarında alınan başarılı sonuçlara rağmen şu anda takım olma sürecinin tamamlanamadığı ,hem futbolcuların bireysel performansları , hem de takım oyunu anlayışı bakımından yeterli olmadığı yönündedir. Durum böyle olmasına rağmen Takımın Teknik sorumlusunun, takımın performansının gelişeceği içerikli, gelecekten ümit vaat eden açıklamalarda bulunması hazırlık döneminin gizli şifreleri olduğunu göstermektedir. Sayın Yanal, ligin 4 haftası karşılaştığı takımlardan daha fazla puan kazanacağını asıl zor dönemin, müsabaka döneminin 2 nci 4 maçlık periyotunda yer alan Konya Atiker,Karabük,Akhisar ve bu periyotun final müsabakası Galatasaray maçları olacağı yönünde bir değerlendirme yapmış olabilir. Bu değerlendirme ile antrenmanlardaki yükleme şiddetini 2 inci 4 maçlık periyota göre planlamış olabilir. Sonraki 4 maçlık periyotta yer alan BJK maçı sayın Yanal’ın 2 inci bir yakın hedefi de olabilir.
Bütün bu öngörülerimi doğrulayacak ya da doğrulamayacak müsabaka yarın oynanacak Atiker Konyaspor maçı olacaktır. Futbolcuların performansları; birbirleri ile yardımlaşmaları,oyuna odaklanmaları,oyun ritmini yüksek tutmaları ve sonuçta kazanma duygularını hissedebilmemiz geleceğe yönelik sabır hoşgörümüzü arttıracaktır.