Nokta Atış -20.11.2024 Nokta Atış -20.11.2024

EĞİTİM SEN'DEN YÖK ELEŞTİRİSİ

Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 43 yıldır üniversiteler üzerindeki müdahaleci rolünü sürdürdüğünü belirtti. 6 Kasım 1981'de yürürlüğe giren 2547 sayılı Kanun ile kurulan YÖK’ün, üniversitelerin özerkliğini ihlal ederek, iktidarların kontrol aracı haline geldiğini vurgulayan İkinci, “YÖK, üniversitelerin özgür düşünce ve bilimsel araştırma ortamını yok sayarak, hiyerarşik, baskıcı bir yapı kurdu.” dedi. İkinci, 12 Eylül dönemi sonrası kurulan YÖK’ün, üniversiteleri piyasaların ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırmaya çalıştığını ifade etti. Neo-liberal politikaların etkisiyle, üniversitelerin “piyasa odaklı” dönüşüm sürecinin hızlandırıldığını belirten İkinci, bunun akademik özgürlük ve bilimsel üretim üzerindeki olumsuz etkilerini eleştirdi. 2006 YÖK Strateji Raporu'nda üniversiteleşme oranının düşük olduğuna dair yapılan tespitlerin ardından, üniversitelerin sayısının artmasına karşın niteliklerinin gerilediğine dikkat çeken İkinci, “Üniversiteler, iktidarın kontrol mekanizmalarına dönüştü. Kadrolaşma ve yozlaşma süreci hızlandı.” ifadelerini kullandı. İkinci, üniversitelerin yönetim biçimlerinin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Rektörlerin Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmasına karşı çıkan İkinci, “Üniversiteler demokratik ve katılımcı bir şekilde, üniversite bileşenlerinin ortak iradesiyle yönetilmelidir.” dedi. İkinci, üniversitelerdeki temel sorunların çözülmesi için şu önerilerde bulundu: “Akademik özgürlük ve bilimsel özerklik için gerekli koşullar derhal sağlanmalı. Üniversite yönetim mekanizmaları demokratik ve katılımcı bir yapıya kavuşturulmalı. 2547 sayılı Kanun’daki rektörlerin aşırı yetkilerinin düzenleyen maddeler iptal edilmeli. Üniversitelerdeki idari ve teknik personel için eşit haklar sağlanmalı. Üniversitelere ayrılan bütçeler artırılmalı ve eğitim hizmetleri herkes için erişilebilir olmalıdır.” İkinci, YÖK'ün kapatılmasını ve yerine demokratik, katılımcı, özgür bir üniversite yapısının kurulmasını talep etti.

PROJELER MASAYA YATIRILDI

Trabzon Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Aydın Birincioğlu öncülüğünde KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve TTFEST2024 Jüri Heyeti ile bir araya gelerek devam eden proje çalışmaları hakkında istişarede bulundular. Trabzon Teknoloji Derneği Başkanı Tuba Bilgin toplantıda yaptığı açıklamada, “Bugünkü buluşmamızda derneğimizin gelecekteki projeleri hakkında önemli fikir alışverişlerinde ve hedeflerimiz üzerine değerlendirmelerde bulunduk.” ifadelerini kullandı. KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yıl içeriği çok dolu bir festival gerçekleştirdiniz. 2025 yılında bu çıtayı daha yukarılara taşıyacak bir organizasyona hazırlandığınızı görüyorum. Teknoloji çok hızlı ilerliyor, bu noktada bizler üniversite olarak yerli yazılım programları geliştirerek öğretim üyelerimizin hizmetine sunuyoruz. Bu sayede ekonomik olarak KTÜ’nün giderlerini önemli ölçüde azaltmış olduk.” dedi.

BAŞARILI OPERASYON

Trabzon’da 86 yaşındaki hasta, ileri yaş ve ağrılar nedeniyle yürüme zorluğu çekerken, riskli olmasına rağmen yapılan ameliyatla yürümeye başladı. Bazı sağlık kuruluşları yaş nedeniyle ameliyatı önermemişken, Trabzon Özel İmperial Hastanesi'nde yapılan operasyon başarılı geçti. Ortopedi Uzmanları Opr. Dr. Yusuf Aşık ve Op. Dr. Sercan Karadeniz, omuriliği sıkıştıran spinal stenoz ve fıtıklar nedeniyle yürüme zorluğu çeken hastayı ameliyat ederek sinirleri rahatlattılar. Ameliyatın ardından hasta, ertesi gün yürümeye başladı. Uzmanlar, 86 yaşındaki hastaya yapılan bu cerrahi müdahalenin riskli olduğunu ancak başarılı sonuç aldıklarını belirttiler.

Editör: Gözde Üçüncü