Nokta Atış - 30.09.2024 Nokta Atış - 30.09.2024

TEMEL GİDERLER YOK SAYILIYOR

CHP Trabzon Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sibel Suiçmez, engelli bireylerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve bakım ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verilen evde bakım yardımı ile ilgili önemli bir soru önergesi sundu. Son dönemde evde bakım yardımı hesaplamalarında yaşanan adaletsizliklere dikkat çeken Suiçmez, temel giderlerin göz ardı edilmesi nedeniyle pek çok ailenin yardımdan mahrum kaldığını belirtti. Vatandaşlardan gelen şikayetler doğrultusunda, bu yardımla ilgili uygulamaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Suiçmez önergesinde, evde bakım yardımının hesaplanmasında kira, fatura gibi temel giderlerin dikkate alınmadığını, bu durumun yardımların adil bir şekilde dağıtılmasını engellediği ve birçok ailenin mağduriyet yaşadığını; yardımla ilgili bölgesel yaşam maliyetlerinin göz önünde bulundurulmamasının, yardımdan yararlanan aileler arasında büyük farklılıklar doğurduğunu belirtti. Suiçmez, sunduğu soru önergesiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanına yönelttiği sorulardan bazıları şu şekilde: “26.05.2023 tarih ve 32202 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği ile gelir hesaplanması yönteminde değişiklik yapılmıştır. Bu yönetmelikten sonra, halihazırda evde bakım yardımı alan hanelerden bu yardımdan mahrum kalanların sayısı nedir? Evde bakım yardımının hesaplanmasında yalnızca hane halkının gelirine mi bakılmakta, yoksa evin kira gideri, elektrik, su, ısınma, internet gibi temel giderleri de hesaba katılmakta mıdır? Temel giderler hesaba katılmıyorsa bu konuda bir düzenleme yapılması öngörülmekte midir?”

BAŞKANIN SORUSU TEPKİ GÖRDÜ

Trabzon’un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi’ndeki katık atık entegre ve bertaraf tesisine yaydığı kötü koku nedeniyle yöre halkının tepkisi sürüyor. Son olarak Araklı Belediye Başkanı Hüseyin Avni Coşkun Çebi ile yöre halkı arasında çöp dökme tartışması nedeniyle ilginç bir diyalog yaşandı. Çöp araçlarının tesise geçişini engellemek isteyen yöre halkını ikna etmek için Taşönü Mahallesi’ne giden Araklı Belediye Başkanı Dr. Hüseyin Avni Coşkun Çebi, çöp dökülmesine karşı çıkan bir vatandaşı ikna etmekte güçlük yaşadı. Çebi, kalabalığın tepkisine karşılık bir vatandaşa “Sen ne mezunusun? Senin ne mezunu olduğun önemli. Mantığın çalışmıyor çünkü.” diyerek tepki gösterdi. Şahsın ilkokul mezunu olduğu öğrenilirken, kalabalık bu soruya tepki gösterdi. O anlar cep telefonu kameralarına yansıdı.

TARİHSEL BAĞLAR GELECEĞE AKTARILDI

Bir cihan padişahı ve Osmanlı Devleti’nin 9. padişahı olan Yavuz Sultan Selim’in vefatının 504. yıl dönümü dolayısıyla KTÜ ve Trabzon Üniversitesi ile iş birliğinde “Osmanlıların İkindi Güneşi: Yavuz Sultan Selim” Paneli düzenlendi. Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı şunları söyledi: “Tarihin dâhiler silsilesinde yer alan büyük komutanların hayatları incelendiği zaman Yavuz Sultan Selim’in dünya tarihinin cihangirleri arasında oldukça önemli bir yerde olduğu görülür… Babası II. Bayezid’in sancak beyi olarak bulunduğu Amasya’da doğan Yavuz Sultan Selim, küçük yaşlardan itibaren iyi bir eğitim almış ve babasının tahta çıkmasının ardından 1487’de Trabzon’a sancak beyi olarak gönderilmiştir. Uzun bir dönem Valilik yapmış olduğu Trabzon’da; yönetim anlayışını, komutanlık tecrübesini, idari kabiliyetini ve askeri kişiliğini geliştirme fırsatı bulmuştur. Bu minvalde Trabzon’daki idarecilik yılları ona, ileride kısa sürecek saltanat yolunu da açmıştır. Bu açıdan Sultan Selim ile şehrimiz o derece bütünleşmiştir ki Yavuz Sultan Selim deyince Trabzon, Trabzon deyince Yavuz akla gelir… Yavuz Sultan Selim’in Trabzon’dan başlayan taht yolculuğu ve tahta çıkışının ikinci bir örneği daha Osmanlı tarihinde yoktur.” Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın ardından sözü alan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım yaptığı konuşmada, “Yavuz Sultan Selim, şüphesiz ki Osmanlı Devleti'nin sınırlarını genişleten hem doğu hem de batı dünyasında gücünü kabul ettiren bir lider olarak tarihin en önemli şahsiyetlerinden birisidir.” dedi. Program, sunumların ardından konuşmacılara Teşekkür Belgesi takdimi edildi.

Editör: Gözde Üçüncü