Nokta Atış -17.11.2024 Nokta Atış -17.11.2024

MHP Araklı'da

MHP Trabzon İl Başkanı Ömer Ayar ve yönetim kurulu üyeleri ilçe ziyaretlerine tam gaz devam ediyor. Araklı ilçesinde önce Araklı Belediye Başkan Coşkun Çebi'yi ziyaret ederek Belediye çalışmaları hakkında bilgi alan Başkan Ayar ve ekibi daha sonra da Araklı Kaymakamı Yusuf Akın'ı makamında ziyaret etti. Son yaşanan sel felaketi sonrası Araklı'da yaraların sarıldığı sorunların büyük oranda çözüldüğünü beliren Ömer Ayar, Araklı Belediye Başkan Coşkun Çebi'nin de geçmişte olduğu gibi Araklı ilçesine yine önemli hizmetleri olacağının altını çizdi.

ANADER de kutladı    

ANADER Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle çok güzel bir etkinliğe imza attı. Trabzon İl müftülüğüne bağlı hafızlık eğitimi gören Bahçecik İmam Hatip Ortaokulu giden 13 kız çocuğuyla birlikte Kanuni Parkında eğlenceli vakit geçirdi. ANADER Kadın Kolları Başkanı Havva Yetimoğlu Demir, “Çocuklara çeşitli ikramlarda bulunup günün önemine binaen yaş pasta kesildi. Anne ve baba için elbette evlat ayrımı olmaz ama kız çocuklarının evde yeri her zaman farklıdır. Siz sevmeseniz bile onlar bir yolunu bulur kendilerini sevdirir. Hafızlık yapan nadide kızlarımızla bir arada olmak bizim için büyük mutluluktu. Programa Trabzon Valisinin kıymetli eşleri Güllühan Yıldırım Hanımefendi, Trabzon İl Müftü Yardımcısı Ayşe Yılmaz Hocamız da katılarak çocuklarla sohbet güzel vakit geçirdik.” dedi.

MB finansal hesaplar raporu 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 2024'ün ikinci çeyreğine ilişkin "Finansal Hesaplar Raporu" yayımlandı. Rapora göre, 2024 yılı ikinci çeyreği itibarıyla yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 106 trilyon lira, yükümlülükleri ise 116 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranı bir önceki döneme göre 2,5 puan azalarak yüzde 29,2 seviyesinde belirlendi. Sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde, bir önceki çeyrekte GSYH’nin yüzde 4,8’i ile net borç alan konumunda olan toplam ekonomi bu çeyrekte GSYH’nin yüzde 0,08’i oranında net borç aldı. Yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları incelendiğinde, toplam ekonominin finansal borçlu pozisyonunda olduğu, hane halkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi diğer sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu pozisyonda olduğu gözlemlendi. Finansal kuruluşlar ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal pozisyon yarattı. Hane halkı finansal varlıkları arasında para ve mevduat kalemi yaklaşık yüzde 60 pay ile öne çıkarken yükümlülüklerin tamamına yakını kredilerden oluştu. Finansal olmayan kuruluşların finansal varlıkları ve yükümlülükleri içinde sırasıyla yüzde 61 ve yüzde 46’lık pay ile firmaların birbiriyle ticari işlemlerinden oluşan diğer alacaklar ve diğer borçlar kalemleri belirleyici oldu.

Tüm sektörlerin borçluluk oranları diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de yerleşik sektörlerin toplam borcunun düşük seviyede gerçekleştiği görülmekte. Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYH’ye oranı 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 96 oranında gerçekleşerek önceki çeyreğe göre azaldı.

Editör: Gözde Üçüncü