Fındıkta zor günler

Trabzon Ziraat Odaları (TZOB) Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu fındık fiyatı ve kahverengi Kokarca ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu Kozoğlu şunları söyledi:  “TMO tarafından açıklanan fiyat ilk bakışta bir kısım çiftçiler tarafından yeterli kabul edilirken, bir kısım çiftçi tarafından yeterli görülmedi. Aslına bakılırsa 2024 yılında bir kilogram fındığın maliyetinin altında fiyat verilmişti. Yani fiyat maliyetin altında kalmıştı. Çünkü fındık hasadından sonra ekim sonu kasım ayı itibariyle başlayan fındıkta budama, kireçleme, taban gübrelerinin uygulaması, kışın yapılması gereken hastalık ve zararlılarla mücadele ve kullanılacak ilaçların fiyatları çok yüksek. Şubat ayından itibaren ise üst gübre uygulaması, mart sonundan itibaren yine yapılan ilaçlamalar, alınan ilaçlar, mayıs ayının sonuna doğru sürgün alınması, bahçe alt temizliği, fındık hasadına geçilmeden temmuz sonunda yine motorlu tırpanla bahçe altı ot temizliği göz önüne alınırsa maliyetin bu kısmının ne olduğu anlaşılır. Sadece burası değil fındık toplama ücretleri 1.200 lira ile 1500 lira arasında değişiyor. Ayrıca işçilerin başındaki çavuşlar her gün iki yevmiye alıyorlar. Araba parası, patoz ücretleri vb. Hesap edilirse fiyatın yeterli mi yetersiz mi olduğu anlaşılır. Asıl konu kahverengi kokarca fındığı ve fındık üreticisini perişan etmiştir. Fındık bölgesinde kokarca canavar haline gelmiş. TMO bozuktan dolayı almıyor, Tüccarda kahverengi kokarcadan zarar gördüğü bahanesiyle düşük fiyatla fındık alıyor. Deposundaki fındığın üzerine döküyor. Kısacası ağlayan çiftçiyi ağlasın gelen vuruyor, giden vuruyor. Şayet bu şekilde devam ederse fındık fırsatçıları çiftçiyi perişan etmeye devam edeceklerdir. Kahverengi Kokarca ile Mücadeleye gelince eğer topyekün mücadele yapılmazsa Karadeniz’deki fındık başta olmak üzere tüm Türkiye'de tarım ürünleri risk altında olacak ve tarımda büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Bu konuda herkes sorumluluğunu yerine getirmeli, herkes bu taşın altına elini koymalıdır.”

"Cerattepe'de madencilik faaliyetleri durduruldu"

Artvin Valiliği, Cerattepe bölgesinde Cengiz Holding tarafından madencilik faaliyetlerinin Rize İdare Mahkemesi tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptal edilmesi ile durdurulduğunu açıkladı. Açıklamada, “Artvin ili Taşlıca köyü Cerattepe mevkiinde Eti Bakır Cerattepe İşletmesi tarafından işletilmekte olan 'Cerattepe Bakır Madeni, Kırma Eleme Tesisi ve Teleferik Hattı' projesine ait ÇED olumlu kararı hakkında Rize İdare Mahkemesi tarafından 11.07.2024 tarih ve E.2024/443, .2024/570 sayılı karar ile iptal kararı verilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına intikal eden karar gereği faaliyet sahibi işletmeye Rize İdare Mahkemesinin vermiş olduğu iptal kararına uyulması, proje alanında ve proje kapsamında üretime yönelik herhangi bir faaliyette bulunulmaması, aksi takdirde yasal işlemlerin tesis edileceği Artvin Valiliği'nin 20.08.2024 tarih ve 10237603 sayılı yazısı ile bildirilmiştir. 21.08.2024 tarihinde mahallinde yapılan denetimde üretime yönelik herhangi bir faaliyetin olmadığı tespit edilmiş olup ve mevcut durum tutanak ile imza altına alınmıştır. Ayrıca bahse konu madencilik faaliyetinin durdurulması ile ilgili bilgi talebinde bulunan sivil toplum kuruluşlarına da 21.08.2024 tarih ve 10272019 sayılı yazı ile faaliyetin durdurulduğuna dair bilgi verilmiştir” denildi.

Nokta Atış - 17.09.2024 Nokta Atış - 17.09.2024

Enflasyon raporu güncellendi

Yılın son Enflasyon Raporu'nun yayım tarihi, TCMB Başkanı Karahan'ın yurt dışı programı nedeniyle güncellendi. TCMB duyurusunda, Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan'ın yurt dışı toplantı programı nedeniyle 2024 para politikası metninde 31 Ekim 2024'te yayımlanacağı duyurulan Enflasyon Raporu 2024-IV'ün yayım tarihinin 8 Kasım 2024 olarak güncellendiği bildirildi.

Duyuruda, Enflasyon Raporu yayım tarihlerine "https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tr/tcmb+tr/main+menu/duyurular/takvim" adresinden ulaşılabileceği belirtildi.

Editör: Gözde Üçüncü