OF’TA GÜVENLİK ZİRVESİ

Nokta Atış - 15.09.2024 Nokta Atış - 15.09.2024

Trabzon İl Güvenlik ve Asayiş Toplantısı Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’ın başkanlığında Of Hükümet Konağı’nda gerçekleştirildi. Trabzon Valiliği Ağustos ayı İl Güvenlik ve Asayiş Toplantısı’nı Vali Aziz Yıldırım’ın başkanlığında Of’ta yaptı. Of Hükümet Konağı’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Aziz Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, Vali Yardımcısı Dr. Ali Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Garnizon Komutanı Piyade Albay Cemil Uzuner, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanı Binbaşı Aytaç Bayırlı, İl Göç İdaresi Müdürü Mürüvvet Serap Aydın, Of Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer ve ilçe kaymakamları katıldı. İl güvenlik ve asayişi ile ilgili sunumların yapılmasının ardından toplantı gündem maddelerinin ele alınması ve müzakere edilmesi ile devam etti. Yaklaşık üç saat süren toplantının ardından katılımcılara Of Kaymakamlığı tarafından yemek ikramı yapıldı.

PERSONEL NE OLACAK?

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Ortahisar Belediyesi'ne tahsis edilen Mehmet Akif Ersoy kapalı yüzme havuzunda 37 vasıflı personel çalışıyor. Bu personel bakanlık burayı devraldığında bakanlık bünyesine mi geçecek yoksa Ortahisar Belediyesi kendi bünyesine mi alacak merak konusu.

TESOB’A İNDİRİMLİ TEDAVİ OLANAĞI

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) ile Özel 7M Hastanesi arasında imzalanan protokole göre, TESOB üyesi esnaf ve sanatkarlar ile birinci derece yakınlarına özel indirimler sağlandı. Protokole göre, üyeler ve birinci derece yakınlarına salı günlerine özel muayenelerde yüzde 50 indirim uygulanacağı belirtildi. Ayrıca diğer günlerde yine ayaktan tedavilerde yüzde 20, yatarak tedavilerde ise yüzde 10 indirim geçerli olacağı belirtildi. Konuyla ilgili olarak Özel 7M Hastanesi’nden Onur Tamer’den 0505 198 44 90 numaralı telefon kanalıyla bilgi alınabileceği vurgulandı. TESOB Başkanı Metin Kara, tüm esnaf ve sanatkarlara sağlıklı günler dileyerek, 7M Hastanesine protokol nedeniyle teşekkür etti.

BEYANNAME SÜRESİ UZATILDI

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresinin, enflasyon düzeltmesi nedeniyle 27 Ağustos salı gününe kadar uzatıldığını bildirdi. GİB'in internet sitesinde yer alan açıklamada, 2023 hesap dönemine ilişkin verilen yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyanname verme süreleriyle 2024 hesap dönemi birinci geçici vergi dönemi beyanname verme süresinin yakın olması nedeniyle ve ilgili meslek kuruluşlarından gelen talepler de dikkate alınarak 560 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile birinci geçici vergilendirme döneminde (Ocak-Mart 2024) mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapmamalarının uygun görüldüğü belirtildi. Ayrıca, 560 Sıra No.lu Tebliğde sadece 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmaması ve 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi dönemi gelir/kurumlar beyannameleri ekine bilanço eklenmemesi uygun görüldüğü, izleyen geçici vergi dönemlerinde ise bu beyannamelere düzeltilmiş bilanço ekleneceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Gelinen aşamada, Kanun hükmüne istinaden 2023 bilançoları enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş ve mükellefler, geçici vergi dönemleri dahil 2024 hesap döneminden itibaren iktisadi kıymetlerinin düzeltilmiş tutarları üzerinden amortisman ayırmaya başlamış, stoklarını değerlenmiş maliyet bedelleriyle dikkate almış ve düzeltmeye tabi tutulan kıymetlerin satılması durumunda da maliyet bedeli olarak bu kıymetlerin düzeltilmiş tutarlarını esas alarak işlem yapmıştır. Diğer taraftan, 2024 yılı ikinci geçici vergi dönemine ait beyannameler 1 Temmuz 2024'ten itibaren mükelleflerce enflasyon düzeltmesi yapılarak verilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmekte olup, mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla son kez geçici vergi beyanname verme süreleri 27 Ağustos 2024 Salı günü sonuna kadar uzatılmıştır.” Öte yandan, GİB'in internet sitesinde yer alan duyuruda,19 Ağustos 2024'e kadar verilmesi gereken 2024 ikinci geçici vergi dönemine (Nisan-Mayıs-Haziran) ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süreleriyle bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin, 27 Ağustos 2024 Salı günü sonuna kadar uzatıldığı açıklandı.

Editör: Gözde Üçüncü