BRÜKSEL : Bir Türk Ailesinin Belçika'da kütüphane açtığını düşününüz. Aklınıza hemen "Türkiye değil de neden Belçika?" sorusu gelmesin.
Şeyhoğlu Ailesi, Türkiye'de 36 yerleşim biriminde 36 kütüphane açmış bulunuyor bugün.
Daha bitmedi...
Bu kütüphaneler zincirinin devamı var.
Ama önce öyküsünü belirtelim: Rasime Şeyhoğlu aydınlanmacı bir beyin olarak yaşadı ülkemizde... Sağlığında oğlu Recai Şeyhoğlu ile 2002 yılında başlattığı kütüphane
açma/kurma zinciri şimdilerde yurt dışında devam ediyor.
Bu aydınlanma zincirinin bir halkası geçen Ocak ayında Charleroi/Belçika'da açıldı.
Şeyhoğlu Ailesinin 48. Kütüphanesi...
Siz böyle bir başarının sahibi olunuz ve düşününüz yaşadığınız/duyduğunuz mutlululuğu...
İlkin Bergama ilçesinin Hacıhamzalar köyüne annesi Rasime Şeyhoğlu ile birlikte 3 bin 600 kitaplı/bilgisayarlı "Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphanesi"ni kurduklarını bildiren Recai Şeyhoğlu; amaçlarının köy/kasaba aydınlanmasına katkı vererek yeni yeni Cahit Arfların , Orhan Kemallerin, Fazıl Sayların yetişmesine kültürel olanak sağlamak olduğunu belirtiyor. Aydınlık bir Türkiye özlemiyle yaşadığını gösteriyor bizlere...
İkibin iki yılından bu yana tam 16 yıl geçti.
Bu süreçte Türkiye'de ve yurt dışında 48 kütüphane açmak ne demek?
Rahime Şeyhoğlu'nun yaktığı aydınlatma meş'alesi oğlu eğitimci Recai Şeyhoğlu tarafından yurt dışına taşınarak Türklerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde aydınlık saçmaya devam ediyor.
Malmö (İsveç), Frankfurt, Limburg (Almanya), Charleroi, Liege, Brüksel (Belçika), Rodos (Yunanistan), Tiflis (Gürcistan), Sofya (Bulgaristan), Üsküp (Makedonya), Tebriz (İran) de kütüphaneler açan Şeyhoğlu Ailesi bu kültür hizmetiyle ülkemizde bir ilke imza atmış da bulunuyorlar.
Tabii ki haklı olarak da alkışı hak ediyorlar.
En son geçen Ocak ayında Belçika Brüksel'e çok yakın Charleroi'de toplam iki bin kitaplı "Rasim'e Şeyhoğlu Kütüphanesi"ni hizmete açan Recai Şeyhoğlu, "Amacımız, köy/kasaba çocuklarının ve gençlerinin bilimi, kültürü, sanatı sevmelerini sağlamak... Böylece bu alanlardan yeni yeni bilim adamları, sanatçılar, edebiyatçılar yetişmesini arzuluyor/istiyoruz" diyerek özlemini belirtiyor.
***
Türkiye'nin nüfusu 80 milyon...
Kütüphanelerinin yeterli olmadığını çok iyi biliyorum.
Hala 1930'ların "Derleme Yasası" ile yürüyen/yönlendirilen bir kitap/dergi dünyası... Ve araştırmacıları Ankara, İstanbul ve İzmir'deki "Milli Kütüphane"lere gitmek/taşınmak durumunda olan yazan/düşünen/çizen insanlar dünyası... Gerisini siz düşününüz.
Şeyhoğlu Ailesinin aydınlık saçan örnek girişimini alkışlıyor; örnek alınması gereken hamlesinin ilçe ilçe başlatılmasını diliyorum.