KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE GÖSTERMELİK Mİ?

Trabzon’da MÜSİAD Genel Merkezin iştirakiyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile “Trabzon Dünyaya Turizm Zirvesi” düzenleniyor. Sektör bileşenleri dün kendi arasında çalıştay yaptı. Çalıştay başlangıcında Trabzon turizminin sorunları “sürdürülebilirlik ve çevresel duyarlık”, “hizmet kalitesi ve istihdam”, “tanıtım ve pazarlama”, “turizm gelirleri ve çeşitliliğin artırılması”, “örgütlenme ve destinasyon yönetimi”, “altyapı, planlama, politika belirleme, yatırım ve teşvikler” kategorileri altında 180 soruyla belirlendi. Zirve bugün üst düzey katılımla panel ve protokol konuşmalarıyla devam edecek. Dün çalıştay nedeniyle istişare ettiğimiz bazı katılımcılar bizi hayret içerisinde bırakan iddialarda bulundu. Bu iddialara göre Trabzon’da kayıt dışılıkla mücadele edilmeye çalışılırken zirve için dışarıdan gelecek katılımcılara kayıt dışı bir otel ayarlanmak istenmiş. Gelen tepkiler üzerine söz konusu otel yerine programın yapıldığı Radisson Blue Otel tercih edilmiş. İddialara konu otelin ismi bizde var ancak elimizde her hangi bir resmi belge olmadığı için hukuki boyutunu düşünerek yayınlayamıyoruz. Ancak yetkililerden açıklama bekliyoruz. İddialar doğru mu? Yakın ilişkiler nedeniyle ruhsatsız işletmelere göz mü yumuluyor? Kamuoyunun aydınlatılmasını istiyoruz.

Nokta Atış - 12.05.2024 Nokta Atış - 12.05.2024

BOZUK DÜZENDE SAĞLAM ÇARK OLMAZ

Trabzon’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde yürüyüş yapıldı, horon oynandı. 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde Kahramanmaraş Caddesi'nde toplanan grup, ellerinde bayraklarla 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’na yürüdü. Yürüyüş esnasında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, etkinliğe katılmak isteyen vatandaşlar polis noktasında aranarak alana alındı. Sendika, siyasi parti üyeleri ve üniversite öğrencilerinin horon oynayarak kutladığı 1 Mayıs etkinliğinde konuşan 1 Mayıs Düzenleme Kurulu Başkanı Muhammet İkinci, “Baştan aşağı lime lime dökülen, çürümüş, kokuşmuş bir düzenin içindeyiz. Yoksulluk, yolsuzluk, talan kol geziyor. Paramız pula dönüştü. Tarladaki iz bizim, ama harmanda söz sahibi değiliz kardeşlerim. Üreten biziz ama biz yönetmiyoruz. Çünkü yeterince örgütlü değiliz ve birleşik bir mücadeleyi henüz başaramadık. Bileceğiz ki bozuk düzende sağlam çark olmaz! Önce, bizi daha fazla bölmelerine izin vermeyeceğiz. Din, dil, cinsiyet, renk ayrımı gözetmeksizin çalışan kimliğimizde, emekçi kimliğimizde birleşeceğiz. Sonra emeğimizi değersizleştirenlere, sömürenlere, haksızlığa, eşitsizliğe, adaletsizliğe karşı her nerede olursak olalım ayağa kalkacak, mücadele edeceğiz. Güzel günler biz güzel günlere yürümedikçe bize gelmez. Bu ülkeye kalıcı bahar ancak emekçilerin öz mücadelesiyle gelebilir. Baharı biz getireceğiz. Birlik, mücadele ve dayanışma günümüz kutlu olsun.” dedi.

ÜRETİCİLERE YÜZDE 100 FAİZ İNDİRİMLİ KREDİ

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlıkça hazırlanan "Tarımsal Üretime Dair Faiz/Kar Payı Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi/Finansmanı Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, üreticiler, temel bitkisel ve hayvansal üretim konularında 300 bin liraya kadar (bu tutar dahil) yüzde 100 faiz indirimli kredinin yüzde 70'ini akaryakıt, veterinerlik hizmeti, yem, ilaç, aşı, gübre, tohum, fide ve benzeri tarımsal girdiler için ayni, yüzde 30'unu da nakit olarak kullanabilecek. Üretim planlaması kapsamında üretim yapan üreticiler yüzde 20, Bakanlıkça yayımlanan tip sözleşmeler ile sözleşmeli üretim yapan gerçek ve tüzel kişiler ise yüzde 15 ilave faiz/kar payı indiriminden yararlanabilecek. Hastalıktan ari işletmeler için, sağlık sertifikasına sahip bulunan ve bu sertifikayı alacak hayvancılık işletmelerine de yüzde 70-100 oranlarında faiz/ kar payı indirimi sağlanacak. Yeni kurulacak seralar, kapalı bitkisel üretim üniteleri ve mantar üretim tesisleri ile meyve bahçeleri için Bakanlık birimlerince onaylanan uygunluk belgeleri ile kredi kullanımı yapılacak. 

Editör: Sonnur Örnek