Piyasa gerçekleriyle örtüşen bir fiyat!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 2024 ürünü fındıkta alım fiyatının 130-132 TL olarak açıklanmasının piyasa gerçekleri ile örtüştüğü bildirildi. Yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre levant kalite için 130, Giresun kalite için ise 132 TL olarak açıklanan fiyatla ilgili olarak Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, geçen yılki fiyatların 82.5 ile 84 TL olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Fındık bir dünya ürünü ve büyük oranda da ihraç ediliyor.  Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümü de Türkiye’nin elinde. Ancak hem üretim, hem ihracattaki payımız gittikçe azalıyor. Bu gerçeği de hesaba katıp, TMO geçen yılki fiyatları da dikkate alarak 2024 ürünü fındık fiyatını belirledi diye düşünüyoruz. Üreticiyi mağdur etmeyecek, piyasa gerçekleri ile de örtüşen bir fiyat. Üreticiden tüccarına, fabrikacısına ve ihracatçısına kadar fındık sektöründeki tüm kesimler için hayırlı bir sezon geçirilmesini temenni ediyorum.”

Nokta Atış - 16.09.2024 Nokta Atış - 16.09.2024

İŞKUR geleceğe ışık tutuyor

 Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Çocuk Evleri Siteleri ve Çocuk Evi Koordinasyon Merkezi (ÇEKOM) bünyesinde bulunan yaşları 13-18 arası olan 52 bireyi, ilgi duydukları meslekler hakkında bilinçlendirmek, ilgi duydukları alanlarda iş ve meslek sahibi olmalarına yardımcı olmak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla etkinlikler düzenliyor. Uygulanacak üç aşamalı etkinliğin ilk basamağında, meslek seçim aşamasında olan gençlere bazı testler uygulanarak mesleki yönelimleri belirlenmiştir. Projenin ikinci aşamasında, belirlenen bu meslekler ile ilgili ilimizde yer alan alanında uzman kişiler tarafından icra ettikleri meslekler ile ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulunulmaktadır. Üçüncü aşamada ise saha çalışması gerçekleştirilecek olup, mesleğin çalışma şartları yerinde izlenecek. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Servet Kaba,   “Koruma altındaki çocuklarımızın; mesleki ilgi, yetenek ve becerilerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz konular arasında yer alıyor. Bu çocukların meslekleri daha yakından tanımaları için, 2023 yılından itibaren belirli periyotlarla uygulamış olduğumuz programlar daha da geliştirilerek devam etmektedir. Bu programlar sayesinde alanında deneyimli, mesleki bilgi ve tecrübesi olan kişiler ile çocuklarımızı bir araya getiriyoruz. Böylece çocuklar hem meslekler ile ilgili teknik bilgileri, mesleklerin avantaj ve dezavantajlarını hem de iş hayatındaki tecrübeleri dinleme şansı buluyor.” dedi.

 Sondaj Gemisi Filyos'a ulaştı

Zonguldak'ın 170 kilometre açığındaki Sakarya Gaz Sahası'nda çalışmalara katılmak üzere yola çıkan Türkiye'nin derin deniz sondaj filosundaki dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Filyos'a ulaştı.

Yedinci nesil sondaj gemisi olan Abdülhamid Han, Akdeniz'deki görevini tamamladı. Kulesinin bir bölümü sökülen gemi, dün İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e ulaştı. 238 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğindeki sondaj gemisi, 20 yıl boyunca Karadeniz'deki sondaj çalışmalarına katılacak. Filyos'a ulaşan geminin kulesi, limanda yeniden monte edilecek. Montaj işlemlerinin ardından gemi, 170 kilometre açıkta bulunan Sakarya Gaz Sahası'na hareket edecek.

Muhabir: Gözde Üçüncü