BU ŞENLİK KAÇMAZ
Trabzon Üniversitesince “2024 Oyun Şenliği” düzenlenecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında organize edilecek şenlik, yarın 10.00'da Fatih Yerleşkesi'nde gerçekleştirilecek. Şenlikte, çocuklara yönelik çeşitli aktiviteler yapılacak.
HAVACILIK SEKTÖRÜ BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYOR
Türkiye havacılık sektörü, yapılan yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Türk havacılık sektörünün altyapı ve yeni filo yatırımlarıyla Kovid-19 salgını sonrasında rakiplerine kıyasla hızla toparlanması, ülkenin Avrupa pazarında baskın bir oyuncu haline gelmesini sağladı. Türkiye'nin yurt dışında yaşayan diasporası ve turizm sektörü de bu büyümeye katkı sundu. Türkiye'nin Avrupa, Orta Doğu, Kafkaslar ve Kuzey Afrika pazarları için bir havacılık merkezi olması da sektördeki gelişmenin önemli unsurları arasında yer aldı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl küresel dış hat yolcu kapasitesi, Kovid-19 salgınının başladığı yıl olan 2019'un yüzde 12 gerisinde kaldı. THY ise aynı dönemler itibarıyla söz konusu veride yüzde 27 artışla sektörün önde gelen hava yollarından biri olmaya devam etti. Türkiye'nin havacılık altyapısına yönelik yatırımlarının bir neticesi olarak İstanbul Havalimanı, Avrupa'nın en çok uçuş sunan havalimanı oldu. Türk Hava Yolları (THY) ile Pegasus Hava Yolları, geçen yıl 2019'a göre yüzde 10 artışla 115 milyon yolcu taşıdı. THY, küresel jeopolitik gerilimler ve makroekonomik belirsizliklere rağmen geniş uçuş ağı ve Kovid-19 döneminde koruduğu yüksek nitelikli iş gücü sayesinde geçen yıl tüm zamanların rekoru olan 83,4 milyon yolcu sayısına ulaştı. 24 kargo, 416 yolcu uçağıyla 133 ülkedeki 364 noktada hava kargo hizmeti sunan THY, geçen yıl taşıdığı ücretli kargo miktarını da 2019'a kıyasla yüzde 16 artırdı. Son 10 yılda kargo taşımacılığındaki pazar payını 3 kattan fazla büyüten Turkish Cargo, IATA verilerine göre, 2023'te dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı olarak başarısını sürdürdü.
VEKÂLET VERİRKEN AMAN DİKKAT!
Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti. Özelmacıklı, “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi. Özelmacıklı, “Vekâlet ilişkisi aksi kararlaştırılmamış ise taraflardan birinin ölümü, gaiplik hükmünün ilanı, medeni hakların kullanılabilmesi yeteneğinin kaybı, iflas, istifa, azil ve süreye bağlanmış ise sürenin dolması ile son bulur. Kanunda sayılan vekâleti sona erdiren sebeplerden herhangi birisi bulunmadığı sürece hatta düzenleme tarihinin üzerinden 10 yıl veya daha fazla zaman geçse bile o vekâletname ile işlem yapılabilir. Vekaletten azil herhangi bir şekle tabi değildir. Azil noter vasıtasıyla yapılabileceği gibi, dilekçe, mektup ve faks ile de yapılabilir.” dedi. Uyarmış olalım.