Bölge topoğrafik yapı olarak 200-400 metre arasında bir yüksekliğe sahiptir. Ayrıca bölgenin genel hatlarıyla düz bir yapıya, kot farkı olan kısımların ise tatlı bir eğime sahip olduğunu belirtmek gerekli. Gölçayır ana merkezden (kahvelerin olduğu kısımdan) bölgeye baktığınızda topoğrafik açıdan çok amaçlı kullanımlara çok uygun bir yer olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Yine bölge meteorolojik açıdan incelendiğinde; çok güneş alan, nemi içinde taşımayan ve mikroklimatik özelliklere sahip bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Düzyurt ve Gölçayır bölgesinin tarihsel anlamda da büyük bir önemi vardır. Fatih Sultan Mehmet Trabzon 'u fethettiği zaman otağını burada kurmuştur.
Yıllardır bu bölge için birçok öneriyi dile getirmekteyim. Düzyurt ve Gölçayır Trabzon'un ikinci merkezi olacak yerdir. Öncelikle pilot bir bölge seçilmeli, tarihsel anlam öne çıkarılmalı ve seçtiğimiz bölgenin silüetini, gabarilerini gösteren örnek bir maket yapılmalıdır. Bu pilot bölgede çalışmalar başlamalı, ardından bölge genel anlamda ele alınmalıdır. Çağdaş, ayrıca postmodern bir teknik seçilmeli, tarihsel anlama uygun rötuşlar yapılmalıdır. Bu ikincil Merkez dikine yollarla, çevre yoluna ve kent merkezine bağlanmalıdır. Yine bölgede eğlence, çevreyle doğal buluşma alanları olmalı ve bu merkeze sanatsal ve yöresel kent mobilyaları ile farklı bir tasarım uygulanmalıdır.
Malesef bu özel alanda sanayi bölgesi çalışmaları yapılmaktadır. Kentin komşuluğunda olan bu kıymetli ve anlamlı alanda sanayi bölgesi arayışları yapılmasına ne gerek vardır? Tabi ki sanayi bölgeleri şehir dışı çeperlerine taşınmalıdır. Sanayi kent merkezlerinden uzaklaştırılmalı ve hem trafik açısından hem de kentlerin daha rahat nefes alması açısından bu değişim hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Trabzon kentinin buna çok ihtiyacı vardır. Ama bu yer Düzyurt ve Gölçayır ovaları olmamalıdır. Trabzon - Maçka arasında, Değirmendere Vadisi'nde kurulması düşünülen sanayi için çok uygun alanlar vardır. Eğer bölge incelenirse, bu alanlar kolayca tespit edilebilecektir.
Bu bağlamda; yetkililere Düzyurt ve Gölçayır bölgesinin Trabzon'un doğa ve tarihle iç içe olan ikincil merkezi olarak düşünülmesini, daha doğrusu tasarlanmasını şiddetle öneriyorum. Yoksa bu kente bir kez daha yazık edilecektir” ifadelerini kullandı.