OKULLARDAKİ BİLİM FUARLARI

Yaz tatili yaklaştıkça yıl boyu yapılan çalışmaların da sergilenme ayı gelmiş demektir. Bütün eğitim-öğretim kurumları öğretmen-öğrenci işbirliği ile ortaya gerçekten de özgün eserler çıkarabilmektedir.

Bu hafta sonu ramazana alışmak için fırsat oldu. Hafta başına daha hazırlıklı uyandık. El yüz yıkandı mı hemen dışarıya fırlayacak kadar özgürsün. Ne kahvaltı derdi ne de masa toplama illeti ile meselen var. Bir kılıç gibi kınından çıkarak düşersin işinin peşine.

Ben de özgür çıktım evden. Niyetim okulları gezmek, TUBİTAK projeleri kapsamında yıl sonu etkinliklerini görmekti. Birçok okula uğradım fakat henüz projelerini sergileme vakti gelmediğinden onlardan tarih alarak ayrıldım. Son okul olarak Akçaabat İMKB Anadolu Lisesi’ne uğradım. Müthiş bir fenni ve sosyal içerikli manzara ile karşılaştım.

Koca bir koridora dizilmiş masalar üstüne yayılmış değişik değişik içerikli panolar, levhalar, tanıtım almanakları ile bir bilim kokteyli içinde buldum kendimi. Tek tek her çalışmayı tetkik ettim. Hepsini de beğendim. Birini övüp diğerine parantez açmazsam haksızlık yapmaktan korkarak genel bir değerlendirme yapmak evla olsa gerek.

Tıp, matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerdeki çalışmaların yanında sosyal içerikli; dille, tarihle, edebiyatla, resimle ve sair alanlarla ilgili de müthiş çalışmalar yapılmış.

Ben daha çok öğrencilerden öğrenmek isterim yapılan çalışmaların mahiyetlerini. Çünkü onların anlatımındaki heyecan bana haz verir. Hele de tatmin edici bir kıvamda atlatırlarsa çalışmalarını bizim takdir edici birkaç sözcüğümüzle yüzlerinde memnuniyet kasları tebessüm eder.

Kimse okullardaki bu yıl sonu etkinliklerini hakir görmesin. “Şu serseriler mi bir şey üretecek” gibi önyargılı yaklaşımlar sergilemesin. Hiç ummadığın taş baş yarar derler ya o hesap buralarda da ummadığımız verimli çalışmalar karşımıza çıkar.

Zaman zaman okulların böylesi etkinliklerini gezip memlekette neler oluyordan okurlarımı haberdar etme niyetindeyim.

Memlekette güzel şeyler olacak demekle değil güzel şeylere imza atmakla güzel şeyler olur.

Evet Akçaabat İMKB Lisesi Müdürü Kemal Bey’i tebrik ediyorum. Bütün TUBİTAK çalışmalarını organize eden Taner Bey’i de hususiyetle kutlarım.

Keşke oku kelimesinden gelseydi okul. Malesef öyle derin anlamlı bir köke değil de ekol kelimesine dayanıyor. Yani mektebi beğenmedik ekoldan okul yaptık. Yeni bir tartışma konusu ama şayet okulun kökü oku olsaydı daha köküne bağlı nesiller yetişirdi. Ecnebi ismiyle tezyin bir mekanda bundan başkası meseleye özden bakarsan mümkün değil.