Dinimizin beş esasından biri de Ramazan ayını oruçla geçirmektir. Oruç; niyet ederek, tan yerinin ağarmaya başlamasından (İmsak vaktinden) itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak kalınmak suretiyle eda edilen bir ibadettir.
Oruç bizi dünyada kötülüklerden muhafaza ettiği gibi, ahirette de mükâfatını bizzat Allah-u Teala’nın takdir edeceği ve içerisine riya karışması mümkün olmayan bir ibadettir. Peygamber Efendimiz (SAV) oruç hakkında; “Kim inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Savm) buyurmaktadır.
Allah’ın her emrinde olduğu gibi oruçta da sayısız hikmetler ve faziletler bulunmaktadır. Biz oruçlarımızı yalnız Allah rızası için tutmakla beraber, orucun hikmet ve faziletlerini de bilmek durumundayız. Bu hikmet ve faziletlerden birkaçını şöyle sıralayabiliriz:
1- Öncelikle oruç ibadetinin ana gayesi bizleri takvaya ulaştırmasıdır. Tuttuğumuz oruçların evvela ahlaklarımız üzerinde bir değişim/dönüşüm sağlaması gerekir.
2- Oruç insanı kötülüklerden koruyan bir kalkandır. İnsan tutmuş olduğu oruçlarla beraber günahlarla arasına mesafe koymak suretiyle, adeta insanı o kötülüklere sevk eden şeytanın zincire vurulmasını sağlamış gibi olur.
3- Oruç insandaki merhamet duygularını geliştirir.
4- Oruçla beraber merhamet, şükür, kanaat, yardımlaşma, infak gibi belki de çok uzaklaşmış olduğumuz kavramlar yeniden gönül dünyamıza girerler.
5- Oruç insana sabırlı olmayı öğretir. İftar, sahur ve kılınan teravihlerle adeta bir zaman bilinci kazanırız.
6- Oruçlarımız, kulun Rabb’ine iltica ederek, bağışlanma talep etmesi için bulunmaz bir fırsattır, hazinedir.
7- Ümitsiz insanların ümitlerini yeşerttikleri bir zaman dilimidir.
8- Ramazan Kur’an ayıdır. Kulun Kur’an ile ayrılan/kopan yollarını birleştirip, yeniden Kur’an ile gönül köprüleri kurabilmesi için büyük bir fırsattır.
9- Oruç maddi ve manevi bir şifadır.
Rabbim oruçlarımızı kabul buyursun.
Yomra Vaizi
Mahmut Dunay