KTÜ’DEN İŞ BİRLİĞİ

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) arasında “60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi” kapsamında iş birliği protokolü imzalandı. KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Yasin Akar tarafından imzalanan protokol ile birlikte yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, sosyal statü ve rollerini yeniden kazanması sağlanacak, boş zamanlarının etkili bir şekilde değerlendirilmesine ilişkin bir mekanizma oluşturulacak ve aynı zamanda Türkiye’nin beşerî yapısının güçlendirilmesi hedefi kapsamında yaşlı bireylerin, hayat boyu öğrenme yaklaşımı çerçevesinde, kapsayıcı ve nitelikli bir eğitime erişimi sağlanacak. İmzalanan protokole ilişkin görüşlerini bildiren Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, yapılan iş birliğinin önemine değinerek “Yaşlanmak, hayatın doğal ve kaçınılmaz bir parçası. Ancak yaş almak, öğrenmenin ve gelişmenin sona erdiği anlamına gelmez. Tam aksine, her yaşta yeni bilgiler edinmek, yeni deneyimler kazanmak ve hayata tazelik katmak mümkündür. Bizler de bu proje ile 60 yaş ve üzeri bireylerimizin hayatlarına yeni bir pencere açmayı, onlara bilgi ve becerilerini artıracak imkanlar sunmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Protokol ile birlikte kuşaklar arası iletişimin güçlenebileceğinin de altını çizen Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Bizler, bu iş birliği ile 60 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza yönelik eğitim programları, sosyal etkinlikler ve kişisel gelişim fırsatları sunacağız. Bu faaliyetler, onların sosyal yaşama daha etkin bir şekilde katılmalarını sağlarken aynı zamanda bilgi ve tecrübelerini de toplumla paylaşmalarına olanak tanıyacak. Kuşaklar arası iletişimi güçlendirecek bu proje, genç nesillerin de yaşlılarımızdan öğrenecek çok şey olduğunun bir göstergesi olacak. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve iş birliğimizin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 10 yıl sürecek olan ve 16 maddeden oluşan protokol sayesinde düzenlenecek olan eğitim programları ve etkinlikler, 60 yaş ve üzeri bireylerin katılımına açık olacak.

KAYIT DIŞI ÇALIŞANLAR BÜYÜK SORUN

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) plastik, alüminyum ve PVC imalatı grubundan firmalarının yer aldığı 9'uncu Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Noğman Pulat, sektördeki firmaların talep ve çözüm önerilerini dile getirdi. TTSO Meclis Üyesi Noğman Pulat, aslında birçok sektörde işverenlerin ortak sorunlarını kendi sektörlerinde de yaşadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Yetişmiş eleman ve yetiştirilecek eleman bulunamıyor. Yani usta da yok, çırak da yok. İşe alınan kişilerin kısa süreli çalışması büyük sorun yaratıyor. Bir genci işe alıyorsunuz, telefonunun modelini yükselteceği geliri elde ettiğinde işi bırakıyor. Özellikle alüminyum ve plastik doğrama sektöründe işi öğrenenin hiçbir belge ve ehliyete gerek olmaksızın dükkân dahi açmadan bu işleri kendi adına yapabiliyor olması sektörün en büyük sorunlarından biri. Her sektörün en büyük sıkıntısı olan ve kalitesizliğin nedeni olan kayıt dışı bizim sektörümüzün de büyük sorunudur. Devletimiz tarafından yapılan denetimler kayıtsız işletmelere değil ne yazık ki kayıtlı işletmelere yapılmaktadır. Günümüzün bir başka sorunu da işletme maliyetlerinin yüksek olması ve bu maliyetleri sadece kayıtlı işletmelerin karşılıyor olmasıdır. Hepimiz finansman maliyetlerinin sürdürülebilir olmadığının farkındayız. Ayrıca meslek komitemizden iletilen eğitimle ilgili bir öneri var; meslek liselerinde ve üniversite bölümlerinde ekstrüder eğitimi verilirse mezun olanın iş bulma sorunu olmayacağı anlaşılmıştır.” Pulat, elektrik kayıp kaçak bedelinin yüksek olması ve AKSA'ya verilen trafo temin hatlarının yetersiz oluşunun da sanayiciye yük bindirdiğini vurgulayarak, “Bir sanayici yüksek KV enerjiye ihtiyaç duyduğunda trafo yatırımlarını dahi AKSA değil firma sahibi yapıyor. AKSA, yapmadığı trafo için teminat mektubu istiyor. Yatırımcılara makine alımlarında sadece KDV muafiyeti uygulanıyor. Yatırımcı, girişimci ve sanayici ülkenin en büyük katma değer üreticisidir. Üretime destek olunması amacıyla makine alımlarına destek ve teşvikler yeniden verilmelidir.” dedi.

Nokta Atış -4.1.2025 Nokta Atış -4.1.2025

Noğman Pulat, Trabzon'un nakliye maliyetlerinin yüksek olduğunu da vurgulayarak, "Çeşitli illerden bölgemize gelen mamul, yarı mamul ham madde nakliyelerinde TIR'ların Samsun'a kadar boş döneceği düşünülerek nakliye firmaları yüksek maliyetli taşımacılık hizmeti vermektedir. Bu sorun bölgemizde üretimin az oluşundan ve dönüş yükünün olmayışından kaynaklanmaktadır. Bunu sadece üreterek aşabiliriz" ifadesini kullandı. Pulat, şirket genel kurullarının eskiden olduğu gibi 3 yılda bir yapılmasının da sektörlerden gelen talep olduğunu vurguladı.

Editör: Gözde Üçüncü