GASTRONOMİ TURİZMİ TRABZON İÇİN ÖNEMLİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon’un gastronomisinin geliştirilmesi ve coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması için şehrin iş birliği içinde çalışması gerektiğini söyledi. Trabzon Gastronomi Derneği Başkanı Emre Murat, Başkan Yardımcısı Orhan Yağız Sürül ve Yönetim Kurulu Üyesi Funda Kobya, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TTSO) ziyaret etti. TTSO Başkanı Erkut Çelebi ile görüşen Trabzon Gastronomi Derneği heyeti, şehrin gastronomisinin geliştirilmesi konusunda yapmayı planladıkları çalışmalar ve organizasyonlarla ilgili bilgi verdi. Ayrıca coğrafi işaret alınabilecek ürünlerle ilgili de görüş alışverişinde bulunuldu.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, gastronomi turizminin artık büyük önem taşıdığını belirterek, “Trabzon’un bu konuda ileriye gitmesi için oda olarak büyük gayret sarf ediyoruz. İki kez somon lezzetleri festivali düzenledik ve bunu devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca coğrafi işaretli ürünlerin de gastronomideki önemine inanıyoruz ve bu anlamda oda olarak hem kendimiz çeşitli çalışmalar yürütüyor hem de kurumlara destek veriyoruz. El birliğiyle Trabzon’un Türkiye’nin gastronomi merkezleri arasında yer alması için çaba sarf ediyoruz” dedi.

VALİ YILDIRIM GAZİ VE ŞEHİT AİLELERİYLE!

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Trabzon Şube Başkanı Gazi Mehmet Sarı ve Yönetim Kurulu Üyelerini makamında kabul etti. Ziyarette, gaziler ve şehit ailelerine yönelik yapılan çalışmalar ve iş birliği imkanları istişare edildi. Vali Yıldırım’ın misafirleri arasında Nahçıvan’dan gelen önemli bir isim de yer aldı. Nahçıvan’ın emekli Cumhuriyet Savcısı, ağır sıklet güreş dünya şampiyonu, Bakü Polis Akademisi ve Nahçıvan Üniversitesi hukuk muallimi, aynı zamanda Gaziler Dernek Başkanı olan Rouşen İsmailhanlı da ziyarete katıldı. Görüşmede, Türkiye ve Nahçıvan arasındaki dostluk bağlarının güçlendirilmesi, gaziler ve şehit ailelerine yönelik desteklerin artırılması gibi konular değerlendirildi.

Nokta Atış -22.3.2025 Nokta Atış -22.3.2025

GÜLBAHARHATUN’DA İFTAR BULUŞMASI

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Gülbaharhatun Cami önünde kurulan iftar alanında mahalle sakinleriyle selamlaştı, Ramazanlarını kutladı, gösterdikleri ilgi ve sevgiye teşekkür etti. İftar programına Başkan Kaya’nın yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcıları Cüneyit Zorlu, Mustafa Özer İskender ve Ernul Arslan, ORBEL Genel Müdürü Celal Akaç, Gülbaharhatun Mahalle Muhtarı Hikmet Mısır, Belediye Meclis üyeleri, birim müdürleri, vatandaşlar ve çocuklar katıldı. Akşam ezanının okunmasının ardından dualar edildi, oruçlar açıldı. Ramazan’ın birlik ve beraberlik ruhunu yansıtan iftar yemeği, sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşti. Başkan Kaya, iftarın ardından caminin yanındaki çay ocağında vatandaşlarla birlikte çay içti, sohbet etti. Ramazan ayının, birlik ve beraberliği pekiştiren, dayanışma ve paylaşma duygusunu güçlendiren çok değerli bir zaman dilimi olduğunu dile getiren Başkan Kaya, “Bu güzel ayın bereketini birlikte paylaştık. Gösterdikleri ilgi ve misafirperverlik için kıymetli hemşerilerime çok teşekkür ediyor, Ramazan’ın herkese sağlık, huzur ve bereket getirmesini diliyorum” dedi.

URUGUAY’DAN MİSAFİRLER!

 

Uruguay’ın Ankara Büyükelçisi Hugo Cayrus ve beraberindekiler Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TTSO) ziyaret etti. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Yönetim Kurulu Üyeleri Cesur Gerigelmez ve Sayım Adanur’un yer aldığı ziyarette, işbirliği yapılabilecek konular görüşüldü. Büyükelçi Cayrus, Uruguay'ın tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu ifade ederek, "Selüloz üretimi de hızla gelişiyor. Bu konuda aralarında Türkiye'nin de olduğu çok miktarda yabancı yatırım alıyoruz. Türkiye'ye canlı hayvan, selüloz, pirinç, soya, süt ürünleri, tereyağı ve hayvan yemi ihraç ediyoruz. Bu konularda iş birliğini geliştirmeye hazırız. Tarımın iyi olmasında Türkiye'nin de payı var. Tarım makinaları ve özellikle traktör konusunda Türkiye'den önemli miktarda alım gerçekleştiriyoruz. Türkiye'den Uruguay'a ayrıca çelik, plastik, tekstil, beyaz eşya, ayakkabı ihraç ediliyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl rekor kırarak 600 milyon dolara yükseldi. Ticaretin geliştirilmesine önem veriyoruz ve her bölge ile iş birliği imkanlarını araştırıyoruz. İki ülke iş insanlarının buluşturulmasına imkan sağlamak istiyoruz" dedi.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, özellikle hayvancılık ve süt ürünleri üretiminde iş birliği ve teknoloji paylaşımı yapılabileceğini belirterek, "Yine birçok sektörde ticaret yapılabilir. Bu anlamda satılabilecek ve alınabilecek ürünlerle ilgili bir çalışma yapıp büyükelçilik ve odamız vasıtasıyla iki ülke iş insanlarını irtibata geçirebiliriz" diye konuştu.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Büyükelçi Cayrus’a ziyaretinin anısına telkâriden yapılmış kahve fincanı takımı hediye etti.

MEŞHUR LOKANTANIN ADI DEĞİŞTİRİLDİ

Rize'de yarım asırdır hizmet veren ve damak tadı ile nam salmış olan kuru fasulyesi ile meşhur Lale Lokantası ismini ‘Lale 1973' olarak değiştirdi. Çayeli ilçesinde 1973 yılında Ali Osman Temurci ve ortakları tarafından kurulduktan sonra hizmete başlayan Lale Lokantası, yerli ve yabancı turistler başta olmak üzere damak tadı ile herkesin hafızasında yer ediyor. Kuru fasulyesi ile ön plana çıkarak kuruluşundan bugüne yarım asırdır misafirlerini ağırlayan Lale Lokantası ismini yenileyerek ‘Lale 1973' adını aldı. Misafirlerine ‘Lale 1973' adı altında hizmet vermeye devam edecek olan ünlü işletme bölgenin önemli mekanlarının başında gelmeye yeni ismi ile devam edecek.

ARTVİN’İN KÜÇÜK RAMAZAN DAVULCULARI!

 

Artvin’de 4. sınıf öğrencisi Yiğit Ali Tiryaki ve Berker Batu Yalman, Ramazan ayının asırlık geleneklerinden biri olan sahura davulla uyandırma geleneğini yaşatmak amacıyla geleneksel elbiseler giyerek sokaklara çıktı. Davul çalan ve mani söyleyen minikler, mahalle sakinlerini sahura davet ederek Ramazan ayının geleneksel ruhunu yaşadı. Çocuklar, davulun sesiyle uyanan vatandaşlara neşeli anlar yaşattı. Davulun sesini duyan mahalle sakinlerinin bazıları minikleri alkışlarken, bazıları ise onlara harçlık verdi. Ramazan davulcusu miniklerden Yiğit Ali Tiryaki, "Okulumuzda böyle bir etkinlik yapmayı planlamıştık. Sonra aklımıza geldi, neden mahallemizde de bu geleneği yaşatmıyoruz? Kıyafetlerimizi giyip davulumuzu aldık ve sokağa çıktık. Mani söyledik, para topladık. Çok eğlenceli oldu, bazıları alkışladı, bazıları ise teşekkür edip harçlık verdi" derken, Berker Batu Yalman ise "Okulda etkinlik yapacaktık ama sonra sahura kalkmaya karar verdik. Ailelerimizden davul ve kıyafet temin ettik. Mahalleyi sahura uyandırdık. Çok iyi karşılandık, bize ‘minik davulcular’ dediler, teşekkür edip para verdiler" diye konuştu.


 

Editör: Gözde Üçüncü