MÜSABAKA ÖNCESİ SPORCU DURUMU

Müsabakalar öncesi elit sporcular, kaygı, korku ve heyecan içinde olurlar ve sporcular bunu fizyolojik, zihinsel, duygusal ve sosyal tepkilerine de yansıtırlar. Bir hayli sporcuya maç öncesi baktığınızda mide bulantısı, mide ağrısı şikâyetinde bulunurlar.

Çünkü kafasında devamlı kurguladığı negatif düşüncelere sahip olabilir. Bunun dışında sınırlı davranışsal tepkiler gösterir. Endişe ile ilgili çalışmalar spor psikolojisi içinde göreli olarak baya yenidir.

Bilim adamlarının yaptıkları araştırmalar neticesinde sportif performansın, kondisyon gibi fizyolojik, teknik taktik gibi faktörlere bağlı olmadığını, kaygı, stres, motivasyon gibi psikolojik faktörlerinde çok önemli olduğunu salık vermektedirler. Dünyadaki yüksek sporcular arasındaki araştırmalarda, önemli hazırlıklar olan zihinsel (mental) fiziksel ve teknik faktörler, istatiksel olarak, olimpik final oynamak ve finale kalmak başarısı gösterenlerin zihinsel hazırlığa çok önem verdikleri tarafımızdan da bilinmektedir. Enteresandır ve tarafımızdan da yaşanmıştır.

Olimpiyat ve dünya şampiyonalarında birçok müsabık sporcu fiziksel ve teknik olarak tam hazır olmalarına rağmen baskılı şartlarda bu potansiyellerini açığa çıkarmaktadırlar. Bu durum olimpiyatlarda, dünya şampiyonalarında ve uluslararası sporcularında yaşadığı bir durum değildir.

Bütün yarışmasal aktivitelerde en alt düzeyden en üst düzeye kadar sporcuların stres düzeyleri ve zihinsel hazırlıkları performans başarılarında önemli rol oynamaktadır. Birçok ferdi ya da takım sporcular, performanslarının zirvesine ulaşmak ve bunu kolaylaştıracak psikolojik hazırlığının önemini öğrenmek istemektedir.

Sporcuların performans düzeyini etkileyen birçok sebep vardır. Bu sebeplere genel olarak stresler denir. Olimpiyatlarda ve dünya şampiyonalarında stres ve kaygının sporcular üzerinde ne kadar etkili olduğu kolayca tecrübeli bir teknik direktör tarafından gözlemlenebilir. Sporda performans, sporcuların fiziksel, teknik ve taktik becerilerini stresli ve kaygılı şartlarda ortaya koyma kapasiteleri ile belirlenir. Bu durumu tecrübelerimizden de bilmekteyiz ki, stres fiziksel, teknik taktik özelliklerin ortaya konması oldukça önem arz etmektedir.